Griekse salade

De slowcooker van Ton maakt overuren! Zeker wel 3 keer per week maakt hij er gerechten voor het gezin in. Dit keer deelt hij het recept van een stoofschotel met bok.

Ik kook graag in ‘Griekse stijl’; niet veel ingrediënten, grof gesneden en geen afgewogen kruiden, maar ‘los uit de hand’. De belangrijkste elementen van Griekse-stijl-koken zijn geur, gevoel en emotie. Kruiden toevoegen naar gevoel totdat het gerecht ‘goed’ ruikt en je er blij van wordt. Dat maakt dat elke keer dat je het gerecht probeert, het steeds iets anders smaakt. Een glaasje wijn tijdens het bereiden helpt het blij worden. Maar dan is het wel wat lastig om dit recept ’s morgens vroeg te bereiden.

Waarom ik voor een stoofschotel met bok heb gekozen is o.a. te lezen op deze website.

Benodigd materiaal:

Scherpe messen, dunschiller, een groot bord, snijplanken, braadpan, slowcooker 4,5 ltr, eetlepel, theelepel.

Ingrediënten voor de stoofschotel met bok

 • (ongeveer) 1,3 kg bokkenbout of -stoofvlees;
 • 4 bollen (solo-)knoflook;
 • 6 – 10 sjalotjes;
 • 1 zoete aardappel;
 • 2 stengels bleekselderij;
 • 2 – 3 eetlepels tomatenpuree;
 • 2 laurierbladen;
 • 2 eetlepels rode wijnazijn;
 • 250 ml rode wijn;
 • oregano, tijm, rozemarijn, kruidnagel (op gevoel en geur);
 • indien gewenst zout en peper;
 • ½ ltr groentenbouillon

De te snijden ingrediënten mogen grof gesneden worden. Voor het overzicht zet ik alle ingrediënten klaar, min of meer in de hoeveelheden welke ik verwacht te gebruiken. En het staat ook gezellig, die bakjes en schaaltjes. Natuurlijk zo veel mogelijk vers.

Zo maak je de stofschotel met bokkenvlees

Nadat het vlees drooggedept is en een flinke scheut olijfolie in een braadpan goed heet is geworden, kunnen de bouten aangebraden worden. De bouten worden uit de pan gehaald als ze lichtbruin zijn. In het braadvet worden de sjalotten, zoete aardappel, knoflook, bleekselderij lichtjes gebakken. Eenmaal gedaan dan kan de tomatenpuree toegevoegd –wel steeds roeren- en meegebakken worden. Na een paar minuten gaat de rode wijn en de wijnazijn in de pan. Net aan de kook houden tot het vocht bijna helemaal ingekookt is.

Lees ook: slowcooker stoofschotel Griekse Stifado

Ondertussen kunnen de bouten en de gecombineerde kruiden alvast in de slowcooker (sommige mensen willen eerst het baksel in de SC en dan het vlees. Geen probleem, kan ook). Is het vocht zo goed als ingekookt, dan kan de inhoud van de braadpan ook in de SC. Nog even de bouillon toevoegen. De instellingen van de SC zetten we op ‘Laag’ en 7 uur. Een uurtje langer is niet erg en maakt het gerecht alleen maar lekkerder.

Stoofschotel met bok

Combineer de bokkenstoof met gebakken aardappelen en/of een boerensalade en een glas Retsina en je waant je gewoon echt in Griekenland. Ik maak er deze salade bij:

Griekse boerensalade (choriatiki)

 • ½ komkommer;
 • 1 rode paprika;
 • 5 tomaten;
 • 1 kleine rode ui;
 • wijnazijn;
 • een finke scheut olijfolie;
 • fetakaas, verkruimeld;
 • Griekse olijven (optioneel);
 • 1 ½ theelepel oregano

In de Griekse salade zijn de tomaten, paprika en komkommer grof gesneden, de Feta fors gekruimeld. De ui in zo dun mogelijke ringen gesneden. De gesneden tomaten, paprika, komkommer, Feta en de olijven in een ruime kom deponeren en goed door elkaar husselen. Eenmaal goed gemengd een forse scheut olijfolie en iets minder wijnazijn over de salade maakt het af.