Ben je toe aan een weekendje totale ontspanning? Dan heb ik (Ilja) de ideale plek voor je gevonden. Twee nachten in Holten en je komt als herboren terug. Een prachtig hotel, eten om je vingers bij af te likken, wandelen, fietsen en zelfs een festival. Het past allemaal in 3 heerlijke dagen, zonder haast.

Holten, heb jij er weleens van gehoord? Ik moest het even opzoeken. En toen ik dat had gedaan werden mijn vriend Marco en ik vanzelf enthousiast. Holten ligt aan natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. Hier kun je eindeloos wandelen en fietsen. En voor de liefhebber van lekker eten en drinken: langs de route vind je de allerleukste tentjes.

Hotel Hoog Holten, oase van rust

Wat zijn wij toch een bofkonten! We mogen 2 nachtjes slapen in hotel Hoog Holten. Een prachtig hotel op de Holterberg. Midden in de natuur dus! Met recht een oase van rust. Ooit gebouwd als jachthuis, nu een hotel met een rustieke uitstraling. En met een restaurant met een Bib Gourmand onderscheiding (De Michelin onderscheiding voor een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding). Onze ruime kamer kijkt uit op een heerlijke tuin, vol met vogelhuisjes. Onze badkamer lijkt wel een balzaal en de verzorgingsproducten zijn van Rituals. Hier kunnen we wel aan wennen!

Wandelen langs het Pieterpad

In het hotel krijgen we twee grote mappen vol met fiets- en wandelroutes. Voor de eerste dag kiezen we voor een wandeling. We hoeven niet lang na te denken, want langs het hotel loopt een stuk van het beroemde Pieterpad. Veel over gehoord, maar nooit gelopen. Dus daar gaan we. Onze route van 5,5 km loopt door het (dennen)bos, langs graan- en maisvelden. We worden even helemaal stil van de prachtige Canadese begraafplaats langs onze route. Tenslotte lopen we een klein stukje door het dorpje Holten. Daar stoppen we voor een versnapering en worden we getrakteerd op verrassend goede livemuziek.

Voor we het weten zijn we weer terug bij het hotel, waar we op het terras nog even genieten van een wijntje voor het eten. Daarna storten we ons op drie heerlijke gangen van de chef. Nog een koffie met een likeurtje en onze dag is volmaakt. We vallen als een blok in slaap en worden de volgende dag gewekt door vrolijk fluitende vogeltjes. We zijn weer helemaal klaar voor een nieuwe dag!

amuse hotel hoog holten

Fietsen over de Holterberg

Deden we gisteren nog rustig aan met onze wandeling, vandaag gaan we voor een flinke fietstocht. Dat vinden we zelf tenminste. We nemen de Holterbergroute van 23,5 km. En weer zo goed geregeld: in de schuur bij het hotel staan de E-bikes voor ons klaar. Zo hebben we die Holterberg met one hand in onze pocket bedwongen. We fietsen door bossen die Zuid-Frans aandoen. Met dennenbomen, zandpaden en de geur van vers hout. De route wordt aangegeven met zogenaamde knelpunten. Zelfs ik verdwaal hier niet.

In Haarle stoppen we bij Herberg De Pas, ook weer zo’n prachtig opgeknapt pand. Alle baksels hier zijn zelfgemaakt, en dat proeven we! Voldaan beginnen we aan het laatste stuk. Op de Sprengerberg kijken we vol verbazing naar een huis met een torentje dat doet denken aan het sprookje van Rapunzel. Het blijkt de Palthetoren te zijn. Een villa, gebouwd onder architectuur, door meneer Palthe. Het huis wordt nog steeds bewoond door zijn nakomelingen. Wij vinden het een wonderlijk gezicht, zo midden op de berg.

Na 23,5 km ploffen we weer voldaan neer op het terras bij ons hotel. Wat een heerlijke dagen zijn dit! Wil je zien hoe leuk we het hadden? Hieronder een kleine sfeerimpressie.

Met de trein naar Deventer

Houd je niet van wandelen en fietsen? Hoog Holten is ook een prima uitvalsbasis voor een bezoekje aan Deventer. Vanaf het hotel wandel je in 5 minuten naar het station van Holten. Vanaf daar zit je zo in het centrum van deze leuke stad. Wat je daar allemaal kunt doen lees je hier. Ook wij namen de trein naar Deventer, voor het leukste festival van de stad: Deventer op Stelten. Hoe geweldig dat was, dat lees je binnenkort.

Dit heerlijke weekend werd voor ons geregeld door Visit Oost. Zij hebben nog veel meer leuke ideeën voor een bezoek aan Oost-Nederland:

Tips voor leuke activiteiten en verblijf in Oost-Nederland staan hier.
Meer informatie over het prachtige Salland in Overijssel vind je hier.
Ben je net als ik een lekkerbekje? Kijk dan hier voor de lekkerste adresjes in Oost.