Ton maakt deze week een slowcooker jachtschotel en deelt zijn recept natuurlijk weer met liefde op OHIMP. Dat wordt smullen!

Op een regenachtige dag ben ik op Pinterest op zoek naar een recept voor een heerlijke stoofschotel. Natuurlijk heb ik al veel verschillende recepten uitgeprobeerd. Dit keer wil ik me laten inspireren door stoofschotel recepten uit verschillende landen. Uiteindelijk kies ik voor deze jachtschotel.

Wat is een jachtschotel eigenlijk?

Hoewel het een stoofpot is en geen (oven-) schotel wordt het gerecht toch ‘schotel’ genoemd. Het stoofvlees kan
net als pastei afgedekt met aardappelpuree in een ovenschaal nagebakken worden.

stoofpot of stoofschotel

Er bestaan verschillende uitleggen van wat ‘Jachtschotel’ is;

 1. Een uitleg vanuit de scheepvaart – jacht is dan het schip – en de schotel is alle overgebleven ingrediënten bijeen in een stoofschotel.
 2. De tweede uitleg is dat jagers de opbrengst van de jacht in een stoofschotel te verwerken. Hoewel het woord jacht verwijst naar wild, zoals haas, hert of wild zwijn of verschillende stukken wild door elkaar, wordt in Nederland vaak rundvlees gebruikt. Deze uitleg past het best bij mij en het brengt me op dít recept voor een slowcooker jachtschotel.

Ingrediënten

 • 1,5 kilo in gelijke delen wild zwijn, hert en konijn;
 • 10 gemengde sjalotten (rode en gele);
 • een kwart knolselderij;
 • 4 bollen solo-knoflook;
 • 1 winterpeen (te vervangen door 1 middelgrote zoete aardappel);
 • 1/4 knolselderij;
 • 300 gram gemengde paddenstoelen;
 • 300 ml (wild-) bouillon;
 • een scheut zwaarder bier;
 • 100 gram zilveruitjes;
 • jeneverbessen;
 • 3 laurierblaadjes en desgewenst 3 kruidnagels.

slowcooker jachtschotel

bron

Bereiding van de slowcooker jachtschotel

Dit is typisch een recept dat ik graag in de avond maak. Het voorbereidend werk is niet veel, maar moet toch gedaan. En bij het bereiden van wild vind ik een glaasje wijn of – nog liever – een straffe Trappist of een Bockbier van het seizoen aangenaam. En dat kan ‘s morgens rond 9.00 uur wat minder makkelijk.

De poelier heeft het vlees in keurige blokjes gesneden geleverd want hij wist wat ik zou maken. Erg aardig, toch vind ik zelf snijden een aangenaam werkje. De knolselderij en zoete aardappel schillen en in blokjes snijden; de sjalotjes pellen en met de nerf mee in drie plakjes snijden. Tot slot de paddenstoelen in wisselende grootte snijden. Het snijwerk gedaan en tijd voor het slok van het eerste glas Trappist.

Ook lekker: deze hachee met rundvlees en broccoli 

De volgende fase is het aanbraden van het vlees (heel lichtbruin), (nu zal het vlees uit de pan mogen, maar hoeft niet.) en het toevoegen van de zoete aardappel- en knolselderijblokjes en de gesneden sjalotten en paddenstoelen met een scheut bier. Alles nog wat aanbraden en bakken tot het bier is ingekookt. Het geheel mag netjes overgebracht worden in de slowcooker, maar niet voordat de bouillon warm gemaakt is in de slowcooker op ‘Hoog’. De jeneverbessen en laurierblaadjes maken het geheel compleet. Het meest inspannende is gedaan en het glas Trappist mag leeg gedronken
worden.

De instellingen van de slowcooker gaan op ‘Laag’ vooralsnog voor zeven uur. Na zeven uur mogen de zilveruitjes de stoof gezelschap houden. Nog een uurtje op ‘Laag’ en het is gedaan. Eventueel kan de stoofpot gebonden worden met een plakje ontbijtkoek. De volgende dag even goed doorwarmen voordat de maaltijd genuttigd worden.

Eet smakelijk!

Wij kiezen voor de stoofpot-uitvoering door de puree er naast te nemen. Jachtschotel met spruitjes of rode kool is een klassieker die het natuurlijk altijd goed doet. Of combineer het eens met andere wintergroenten en appelmoes.