Elk jaar is ons BBQ-ritueel nagenoeg hetzelfde. Hamburgertje, spiesje met kip, de nodige sausjes, een bak sla en natuurlijk stokbrood. Niet echt avontuurlijk en daarom vond ik het de hoogste tijd om mijn BBQ-skills op te vijzelen en volgde een BBQ workshop. Ik maakte o.a. een zoete pizza en het recept deel ik natuurlijk graag met jullie!
Zin in een lesje BBQ-en vroeg Bonnie mij onlangs? Het is op kasteel Hooge Vuursche in Baarn zei ze erbij. Toen was ik (Sabina) al om. Ook al wist ik toen nog niet dat de workshop gegeven werd door de Masters of Grill! Eenmaal in het Koetshuis maakte ik kennis met de rest van de groep. Voornamelijk mannen, en stuk voor stuk helemaal idolaat van het buitengrillen. Op mijn vraag aan medecursist Peter hoe vaak hij dat dan doet per week, hoorde ik tot mijn verbazing ‘zo’n drie tot vier keer’. Wauw. Kom ik aan met m’n vier keer per jaar! Maar wie weet wordt dat na vandaag – en met de juiste BBQ – wel anders….
Daarom deksel erop
De grillmasters hebben de verschillende type Weber BBQ’s al opgestookt en met m’n kookgroepje van zes man moeten we kiezen voor welke we gaan. Wordt het gas, elektrisch of toch oldschool houtskool? Elk type heeft in ieder geval een deksel met temperatuurmeter. Want zo zegt grillmaster Robert: “Bij grillen gaat het deksel erop, dat voorkomt steekvlammen en uitdroging. Bovendien circuleert de hete lucht, blijft je voedsel sappiger en is het sneller gaar.” De groep kiest unaniem voor houtskool. Dat geeft vooral onze biefstuk die authentieke grillsmaak. Er wordt druk gediscussieerd over direct en indirect grillen, timing en de juiste temperatuur. Prima, laat mij maar vast de pastinaak en de lente-ui snijden. Gegrilde groente, daar red ik me wel mee! En zo krijgt iedereen een taak: chef-Camembert, hoofd-biefstuk, team hak- en snijwerk en dessertploeg. Nu komt het aan op timing.
Lees ook: Cola-kip BBQ recept
Direct en indirect grillen
Ik ben onder de indruk van wat er allemaal met zo’n BBQ kan. Ons houtskool verwarmen we voor in een brikettenstarter. Ideaal, want zo gaat alles een stuk sneller. In know time is het 250 C°. Om onze biefstukken dicht te schroeien grillen we volgens de directe methode op een schroeirooster. Hierbij worden de steaks van onderen kort verwarmd door de hete kooltjes. Beide kanten bakken we iets langer dan een minuut. Daarna gaan we over op indirect grillen en verplaatsten de steaks naar de zijkant. Daar garen ze nog 5 minuutjes verder. Deze methode kun je vergelijken met de heteluchtstand van je oven. Ideaal!
Dit hebben we gemaakt!
- Gegrilde groente met pastinaak, lente-ui, tijm, olijfolie, limoensap, zout en peper (indirect).
- Biefstuk (direct en indirect) met gebakken peer (direct) en Gorgonzola
- Camembert met honing en tijm (indirect)
- Gepofte zoete aardappel (indirect)
- Zoete pizza met mini-marshmallows, witte chocola en bosbessen (direct).
Ook lekker: dit BBQ recept van zeebaars met citroen en tijm
BBQ recept: zoete pizza met witte chocolade
Het recept voor deze goddelijke zoete pizza wil ik jullie niet onthouden. Echt smullen!
Dit heb je nodig:
vers pizzadeeg – 75 g mascarpone – 1 el honing – 150 g blauwe bessen – 75 g witte chocolade – verse munt – 25 g mini-marshmallows. Pizzasteen en Bakplaat.
Zo maak je de zoete pizza:
- Leg de witte chocolade op een vel bakpapier boven de pizzasteen en bak het op een grilrooster indirect bij 180 C°. Wacht tot het lichtbruin kleurt en kristalliseert. Laat het afkoelen.
- Rol het pizzadeeg uit en zorg dat het net zo groot is als de pizzasteen. Bestrijk het deeg met mascarpone en honing. Strooi de gekoelde witte chocola erop, de verse bessen en de marshmallows.
- Verhoog de temperatuur van de BBQ tot 220 C°. Leg de pizzasteen op de bakplaat en bak de pizza direct voor zo’n 10 minuten totdat de bodem knapperig is.
- Bestrooi de pizza met verse (chocolade)munt. Geniet!
Ik ben blij met m’n BBQ workshop. Veel geleerd, heerlijk gegeten en met fijne recepten én stoer schort weer naar huis. Hoogste tijd voor m’n volgende stap in de wereld van het buitengrillen: een nieuwe Weber met deksel en starter. Ik ben er klaar voor. En jij?
Leuk zeg! Wanneer houden we een bbq battle?
Ja strak plan!! Ik heb de BBQ muffin tray nog 🙂
Oh wat heerlijk een pizza met chocolade, mmm die ga ik zeker onthouden!
Wat een geweldige locatie voor een bbq-workshop.
Misschien heeft mijn Man dat ook nodig: het is nog steeds niet zijn ding. Maar ik wil die cola kip zo graag eens zien op dat blikje 🙂 En een zoete pizza is ook weer eens wat anders. Leuk te lezen, eens zien of hij nu zin krijgt.
Klinkt heerlijk
Leuk zo een bbq workshop.
Xoxo