Hannover tips

Afgelopen winter was ik in Hannover voor de kerstmarkt en wat een heerlijk sfeertje heb ik daar geproefd. De Duitse vakwerkhuizen, Gluhwein en al die gezellig kraampjes. Mijn gids vertelde destijds dat ik de zomer in Hannover eigenlijk ook eens zou moeten meemaken. Zo gezegd zo gedaan en nu ben ik kersvers terug en dit zijn mijn zomerse Hannover tips voor een citytrip. 

Hannover boekenkast

8x Hannover tips

#1 Wandel de “Rode Draad”

Een stad kun je natuurlijk op allerlei manieren ontdekken, bijvoorbeeld via een hop-on hop-off bus of de fiets en kaart. Maar Hannover voegt hier een bijzonder iets aan toe; hier kun je namelijk de Rode Draad lopen. Dat is een route langs een rood geverfde lijn die je in 4200 meter langs 36 highlights van de stad voert. Het Rode Draad stadsgidsje haal je op bij een toeristisch bureau (direct op het station of in het Neues Rathaus, waar je sowieso echt even heen moet, zie de volgende tip). In dit boekje vind je de uitleg van de verschillende bezienswaardigheden.

Neues Rathaus Hannover

#2 Uitzicht vanaf Das Neue Rathaus

Bij een nieuw stadhuis denk je natuurlijk aan een hypermodern gebouw met allerlei kubussen en lijnen en technische snufjes. Hannover’s Neues Rathaus stamt echter uit 1901 en verving destijds het Altes Rathaus, uit 1410. Het Nieuwe Stadhuis behoort tot een van de beroemdste herkenningstekens van de stad en is voor publiek helemaal toegankelijk. Het is een prachtig gebouw met geweldige trappen en wat een bezoek aan Das Neue Rathaus extra leuk maakt, is dat je helemaal naar de top kunt. Je doet dit via een lift waarvan de bodem en het plafond van glas zijn. Heb je last van hoogtevrees dan is daar aan gedachten, de bodem kan namelijk ook ondoorzichtig gemaakt geworden. Ben je eenmaal boven, dan heb je prachtig uitzicht over heel Hannover en omstreken… prachtig toch?

Neues Rathaus Hannover

#3 Shop till you drop

Ben jij gek op shoppen, reden te meer om eens naar Hannover te gaan. Als je het station uitkomt loop je direct de grote winkelstraat in met aan weerszijden allerlei winkels en warenhuizen. Verder zijn er in het stadscentrum genoeg andere stegen en straatjes die garant staan voor lekker veel winkelgenot.

#4 Rooftop bar Schone Aussichten

Na een dagje struinen door een stad is niets lekkerder dan je schoenen uit te schoppen, je voeten in het zand te planten en lekker naar een muziekje op een strandbedje te luisteren. Uiteraard met een lekker drankje in je hand, in mijn geval een Aperol Spritz. Rooftop bar Schone Aussichten bevindt zich op het dak van een parkeergarage en is echt dé plek om je dag op deze manier af te sluiten. Er komt van alles, van jong tot oud en het fijne is dat je er ook gewoon lekker eten kunt bestellen. Wij zien er de zon onder zakken en vinden dit echt een van de allerleukste hotspots van Hannover.

hotspots Hannover schone Aussichten

Adres: Parkdeck Roselerstraße 7 (6e etage)

#5 Oude Centrum

Door het Oude Centrum van Hannover is het heerlijk slenteren. Je vindt hier o.a. het Altes Rathaus, de Marktkerk en heel veel typisch Duitse vakwerkhuizen.

Vakwerkhuis Hannover

Wat overigens interessant is om te weten: Hannover is tijdens de WOII voor het overgrote deel plat gebombardeerd, zo ook de vakwerkhuizen. De meeste exemplaren die je nu ziet zijn vakwerkhuizen die na WOII opnieuw opgebouwd zijn. Nee, niet nieuw… ze hebben deze huizen destijds uit dorpjes en steden in de buurt gehaald, om ze in het oude centrum van Hannover weer op te tuigen.

Hannover tips citytrip

Lekkere koffie- en thee (met taart!) adressen zijn:

  1. Coffee & Choc (links) – Kreuzstraße 1
  2. Teestübchen (rechts) – Ballhofpl. 2

#6 Vlooienmarkt op zaterdagmorgen

Voor de liefhebbers van vintage spulletjes is er elke zaterdagochtend een rommelmarkt aan de Leine rivier (direct gelegen aan het oude centrum). Je vindt er echt van alles, van oude Keulse potten tot aan schilderijen waarvan je denkt “Hiermee moet ik naar Tussen Kunst & Kitsch”. Op deze foto zie je een zgn. “Nana”. Door heel Hannover kom je dit soort kunstwerken van grote ronde vrouwen tegen.

rommelmarkt Hannover

#7 Herrenhausen Garten

Wil je de drukte van de stad ontsnappen. Spring dan in de metro naar Herrenhausen Garten (de rit duurt 10 minuutjes vanuit het centrum) en laat je verwelkomen door een oase van rust. Je vindt er prachtige tuinen, doolhoven, fonteinen en gouden beelden. In 1638 is Hertog Georg von Kalenberg begonnen met de aanleg van de tuin. Maar in de loop der jaren zijn er telkens door verschillende eigenaren onderdelen aan toegevoegd. Heel bijzonder is de Große Fontäne, die soms wel een hoogte van 75 meter kan bereiken!! Hier op Wikipedia lees je meer over het ontstaan van de Herrenhausen Garten.

Herrenhausen Garten

#8 Het wijkje Linden

Even buiten het stadscentrum ligt het wijkje Linden. Hier vind je allerlei leuke cafeetjes, boetiekjes en op zaterdag een marktje waar de locals hun eten voor de avond of de rest van de week shoppen. Wij wandelen vanuit de stad naar het wijkje – zo’n 30 minuten – en komen door een heel urban gedeelte van de stad met veel street art. Eerlijk gezegd voelen wij ons hier niet heel veilig, maar avontuurlijk is het er wel 😉

Lees hier mijn verslag over de kerstmarkt in Hannover
(+ veel foto’s en een vlogje)

Overweeg jij een stedentrip naar Duitsland? Wie weet heb je dan iets aan deze Hannover tips.

Hannover tips Pinterest