Kalknagels, schimmelnagels oftewel onychomycosis. Je zal het maar hebben! Wanneer er een overmatige groei van dermatofyten of gist optreedt, dan veroorzaakt dat kalknagels. Gelukkig kun je een kalknagel regelijk goed bestrijden. Appelazijn tegen kalknagels? Lees hier hoe het werkt.

“Gadverdamme mam, heb jij een schimmelnagel?!”

Mia en ik zitten bij de nagelstudio. We gaan binnenkort op vakantie en willen natuurlijk met goed verzorgde handen en voeten het strand betreden. Met de nagelstyliste heb ik het over mijn kalknagels. Tsja, zelf ben ik er allesbehalve happy mee. Het begon op de kleine teen maar inmiddels is de teen ernaast ook aangetast. Superlelijk en inderdaad, ik vind het ook wel een beetje vies. Dus sinds een half jaar (!) smeer ik er elke avond een goedje op, maar dat lijkt helemaal niets uit te halen.

Wat is een schimmelnagel?

Kalknagels (of schimmelnagels) worden veroorzaakt door een schimmel onder de nagel. Vaak ontstaan kalknagels op de grote teen, maar het kan ook voorkomen op de andere teennagels en zelfs op de vingernagels. Een kalknagel is te herkennen aan de verkleuring van de nagel (deze wordt meestal geelig/bruinig), de nagel wordt dikker (en brokkelig onder de nagel) en kan zelfs (gedeeltelijk) los gaan laten.

Kalknagels zien er niet alleen lelijk uit, ze zijn ook nog eens zeer besmettelijk. Je loopt dus het risico dat je anderen of andere nagels bij jezelf besmet. Daarnaast kun je ook klachten krijgen doordat de nagel dikker wordt, hierdoor kunnen ze in je schoenen zeer gaan doen. Het is dus raadzaam om de kalknagel te behandelen.

bron

appelazijn tegen schimmelnagels

Appelazijn tegen kalknagels?

Laatst schreef ik al een blog hoe je kunt afvallen met appelzijn. OHIMP-lezer Nanda reageerde enthousiast, dat appelzijn tegen schimmelnagels ook ontzettend goed werkt. En zij kan het weten blijkt, ze is zelf pedicure! Haar tips:

Koop bij de Action een simpele spuitflacon (ligt bij de haarartikelen) en een fles appelazijn (te koop bij elke supermarkt, maar de biologische zullen misschien net wat beter werken). Spray elke ochtend alle 10 je nagels in met de pure appelazijn. Laat dit even intrekken en je zult zien dat je teennagels er snel van opknappen.

De voordelen van appelazijn

Appels worden gefermenteerd om appelazijn te maken. Dit proces maakt het mogelijk om gezonde bacteriën en gistelementen vrij te maken.

Appelazijn krijgt daardoor niet alleen zijn specifieke zure smaak. De fermentatie laat ook een groot aantal schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen ontstaan die kunnen helpen om het lichaam te beschermen.

  • Het bevat appelzuur en azijnzuur. Dat zijn twee alkalische bestanddelen die helpen om gistinfecties te stoppen.
  • Wanneer je het regelmatig aanbrengt, dan verstoort het de omgeving die de schimmel nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Het gevolg is dat de infecties verwijderd worden.
  • Het bevat een interessante hoeveelheid bioflavonoïden, vitaminen, mineralen en vezels. Naast vele andere effecten zullen deze elementen de gezondheid van de huid verbeteren.

bron

Baat het niet, dan schaadt het niet

Door het chemische goedje dat ik al 6 maanden op mijn nagels smeer zijn niet alleen mijn nagels er alleen maar slechter op geworden, maar ook de huid eromheen. Het schijnt dat appelazijn veel milder maar minstens 100% effectiever werkt. Dus ik heb vandaag gelijk een plantenspuitje gehaald (inderdaad, bij de Action voor 0,79 cent), de fles appelazijn had ik al in huis. En nu, sprayen maar! Ik zal je trouwens de voor-na foto’s besparen 😉

appelazijn tegen kalknagels