Stedentrip Stuttgart

Ben je nog op zoek naar een bestemming voor een leuke stedentrip? Wat dacht je van Stuttgart?! Stuttgart is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Burttemberg en het is er heerlijk! Stuttgart is omgeven door prachtige natuur en het stadscentrum biedt voor ieder wat wils. Lees snel verder voor 10 fijne tips voor een stedentrip naar Stuttgart.

Ondanks dat Stuttgart een flinke stad is – met 604.297 inwoners zelfs de zesde stad van Duitsland, na Berlijn, Hamburg, München, Keulen en Frankfurt am Main – kun je er toch heel goed het overzicht bewaren. Zo is de winkelstraat maar liefst 1200 meter lang, met daaraan gelegen vele musea, parken en andere bezienswaardigheden. Bovendien vind je buiten de stad echt prachtige natuur met uitgestrekte bossen. Door de veelzijdigheid is Stuttgart een heerlijke stad voor een kortere of langere stedentrip. Met deze 10 tips kom je alvast een heel eind.

10x leuk om te doen in Stuttgart

vriendinnenweekend stuttgart

Samen met vriendin Melissa ben ik 24 uur in Stuttgart. Wij zijn fan van deze stad! Dit zijn onze 10 tips:

Tip 1: vooral lekker veel eten en drinken

Stuttgart is een echte wijnstad, de streek staat vooral bekend om de rode wijnen van de druiven Trollinger, Schwarzriesling, Lemberger en Spätburgunder. Duitsland ken je natuurlijk ook van de lekkere bieren. Als je naar Stuttgart gaat, sla een bezoekje aan een “Biergarten” dan zeker ook niet over.

biergarten stuttgart

Qua eten geniet je in Stuttgart van heerlijke schnitzels, “Weiss wursten” en Flamkuchen (Duitse plaatpizza’s). Grand Café Planie is een hele fijne plek aan het Charlottenplein, waar je ook fantastisch gebak kunt eten.

flamkuchen

Tip 2: hoteltip: Jaz in the City

Er zijn veel fijne hotels en andere accomodaties te vinden in en om een grote stad als Stuttgart. Maar een aanrader vinden wij toch echt wel Hotel Jaz in the City. Dit hotel is geopend in januari 2018 en de kamers zijn voorzien van allerlei fijne, technische snufjes: Bluetooth speaker, mooie TV, usb laders en een fantastische douche die je kunt bedienen met electronische tiptoetsen. 

Lees hier mijn review over dit leuke en vooral ook betaalbare hotel in hartje Stuttgart.

Hoteltip Stuttgart, Jaz in the City

Tip 3: al fietsend de stad verkennen

Altijd leuk, om een stad per fiets te verkennen. Op verschillende plekken kun je fietsen huren incl. stadsplan en routes. Maar slaap je in Hotel Jaz in the City, dan heb je geluk. Hier staan namelijk 10 superleuke e-bikes klaar, die hotelgasten gratis kunnen lenen. En een e-bike is eigenlijk wel zo handig om door Stuttgart te touren, het is er namelijk best heuvelachtig.

fietsen door Stuttgart

Tip 4: relax in een van de vele parken

Stuttgart staat bekend als Industriele stad. Maar liefst 3 grote automerken (Mercedes, Porsche en Daimler) komen hier bijvoorbeeld vandaan. Verrassend genoeg voelt het er zo niet. Er zijn namelijk ontzettend veel parken en groene pleinen te vinden in Stuttgart, die allen evengoed onderhouden worden. Frisse grasvelden, weelderige bloemperken en heel veel schone en werkende fonteinen. Als je dus tijdens je stedentrip even tussendoor op zoek bent naar rust, dan duik je gewoon zo’n park in.

Hier zie je de reisvlog die ik voor Zoover maakte:

Tip 5: shop till you drop

In Stuttgart is het heel erg goed shoppen. De langste winkelstraat van Stuttgart, de Königstraße, is maar liefst 1200 meter lang. Je vindt er grootse warenhuizen, winkels van bekende modeketens en ook traditionele winkels. Tip: bij de T.K. Max winkel zijn in aanloop naar het Oktoberfest de traditionele Dindlrs verkrijgbaar, voor superscherpe prijzen. En wil je er niet eentje kopen, dan is het altijd leuk om te passen

stedentrip Stuttgart

De Königstraße begint direct het centraal station en leidt langs belangrijke bezienswaardigheden zoals Königsbau en Kunstmuseum. Heb je na al dat gewinkel zin om even bij te komen? Schloßplatz, is een prachtig plein met veel terrassen, uitzicht op het Nieuwe Slot, veel groen en bloemen en fijne bankjes.

Tip 6: hop-on hop-off in een rode dubbeldekker

Wat ook altijd een goede manier is om een stad te ontdekken is met een hop-on hop-off bus. Deze rode dubbeldekker rijdt langs de grote highlights van de stad en je kunt bij elke stop “off-hoppen” en even later ook weer “on-hoppen”.

tv toren stuttgart

Tip 7: met de lift omhoog op de TV Toren

De allereerste televisietoren van de wereld, gebouwd in 1965, staat in – jawel – Stuttgart! Vanaf deze toren heb je fantastisch uitzicht over Stuttgart en omgeving en dan zie je pas echt door hoeveel groen Stuttgart omgeven wordt. In Bonnie’s vlog krijg je er trouwens een hele goede indruk van. Je kunt op eigen gelegenheid naar de toren, maar de hop on hop off bus stopt e rook.

Tip 8: het wijkje Hans-am-Gluck verkennen

De meest trendy wijk in het oude stadscentrum van Stuttgart is het gebied rond de fontein “Hans-im-Glück”. Het is een plek waar de locals tot in de nachtelijke uurtjes op stap gaan en waar je smorgens onder palmbomen weer heerlijk kunt ontbijten. Het is een supergezellig wijkje met een beetje een zuidelijke flair. Vooral in de zomermaanden beleef je er een typische dolce vita sfeer.

Tip 9: bezoek een van de vele musea

Stuttgart telt vele grote en kleine musea. Het Kunstmuseum Stuttgart bevindt zich in een opvallend kubusvormig gebouw met glazen wanden in het centrum van de stad.

Ook het Mercedes-Benzmuseum bevindt zich in een bijzonder mooi pand, ontworpen door de Nederlandsche architect… Wist je dat Stuttgart een heus varkensmuseum heeft, het Schweinemuseum?  Het is zelfs het grootste museum in zijn soort ter wereld…

vlooienmarkt in Stuttgart

Tip 10: struinen op de vlooienmarkt

Hou jij van struinen over rommelmarkten en ben je dol op retro schatten? Het hele jaar door op zaterdagen, met uitzondering van een enkele zaterdag waarop de vismarkt plaatsvindt, kun je op de Karlsplatz een grote vlooienmarkt bezoeken. Je vindt er van alles, van traditionele tapijten tot aan retro vazen

En, heb je al zin gekregen in een Stuttgart stedentrip?

Meer informatie over een stedentrip naar Stuttgart vind je ook op de site van Stuttgart City Marketing. https://www.stuttgart-tourist.de/