dagje Harderwijk

Harderwijk, wat een leuk stadje! En zo veelzijdig, met aan de ene kant de Veluwe en aan de andere kant het Veluwemeer. Laatst deed ik een dagje Harderwijk en dit zijn mijn 10 tips voor deze prachtige, historische Hanzestad.

Meer dan 100 monumenten, pittoreske straatjes en sfeervolle pleinen vind je in Harderwijk. Wist je dat de middeleeuwse stadsmuur van Harderwijk tot de langst aaneengesloten stadsmuren van Nederland behoort? De poorten waar vele jaren geleden Hanzehandelaren doorheen trokken, staan nu wagenwijd open voor iedereen die de de stad wil ontdekken.

Tips voor een dagje Harderwijk

Doen in Harderwijk

Een dagje Harderwijk staat garant veelzijdigheid. Er is namelijk van alles te doen, voor jong en oud. Je kunt er fantastisch eten, lekker shoppen, wandelen en ook voor kinderen is het er goed vertoeven. Laat ik dan maar gelijk bij mijn eerste tip beginnen:

#1 – Het strandstrand van Harderwijk

Op steenworp afstand van de historische binnenstad ligt het Stadsstrand van Harderwijk. Een leuk zandstrandje met overal kniediep water waar je lekker in kunt pootjebaden en waar kinderen veilig kunnen spelen terwijl ouders vanaf een kleedje toekijken. Zin in wat lekkers? Walhalla is het strandpaviljoen op het stadsstrand van Harderwijk waar de sfeer echt supergezellig is.

Walhalla Harderwijk

Walhalla Harderwijk

#2 – Varen met een sloep

De wateren van Harderwijk kun je goed verkennen met bijvoorbeeld een sloep. Scheepswerf Veluvia verhuurt bootjes waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. Het is een kwestie van wat uitleg krijgen en vervolgens mag je zelf voor schipper spelen. Veluvia is prachtig gelegen direct aan de haven van Harderwijk op de oorspronkelijke werf met een mooie molen. Vanuit deze historische plek stap je aan boord op één van hun boten.

sloepje varen

#3 – Lekker eten

Harderwijk staat bekend als gastronomisch stadje. Je hebt hier een 1-sterren restaurant (Basiliek), een 2-sterren restaurant (‘t Nonnetje) en heel veel leuke en goede niet-sterren restaurants, hotspots en terrassen. Ik heb gegeten bij:

  • De Boterlap is inmiddels twee keer winnaar geworden van Misset Horeca Terras Top100. Voormalig sterchef Omar Dahak zwaait de scepter in de keuken, waarvan je op de kaart heerlijke lunch- en dinergerechten terugvindt.
  • Dikke Dirck is een nog redelijk nieuw restaurant in Harderwijk. Het heeft een geweldig interieur met een vintage look en speciale elementen, bijvoorbeeld een oude stoommachine uit 1900. In de open keuken wordt het beste vlees bereid op de houtskoolgrill, wat zorgt voor een overheerlijke smaak. Check hier mijn blog over Dikke Dirck met nog veel meer leuke foto’s van het interieur.

Dikke Dirck Harderwijk

#4 – Stadswandeling

Door Harderwijk is het heerlijk wandelen. Je kunt slenteren door de vele historische straatjes en steegjes of langs de boulevard die recentelijk helemaal vernieuwd is. Ook is er een Harderwijk Hanzewandelroute die aan een app gekoppeld is. Met de app ter ondersteuning van de routekaart (verkrijgbaar bij o.a. het toeristisch informatiepunt in Het Stadsmuseum en diverse hotels) krijg je nog veel meer te weten over de geschiedenis van deze Hanzestad.

scheepswerf Harderwijk

#5 – Shoppen!

De binnenstad van Harderwijk kent een goed en gevarieerd winkelaanbod. Natuurlijk ontbreken de wat bekendere winkelketens niet. Maar juist de mix met de kleinere zelfstandige ondernemers maakt Harderwijk een plezierige stad om te winkelen. Shop bijvoorbeeld heerlijke chocolade bij Bica’s. Neem vooral ook een kijkje bij De Ouderwetse Bakkerij, gevestigd in een prachtig oud pand. Ze verkopen er heerlijke broden en zijn zelfs hofleverancier. Ze staan vooral bekend om hun Zeebeer, een cake-koek-brood vol met vitaminen en mineralen. Je moet er wel vroeg bij zijn trouwens, deze bakkerij is erg populair.

Ouderwetse Bakker Harderwijk

#6 – Dolfinarium

Denk je aan Harderwijk, dan denk je aan het Dolfinarium, dat hier al meer dan 50 jaar gevestigd is. Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa!

#7 – Stadmuseum Harderwijk

Het Stadsmuseum Harderwijk is een klein museum met exposities van zowel bekende als beloftevolle kunstenaars. In het museum leer je ook meer over de geschiedenis van Harderwijk. Het museum is gevestigd in een voormalig patriciërshuis uit omstreeks 1790 en eind mei opent het museum een extra locatie in samenwerking met de bekende Nederlandse kunstenaar Marius van Dokkum.

Stadmuseum Harderwijk

#8 – De omgeving verkennen

Op verschillende plekken kun je in Harderwijk fietsen huren. Zo is het vanaf de binnenstad van Harderwijk maar 10 minuten fietsen naar het Beekhuizerzand, een zeldzaam mooi gebied op de Noord-Veluwe. Ben je met de auto? Dan zit maak je hele mooie roadtripjes naar plaatsjes in de buurt, zoals bijvoorbeeld Elburg.

#9 – Combineer je bezoek aan Harderwijk met Elburg

De geschiedenis van Elburg gaat terug tot het jaar 796. Het is een heel goed bewaard, historisch stadje en als je er loopt waan je je in de middeleeuwen. Hier lees en zie je meer over mijn Elburg belevenissen.

Poort van Elburg

#10 – Slapen bij familiehotel Monopole

Omdat ik mijn bezoek aan Harderwijk combineer met Elburg blijf ik een nachtje slapen in familiehotel Monopole. Een gezellig hotel met een groot terras direct gelegen aan het Veluwemeer en het stadsstrandje van Harderwijk.

uitzicht Veluwemeer

Nog veel meer fijne tips voor een dagje Harderwijk (of weekend) vind je hier op de site van Heerlijk Harderwijk. En wil je meer fijne tips over de prachtige omgeving, kijk dan even op de website van VisitVeluwe.