El Djem Tunisia

El Jem is een klein plaatsje in het noordoosten van Tunesië, net onder Sousse en Monastir. Op zich is hier niet heel veel bijzonders te beleven, behalve dan dat er in El Jem een prachtig, Romeins amfitheater staat! Ik nam er een kijkje en blijf me sindsdien afvragen: hoe ging dat er in vredesnaam vroeger toch allemaal aan toe?

El Djem Tunisia

Tunesië is een land dat verschillende invloeden kent van beschavingen uit allerlei tijdperken. Van de Berbers naar de Romeinen, de Byzantijnen en de Arabieren. Maar ook de Fransen hebben in de 19e eeuw invloed gehad in Tunesië. Tunesië is een rijkelijk gevuld land met heel veel Romeinse overblijfselen, zoals het El Jem.

El Djem

El Jem is na dat van Rome en Verona het grootste Romeinse theater ter wereld.

Het El Jem amfitheater is ontzettend goed bewaard gebleven. Dat komt waarschijnlijk door de warmte en de drogere lucht. Er wordt zelfs gezegd dat dit amfitheater beter bewaard is gebleven dan het wereldberoemde Colosseum in Rome. 

El Djem Amfitheater

De bouw van El Jem begon al in de 3e eeuw na Christus. Eenmaal in gebruik genomen vonden er allerlei bloedige taferelen plaats.  Toeschouwers vonden het in die tijd heerlijk om te zien hoe slaven, gevangenen en christenen letterlijk voor de leeuwen werden gegooid.

El Djem

Onder dit rooster loopt een lange gang met aan weerszijde allemaal hokken. Links voor de gladiatoren en slaven en rechts voor de dieren. Je kunt gewoon door de gangen heen lopen en als je dat doet is het echt heel gemakkelijk om je een voorstelling te maken van het leven in El Jem destijds.

El Djem Tunisia

Het bijzondere van de El Jem is dat er (nog) niet veel toeristen komen, waardoor de kans dat je er alleen bent bijzonder groot is. Met mijn reisgenoten Melissa, Judith en Els houden we dan ook meerdere fotoshoots 😉

El Djem Amfitheater

El Djem Tunisia

Ook op reis naar Tunesië?

Op nog geen 3 uur vliegen van Nederland ben je in een totaal andere wereld vol afwisseling. Het warme en droge klimaat is voor toeristen een van de redenen om Tunesië te bezoeken. Badplaatsen als Sousse, Monastir en Hammamet zijn erg populair. Maar vergeet ook zeker de hoofdstad Tunis niet. Ontdek hoe de Arabische en Westerse cultuur in dit land samensmelten en waar het woestijnklimaat van de Sahara en het noordelijke Middellandse Zeeklimaat elkaar ontmoeten. Ga op avontuur in de woestijn, beklim de bergen langs diep uitgesneden ravijnen of ontspan op een van de prachtige, lange zandstranden of baaien. De knusse stadjes aan de kust zorgen voor een gezellige mediterrane sfeer met een Arabisch tintje.

Sidi Bou Said in Tunisia

Laat je vooral ook even lekker inspireren op de website van het Tunesische Verkeersbureau.

El Djem Tunisia