review HP Pavilion laptop

Als moeder maken we ons vaak teveel zorgen, dat staat wel vast. Of het nu om huiswerk of een bijbaantje gaat: trouwe lezers van mijn blog weten dat Mia zich soms een tikkie ergert aan mijn bezorgdheid. Natuurlijk vraag ik me dus ook af wat Mia online allemaal uitspookt. Pubers veilig online? Dit zijn enkele tips.

Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk gun ik Mia haar privacy. Zij heeft het recht om online te doen en bekijken wat ze wil; dingen als haar browsergeschiedenis in de gaten houden doe ik dus ook niet. Wel denk ik dat ouders verplicht zijn om hun kinderen te beschermen tegen gevaren en bedreigingen – of die nu in de buitenwereld schuilen of online. Daarom zijn er een paar dingen waar ik rekening mee houd wat betreft Mia’s internetgebruik.

(Trouwens, het glaasje witte wijn op de foto bovenaan is van mij hoor ;-))

Filters instellen

De meeste grote websites en browsers hebben handige filters, die bijvoorbeeld expliciete of gewelddadige content uit je zoekresultaten filteren. Een goede manier om Mia te beschermen, zonder dat ik het gevoel heb haar overmatig te controleren. Die filters kun je activeren in o.a. YouTube of je browser, maar ook op een smartphone kan parental control ingeschakeld worden. Deze website geeft je daarvoor handige tips.

Erover praten

Sowieso vind ik het in de opvoeding erg belangrijk dat Mia weet waarom iets niet mag. Ik leg haar niet graag een verbod op zonder uit te leggen waarom. In het geval van internetveiligheid leg ik haar bijvoorbeeld uit dat ik haar wil beschermen voor aanstootgevende content. Ook dat je webcam gehackt kan worden heb ik haar uitgelegd en ze begrijpt dan ook wat hier de gevolgen van kunnen zijn wat betreft haar veiligheid en privacy. Zo’n gesprekje hoeft overigens niet heel zwaar te zijn, je kan dit ook speels aanpakken. Na wat googelen vond ik bijvoorbeeld dit spelletje, waarin je een server moet beschermen tegen virussen, hackers en malware. Als je niet goed weet hoe je hierover een gesprek moet aanknopen met je kind, kan het een idee zijn om je kind of tiener dit spelletje te laten spelen en het daarna te hebben over privacy en veiligheid online.

Het positief bekijken

Ik heb het nu over veiligheid, hackers en browsergeschiedenis, maar ik vind het natuurlijk alleen maar positief dat Mia het internet goed leert navigeren. Computers zijn tenslotte zo’n belangrijk deel van ons dagelijks leven, dat het goed is om hier op jonge leeftijd mee om te leren gaan. Bovendien gebruiken tieners het internet ook vaak om sociale contacten te onderhouden, creatieve projecten te ondernemen of bijvoorbeeld een blog te schrijven. Allemaal dingen die ik alleen maar kan aanmoedigen. Zo ging Mia in het verleden al aan de slag voor mijn blog; voor haar een prima manier om iets bij te leren en voor mij natuurlijk ook erg handig ;-).

Vind jij het ook belangrijk om het internetgebruik van je kids te monitoren? Zoja, wat doe je precies om het een beetje onder controle te houden? Laat het me weten in een reactie hieronder!