doen in Elburg

In hartje Nederland ligt het charmante stadje Elburg. Wie door Elburg wandelt waant zich in de middeleeuwen, de tijd lijkt hier te hebben stilgestaan! Wat kun je precies zien en doen in Elburg? Lees verder…

De geschiedenis van Elburg gaat terug tot het jaar 796 en in 1233 kreeg Elburg stadsrechten. Als sinds 1367 maakt Elburg deel uit van de zgn. Hanze. Dit handelsverbond bestaat nog steeds en omvat een kleine 200 Noord-Europese Hanzesteden. In Nederland bezocht ik onder andere Kampen, Deventer en Harderwijk, allemaal even schattig en pittoresk. Elke Hanzestad heeft een eigen, karakteristiek kenmerk. Gastronomie staat voor Harderwijk, evenementen voor Deventer (denk bijvoorbeeld aan Het Dickensfestijn) en het visserijverleden kenmerkt Elburg en Kampen.

Botters in de haven van Elburg

Allereerst even een parkeertip voor als je met de auto naar Elburg gaat: op parkeerterrein De Oude Vos is het gratis parkeren. Havenkade, 8081 GB, Elburg. Het parkeerterrein bevindt zich aan de rand van de stadspoorten van Elburg. Net daarbuiten, je komt erlangs vanaf het parkeerterrein, ligt het haventje met allemaal prachtige botters. Als wij er zijn wordt er net een botter uit 1920 te water gelaten, met de burgemeester aan boord.

Hanzestad Elburg

Daarna nemen wij een heerlijke koffie bij Italiaans restaurant Lucca. Het lentesfeertje zit er gelijk goed in:

Restaurant Lucca in Elburg

Doen in Elburg: wandelen in het oude centrum

De stadskern van Elburg is heel klein en overzichtelijk; 250 bij 350 meter met een rechthoekig stratenplan. Verdwalen gaat je niet lukken hoor, zelfs mij niet 😉 Je ziet er prachtige wallen, kazematten, stukken stadsmuur en superschattige, monumentale huisjes.

Poort van Elburg

Naast de mooie stadspoort is de Westerwalstraat de meest gefotografeerde plek in Elburg. De bewoners hebben er onderling met elkaar afgesproken om de stoepen het hele jaar door te voorzien van vrolijke beplanting in bakken van zink, en dat ziet er enorm gezellig uit.

Westerwalstraat Elburg

Shoppen, eten en drinken in Elburg

Als je door de stadspoort het oude centrum van Elburg binnenwandelt ben je gelijk waar je wezen moet als je van shoppen en lekker eten houdt. Links en rechts, overal leuke winkeltjes van lokale ondernemers. Als wij er zijn is het de allereerste mooie lentedag (21 graden!) en de terrassen zitten vol. Wij lunchen bij Bistro Zilverzoen en hebben gewoon het leukste plekje op het terras te pakken.

Zilverzoen in Elburg

Relaxen in de Kloostertuin

Het Museum van Elburg is gevestigd in een prachtig pand dat in de 15e eeuw dienst deed als vrouwenklooster. Je kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, de Vischpoort, kazematten en een heel oud “muurhuisje”. Verder in het museum veel over de geschiedenis van Elburg en een prachtige maquette gemaakt van hout (wat een monnikenwerk!).

Als je je even aan de drukte van het stadje wilt onttrekken duik dan de kloostertuin in, die ligt direct achter het museum. Het is er zo lekker rustig dat er zelfs uilen en ooievaars nesten.

Elburg Museum

Wil je nog meer zien en doen in Elburg? Check dan even de VVV-website van Elburg waar je nog veel meer tips vindt. En wil je meer tips over de omgeving in het Oosten van ons mooie landje, kijk dan even op de website van VisitOost.