Chili con carne, ik vind het heerlijk, maar het is wel zware kost. Deze variant is wat lichter en een leuke afwisseling van de traditionele versie: Chili met zoete aardappel en kip. Bijzonder detail: er gaat ook een flesje bier doorheen. Ik maakte hem in de slowcooker, maar gewoon in een braadpan kan natuurlijk ook.
Ingrediënten chili met zoete aardappel en kip
- 4 kleine kipfilets
- een scheut olie
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 flinke el chilipoeder
- 2 tl komijnpoeder
- zout en peper
- 3 zoete aardappels
- 500 g tomaten (heb je geen zin om te snijden, gebruik tomaten uit blik)
- 3 paprika’s (ik nam een rode, een gele en een groene)
- een flesje bier naar smaak (het kan met donker bier, maar een wat zoetere IPA is ook lekker)
- 1/2 liter runderbouillon
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 blikken bonen naar keuze (ik nam zwarte bonen en rode kidneybonen)
- Voor erbij: verse koriander, zure room, guacomole en tortillachips
Recept chili met zoete aardappel en kip
Meng de kipfilets in een schaal met wat olie, 1 uitgeperste teen knoflook, peper en zout, chilipoeder en komijn. Laat even staan. Snipper de ui en snijd de paprika en de tomaten in blokjes. Schil de zoete aardappel en snijd deze ook in blokjes. Meng de groenten door elkaar, samen met het tweede teentje uitgeperste knoflook. Schep het blikje tomatenpuree erdoor. Leg nu de kipfilets onderin de slowcooker, schud de bonen eroverheen en dek af met het groente mengsel. Schenk het bier en de bouillon er overheen.
Doe de deksel op de slowcooker en zet hem op high. Haal na 3 uur de kipfilet naar boven en trek die met 2 vorken uit elkaar. Meng goed door en laat nog een half uurtje staan op stand high. Intussen kan je mooi de guacomole maken en de koriander snijden.
Serveer de chili in een kom, lekker met een dot zure room en koriander. En dan eten en dippen!
Ik heb vandaag dit slowcooker recept gemaakt maar wel het e.e.a aangepast. Zo heb ik kipdij gebruikt ipv kipfilet en dit eerst gebakken. De ui, knoflook en paprika heb ik ook eerst gebakken en daarna in de slowcooker gedaan, samen met een pot reuze witte bonen. Ik verbaasde mij over de enorme hoeveelheid vocht (bouillon en bier) in het recept. Tijdens het slowcooken komt er al zoveel vocht vrij, dus ik heb geen bouillon gebruikt en het bier weggelaten omdat me dit niet aanspreekt. Na vijf uur op high was het resultaat prima, met zelfs zoveel vocht (door de tomaten) zodat ik het nog moest binden om iets dikker te krijgen. De smaak was geweldig, zeker voor herhaling vatbaar.
Lijk me lekker maar hoeveel tijd en stand moet het in de Slowcooker als ik vragen mag?
Hoi Trudie, in het recept staat de tijd en stand: 3 uur op high. Maar zoals je ziet in de andere comments kan het ook op low, dan moet het natuurlijk wel wat langer garen. Hoop dat het smaakt!
Ik heb dit recept nog niet gemaakt, maar als ik het zo lees, zou ik de slowcooker op slow zetten. Dit in verband met de kipfilets. Droge kipfilets smaakt niet lekker. Doet je recept ook geen eer aan.
Hoi Ria. Op low en dan langer kan natuurlijk ook, dus ga je gang 😉 Droge kip op high ligt misschien ook aan het type slowcooker? De temperatuur op high verschilt nogal per merk. Bij mij gaat dit prima op de hoge stand. Succes!
Zo zachtjes aan gaat het weer tijd worden voor dit soort recepten, ik ben zelf gek op alle soorten bonen.