stedentrip naar Sint Petersburg

Ben je op zoek naar een bestemming voor een stedentrip waar je lekker kunt eten, shoppen en genieten van een rijke cultuur? Zet Sint Petersburg dan maar op je lijstje! Ik heb wat handige tips verzameld voor een stedentrip naar Sint Petersburg. Wie weet heb je er iets aan!

Sint Petersburg is na Moskou de grootste stad van Rusland en het ligt in het noordwesten van het land, aan de Baltische Zee. De stad heeft een prachtig historisch centrum en ze dankt haar naam aan tsaar Peter de Grote, die Sint Petersburg in 1703 stichtte. Behalve allerlei prachtige historische bezienswaardigheden kun je in de stad lekker eten en winkelen. Een stedentrip naar Sint Petersburg kun je dus helemaal gaan invullen, zoals je dat zelf wilt.

stedentrip naar Sint Petersburg

Winkelen in Sint Petersburg

Sint-Petersburg is een walhalla modeliefhebbers. De vier kilometer (!) lange Nevski Prospekt is een avenue vol met hippe en trendy winkels. In de zijstraatjes vind je de kleinere boetiekjes. Het oudste en mooiste winkelcentrum van Sint Petersburg is de Gostiny Dvor.  Gek op lekker eten? Kupetz Eliseevs is een hele bijzondere supermarkt met o.a. lokale levensmiddelen, kaviaar en handgemaakte chocolade.

shoppen in Sint Petersburg

Kunst en cultuur in Sint Petersburg

De historische binnenstad en veel andere monumenten in de omgeving staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

citytrip Sint Petersburg

Monumenten, kunstschatten, opera, ballet, theater en schilderkunst zijn op veel plekken in de stad te bezichtigen. Opera- en balletliefhebbers kunnen genieten van een voorstelling in het 19e eeuwse Mariinskitheater. Een bezoek aan de Hermitage, dat met meer dan drie miljoen kunstschatten de grootste kunstcollectie ter wereld bezit, mag dan ook niet ontbreken als je op stedentrip naar Sint Petersburg gaat. Het gebouw van de Hermitage was ooit het Winterpaleis van de Russische tsaren en heeft maar liefst 1500 vertrekken.

Sint Petersburg tips

Tsaren en kathedralen

Sint-Petersburg ademt anno nu nog altijd de grandeur van de Russische tsaren, die de stad in de 18e eeuw stichtten op de Petrus en Paulusvesting. De vesting en de bijbehorende kathedraal zijn vandaag de dag belangrijke bezienswaardigheden en tevens de laatste rustplaats van de tsaren.

Kerk van de verlosser van het bloed

De Kerk van de Verlosser op het Bloed is een van de meest prominente highlights in de stad en werd gebouwd als herdenkingsmonument op de plek waar Tsaar Alexander II werd vermoord. Hier kun je een van de grootste mozaïekcollecties van de wereld vinden. De nabijgelegen Kazankathedraal is de Russische equivalent van de de Sint-Pieter in Rome en gratis te bezoeken. De Sint Isaac Kathedraal, een Russisch-orthodoxe kathedraal die eenvoudig te herkennen is aan haar gouden koepel bied je een prachtig 360º uitzicht over de stad.

Sint Petersburg

Het openbaar vervoer in Sint Petersburg

Sint Petersburg heeft een zeer uitgebreid openbaar vervoernetwerk, waarbij je kunt kiezen uit metro’s, bussen, trams en trolleybussen. De metrostations zijn op zich al een bezienswaardigheid, prachtig versierd met veel marmer en rond. Daarnaast rijden er overal in de stad ‘Marshrutkas’, dit zijn gele busjes die dienst doen als (deel)taxi.

Visum voor Sint Petersburg

Als je gaat vliegen naar Sint Petersburg heb je een visum nodig, deze kun je online aanvragen bij het Russia Visa Centre (VFS). Houd er rekening dat je paspoort minimaal geldig dient te zijn tot 6 maanden na je verblijf in Rusland.

De beste periode om Sint Petersburg te bezoeken

Tussen mei en september lijkt beste periode voor een bezoek aan Sint Petersburg, dan is de kans op warm en droog weer het grootst. De gemiddelde dagtemperatuur in Sint Petersburg ligt in de zomer tussen de 20 en 23 graden.  In de winter tussen de -5 en -8 C en dan ligt er vaak een flink pak sneeuw.

Sint Petersburg

En, zin in een stedentrip naar Sint Petersburg?

De stad wordt middels 600 bruggen over de rivier de Neva met elkaar verbonden en geloof het of niet, maar is geïnspireerd door de Amsterdamse grachtengordel. Mooie bruggen waar je echt even overheen moet wandelen zijn de Trinity brug, de Anichkov Brug en de Bolsheokhtinsky brug.

KLM vliegt dagelijks in 2.45 uur rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Sint Petersburg. Ticketprijzen gaan vanaf €189,- per persoon (excl. €10 boekingskosten per boeking).

tips voor stedentrip naar Sint Petersburg