Mama Mia Test: stoomreiniger

Schoonmaken met stoom, dat werkt niet alleen supergoed maar is ook nog eens hartstikke hygiënisch. Dit keer testen wij een stoomreiniger, de Black & Decker 11-in-een Steam mop. En kijk onze bank er weer eens als nieuw uitzien.

Kijk, zo hangt de puber op de bank. Qua hoeveelheid eten is het nu zelfs nog minimaal. 9 van de 10 keer staat dit tafeltje vol met eten & drinken, en dat komt onze bank niet ten goede.

puber op de bank

Of wat dacht je van mijn andere kind, Sjakie. Meer dan eens valt hij in de sloot en besluit dan met zijn vieze vacht gewoon op de stoel en/of bank te gaan liggen. Goor!!

sjakie

Schoonmaken met een stoomreiniger

Laatst kwam er een bankmonteur bij ons langs. De stof van onze bank was namelijk heel erg gaan plooien en hij zou dat voor me gaan repareren. “Heb je wel eens een stoomreiniger geprobeerd?” hintte hij voorzichtig terwijl hij bezig was de stof los te maken en vakkundig weer vastzette. Nee, dat had ik niet. En ondertussen schaamde ik me diep voor alle verkleuringen en vlekken op onze bank. Toen de beste man weg was ben ik me gelijk gaan verdiepen in stoomreinigers.

Veel hygiënischer dan schoonmaakmiddelen

Het blijkt dat het reinigen met stoom vele malen hygiënischer is dan het gebruik van schoonmaakmiddelen. Bacteriën, schimmels en andere ongewenste micro-organismen leggen het loodje dankzij de hoge temperaturen waarmee de stoomreiniger werkt. Schoonmaakmiddelen doen dit niet en moet je je eens indenken wat er allemaal voor viezigheden in schoonmaakdoekjes, zemen en dweilen blijft zitten. Ook voor mensen met huisdieren is een stoomreiniger een uitkomst. Als ik de stoel van Sjakie behandel met stoom lijkt het wel of ik in een dierentuin aan het klussen ben. Wat een lucht! Maar al die bacteriën ben ik nu heel effectief om zeep aan het helpen.

stoomreiniger Black & Decker

Hoe werkt de Black & Decker Steam Mop

De werking van een stoomreiniger is eigenlijk heel simpel. Water wordt aan de kook gebracht in een afgesloten ruimte. De stoom die hierbij vrijkomt wordt geleidelijk afgevoerd via de slang en het mondstuk. Het opwarmen van het water duurt slechts 15 seconde, dit is wel afhankelijk van het vermogen en waterinhoud van het apparaat dat je hebt. Het lijkt misschien even ingewikkeld als je alle verschillende koppelstukken ziet, maar geloof me, het is echt een fluitje van een cent om deze stoomreiniger te gebruiken.

Black & Decker Steam Mop

Onze bank metamorfose

Goed, onze bank dus… Wat een vieze vlekken, zou ik dat met stoom echt kunnen verwijderen? Ik gebruik een borstelopzetstuk om flink te kunnen poetsen. See for yourself, het resultaat mag er wezen, vind je niet?

bank schoon met stoomreiniger

Met de stoommop kun je ook grote oppervlakken aanpakken, zoals de houten vloer en de badkamertegels. Met de afneembare handstoomreiniger maak je kleinere oppervlakken schoon, zoals het aanrecht of tafelblad.

Schoonmaken met deze stoomreiniger heeft wel een nadeel…

Omdat de resultaten zo fijn, goed en direct zichtbaar zijn, is er wel kans op een kleine verslaving. Na de bank pak ik alle stoelen aan. Daarna ga ik aan de slag met de vloer en de schoonmaakochtend sluit ik af met het afstomen van mijn wintersportkleding. Als ik klaar ben met deze klusjes ga ik mezelf direct bezinnen op het volgende schoonmaakproject. Ja ik weet het, de matrassen!!

Black & Decker Steam Mop

De Black & Decker Steam Mop is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, vanaf een 7-in-1 (97,95) tot een 17-in-1 (169,95). Hoe hoger het eerste getal, hoe meer attributen en schoonmaaktoepassingen je kunt verwachten. Ik heb gekozen voor de middelste maat, de 11-in-1. Deze kun je hier kopen, voor 140 euro. Met deze variant stoomreiniger kun je eigenlijk echt alles gewoon stomen.

O ja, reinigen met stoom ruikt eigenlijk hetzelfde als strijken met stoom. Ik vind dat toch altijd zo’n gezellige lucht. Behalve dus als je de kattenstoel of hondenmand gaat aanpakken…

Zou het iets voor jou zijn, een stoomreiniger?