Waar denk jij aan bij Jamaica? Reggae, relaxen, tropische stranden, kokosnoot? Tuurlijk. Maar ken je ook de Jamaicaanse keuken? Een keuken voor carnivoren, met veel vlees en vis. Met eenvoudige gerechten, kleurrijk en sterk gekruid. Dat moest ik natuurlijk uitproberen, met een Jamaicaanse curry met kip. In mijn slowcooker, niet typisch Jamaicaans, maar wel typisch OHIMP.

Onmisbaar ingrediënt: Allspice

Er is 1 ingrediënt wat je in bijna ieder Jamaicaans gerecht terug vindt: Allspice (ook wel piment genoemd). Dit zijn de besjes van een peperplant. Piment groeit goed in Jamaica, dus geen wonder dat ze het veel gebruiken. Piment is door niemand minder dan Columbus naar Europa gebracht. de besjes hebben een licht scherpe, kruidige smaak. Als een combinatie van kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Voor dit recept gebruikte ik gemalen piment. Ik maakte eerst de kruidenmix (die ook heel lekker is voor gegrild vlees), vervolgens de Jamaicaanse curry.

Ingrediënten Jamaicaanse curry kruidenmix

 • 2,5 eetlepel geelwortel (kurkuma)
 • 1 eetlepel gemalen koriander
 • 1 eetlepel gemalen komijn
 • 2 theelepels All spice/piment
 • 1,5 theelepel peper
 • 2 theelepels gemalen gember
 • 1 theelepel gemalen kruidnagel
 • 2 theelepels mosterdpoeder
 • 2 theelepels gemalen fenegriek (verkrijgbaar bij grotere supermarkten of de toko)
 • 0,5 theelepel cayennepeper

Wat een lijst he! Ik heb echt niks teveel gezegd over de kruidige Jamaicaanse keuken, toch? Gewoon alles door elkaar mengen en klaar is Kees! Door naar de curry.

jamaicaanse curry kruidenmix

Ingrediënten Jamaicaanse curry

 • 3 a 4 kippendijen in grove stukken
 • olie naar keuze
 • 1 gesnipperde rode ui
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 3 (of meer) eetlepels Jamaicaanse curry kruiden
 • 300 ml kokosmelk
 • 300 ml kippenbouillon
 • 1 laurierblaadje
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 400 gram wortels, geschrapt en in stukken
 • 400 gram sperziebonen
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • (witte) rijst
 • naar smaak: verse koriander

Jamaicaanse curry in slowcooker

Recept Jamaicaanse curry

Meng de kippendij met wat olie en 2 el curry kruidenmix en de knoflook. Laat even marineren. Leg vervolgens de kip in de slowcooker. Meng de kokosmelk met de bouillon, tomatenpuree en de laatste el currymix. Giet dit over de kippendijen en voeg het laurierblaadje toe. Voeg nu de ui, wortel, sperziebonen en de gedroogde tijm toe en roer door elkaar. Zet de slowcooker op high, 3 uur en ga relaxen jah. Liefst met wat nummers van Bob Marley en een cocktail met kokosmelk.

Kook in het laatste half uur de rijst. Serveer de Jamaicaanse curry met wat verse koriander en val vervolgens maar lekker aan 🙂

jamaicaanse curry opgediend