Verwarrend, ronduit verwarrend vind ik het op de juiste manier benoemen van de verschillende landen van de Britse Eilanden. En ik ben niet de enige die dit lastig vind, dat weet ik. Hebben we bij aardrijkskunde gewoon niet goed opgelet? Hoe dan ook, ik heb het tot in de puntje uitgezocht en het zit als volgt in elkaar.

Wanneer spreken we van Engeland en wanneer van Groot-Brittannië? Wat valt er onder het Verenigd Koninkrijk en valt Ierland daar dan ook onder? Het onderscheid is voor de Europeanen op het vasteland niet altijd even duidelijk.

Dit zijn de verschillen tussen Engeland, Groot-Brittannië en Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (UK)

verenigd koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (United Kingdom) is niet één land maar bestaat uit vier landen:

  1. Engeland (England). De ongeveer 53 miljoen inwoners van Engeland heten Engelsen. Hoofdstad: Londen.
  2. Schotland (Scotland). Schotland telt ruim vijf miljoen inwoners, maar maak nooit de vergissing een inwoner van Schotland aan te spreken als Engelsman; hij is een Schot en/of een Brit. Hoofdstad: Edinburgh.
  3. Wales (Wales). Wales heeft ongeveer drie miljoen inwoners en in het dunbevolkte binnenland is Welsh (Keltische moedertaal) nog de voertaal. Hoofdstad: Cardiff.
  4. Noord-Ierland (Northern Ireland). Van de vier landen die gezamenlijk het Verenigd Koninkrijk vormen is Noord-Ierland het enige land dat niet op het vasteland van Groot-Brittannië ligt. Noord-Ierland ligt op het eiland Ierland heeft ongeveer 1,8 miljoen inwoners, de spreektaal is Engels en op kleine schaal wordt Iers gesproken. Hoofdstad:  Belfast.

Elk land heeft zijn eigen cultuur, gewoontes, feestdagen, rituelen, tradities en ja, ook een eigen vlag.

Lees ook: de 5 mooiste roadtrips in Cornwall (Engeland)

Cornwall coast

Groot-Brittannië

groot brittannie

De geografische term Groot-Brittannië geldt voor het grootste eiland van de Britse Eilanden (dat zijn Ierland en Groot-Brittannië tezamen) en wordt gevormd door de landen:

  1. Engeland
  2. Schotland
  3. Wales

Lees ook: tips voor een 1-daagse roadtrip om LochNess (Schotland)

Roadtrip om Loch Ness

Ierland

Het eiland Ierland bestaat uit twee landen: de Ierse Republiek en Noord-Ierland. Een Ier komt dus uit de Ierse Republiek en niet uit Noord-Ierland omdat dat land bij het Verenigd Koninkrijk hoort. De hoofdstad van de Ierse republiek is Dublin.

Lees ook: 7 heerlijke koffie hotspots in Dublin (Ierse Republiek)

hotspots in Dublin

Kortom, zo zit het met de verschillende benamingen van de Britse Eilanden:

Het Verenigd Koninkrijk (UK) = Engeland + Schotland + Wales + Noord-Ierland
Groot-Brittannië = Engeland + Schotland + Wales
Ierland = De Ierse Republiek + Noord-Ierland

bron