Onze slowcooker held Ton denkt terug aan de vakantie in Griekenland en maakt dit slowcooker recept: de Griekse stoofschotel Stifado, met zomerse accosiaties. Eet smakelijk!

Afgelopen zomer zijn we weer eens naar Griekenland geweest. Dit keer naar Lefkada, meer precies naar Agios Nikitas. Een rustig idyllisch dorpje aan de Adriatische Zee. Nou, dat ‘rustige’ viel tegen. Toen we aankwamen met de taxi, barstte het dorp van de Italiaanse toeristen. Opvallend schaars geklede ‘jongelui’ met opzichtige zonnebrillen. En vooral luidruchtig. De volgende dag kwam de rust over het dorp; de meeste luidruchtige toeristen vertrokken en de Grieken haalden opgelucht adem. Verdienen aan toeristen is leuk, maar ze moeten niet de overhand krijgen. Het dorp was weer in handen van Griekse dorpelingen en de bedaagdere toeristen.

Agios Nikitas

Natuurlijk hadden we een auto nodig. Een auto huren is niet zo moeilijk, genoeg verhuurbedrijfjes aan de rand van het dorp. Parkeren is een stuk lastiger, namelijk langs de enige toegangsweg van het dorp. Met een beetje pech zo’n twee kilometer lopen. Dus wij met lood in de schoenen naar een autoverhuurder. Met wat onderhandelen kregen we een auto voor een gunstige prijs. Alleen helaas is er een foutje gemaakt. De auto die we huurden was al verhuurd. Naarstig zocht verhuurmevrouw naar een oplossing. Gevonden! Het was tegen sluitingstijd en mevrouw wilde naar huis; we kregen een grotere (en duurdere) auto, maar voor dezelfde prijs als de eerder bedoelde. En….we hebben kennelijk met de auto ook een privé-parkeerplaats gehuurd. Op de hoek en vijf minuten van ons appartement!

Tip: lees hier meer over Bonnie’s roadtrip over het Griekse Lesbos

hoofdstad Lesbos

Slowcooker recept: Griekse stoofschotel Stifado

Als je ‘Griekse stoofschotel’ zegt, zeg je Stifado. En dat doet me denken aan de zomer in Griekenland. Uit respect voor de Griekse klassiekers vind ik dat je niet te veel moet klooien met de recepten. Er is dus niet veel ruimte om het Stifado-recept naar eigen hand te zetten. Maar we gaan het proberen.

De ingrediënten met * komen uit de Griekse Winkel in Assen.

 • 1 kilo doorregen runderlappen;
 • 4 bolletjes soloknoflook;
 • 2 rode ui;
 • 1 kartonnetje tomatenblokjes *  (370 gram van Kyknos);
 • 1 blikje tomatenpuree * (van Kyknos);
 • potje zilveruitjes;
 • 1 grote pot kleine Amsterdamse uien;
 • voldoende olijfolie *;
 • 2 kaneelstokjes *;
 • 1 guts rode wijn * (150 ml);
 • ½ dl rode-wijnazijn;
 • 3 laurierblaadjes;
 • Bachari Piment * (gemengde Stifado-kruiden) naar gevoel en smaak;
 • versgemalen zwarte peper en zout naar smaak;
 • ½ kop fijngesneden peterselie.

Zo maak je de Stifado in de slowcooker

De te snijden onderdelen kunnen grof gesneden worden (de rode ui met de nerf mee in plakjes) na eerst van de schil ontdaan te zijn. In een stevige braadpan gaat een stevige guts olijfolie  (ik gooi er altijd een stukje ui of knoflook in zodat ik zie wanneer de olie goed op bedrijfstemperatuur is).

Slowcookerrecept Griekse stoofschotel Stifado

Is het stukje ui/knoflook enthousiast aan sputteren, dan is de olie op temperatuur en kunnen de blokjes rundvlees in de pan. Is de kleur lichtbruin dan kunnen de ui en knoflook er bij. Kijkt de ui wat glazig dan voeg ik de tomatenpuree toe. Even meebakken. Nu we zo lekker bezig zijn kan naar eigen smaak de Bachari Piment op het prutje gestrooid worden. Ik gebruik zo’n vier redelijk grote theelepels Bachari. Op dit punt gekomen verblijd ik de inhoud van de pan met een scheut of guts rode wijn en ongeveer twee eetlepels rode-wijnazijn. Nu mogen de tomatenblokjes zich voegen bij het gezelschap van ingrediënten.

Nog even op middelmatig vuur door pruttelen en goed mengen voordat we de slowcooker vullen. Als het goed is hebben we over; de Amsterdamse uien en de zilveruien, de kaneelstokjes, zout en peper, laurierblaadjes en de peterselie. Het voelt alsof ik een wekker gerepareerd heb en onderdelen vergeten ben. Help, ik heb nog wat schroefjes over!

En dan kan het de slowcooker in

Het volgende klusje staat voor de deur, vanuit een best wel warme pan de inhoud overgieten in de crockpot. In ieder geval niet te veel spetteren of mis gieten. Ik heb geen zin in uitgebreid poetswerk. Als de inhoud van pan gewisseld is, kunnen de vergeten onderdelen ook in de slowcooker, met uitzondering van de peterselie. De timer kan op zes of zeven uur en de standinstelling op ‘Laag’. Zo’n half uurtje voor het belsignaal kan de peterselie in de pan, even goed doorroeren en nog wat geduld hebben. Om de andere gezinsleden voor te zijn, neem ik alvast een kleine pollepel Stifado ‘om de smaak te testen’.

Heerlijk!

Slowcookerrecept Stifado