kraanwater in Nederland gezond

Wat een geluk hebben wij toch, dat het kraanwater in Nederland gewoon zonder gevaar gedronken kan worden. Maar, is ons water eigenlijk wel zo gezond? Ik twijfel, want ik kwam namelijk achter een schokkend feitje…

Een feitje kan je het eigenlijk niet noemen, het is meer een groot feit: het kraanwater in Nederland bevat medicijnresten! Op korte termijn niet schadelijk, maar over de effecten op lange termijn is nog niets bekend. Hoe serieus moeten we dit nu nemen?

Medicijnresten in het kraanwater in Nederland

Op NU.nl kom ik dit artikel tegen. Ik zal 1 alinea voor je uitlichten:

Geneesmiddelen komen via de urine en ontlasting van patiënten terecht in het rioolwater en daarna ook het drinkwater. De concentratie geneesmiddel in drinkwater is te laag om schadelijk te zijn voor mensen. Wat mensen ongemerkt binnenkrijgen via drinkwater is ongeveer 1000 keer minder dan wat patiënten bewust innemen bij het slikken van medicijnen. De langetermijneffecten van blootstelling aan zulke lage concentraties geneesmiddelen of aan mengsels van zulke middelen, is echter onbekend.

Beste water van de wereld

In Nederland hebben we het beste drinkwater van de wereld en volgens het RIVM gewoon veilig te drinken. Toch zijn de effecten van het drinken van kraanwater met medicijnresten op de lange termijn niet bekend. Wat nu? Mia en ik zijn echte waterdrinkers en slurpen dagelijks zeker wel anderhalve liter weg. In de zomer vind ik koud water het lekkerst, in de winter draait mijn Quooker overuren en maak ik veel thee van verschillende kruiden en specerijen. Wij nemen het zekere voor het onzekere en zuiveren ons drinkwater.

5x lekkere smaakwater recepten

Schoon drinkwater met de Healthy Water Filter

Lange tijd zuiverde ik ons drinkwater met een Brita waterfilterkan. Maar dat vond ik uiteindelijk toch teveel moeite en daarom heb ik een waterfilter in mijn keukenkastje laten installeren. Deze zgn. Boshuis Healthy Water Filter zorgt voor écht schoon drinkwater, doordat het wat zuivert via een Special-Actief-Carbon met zilvercoating. Dit werkt bacteriedodend en zo worden de medicijnresten direct uit ons kraanwater gefilterd.

De voordelen op een rij:

  • geen medicijnresten
  • geen bacteriën en pesticiden
  • 99,9% chloor vermindering
  • de smaak is zachter en lekkerder
  • milieuvriendelijk (vooral als je graag flessen bronwater koopt)
  • een doe-het-zelver kan dit filter eenvoudig zelf plaatsen (ik dus niet, ik laat het door de firma Boshuis doen ;-))

Storm in een glas water?

Het is overigens niet zo dat ik geen “gewoon” water uit de kraan meer drink hoor. Bij ons strandhuisje drink ik het water ook direct uit de kraan en als ik bijvoorbeeld het vliegtuig in stap dan heb ik mijn Doppers gewoon gevuld met het kraanwater uit de verschillende tapvoorzieningen. Maar stiekem vind ik het gefilterde water wel echt veel lekkerder smaken. En blijkbaar denkt onze Sjakie er hetzelfde over…

zuiver drinkwater

Wat denk jij… storm in een glas water of zou je ook wel geïnteresseerd zijn in een Boshuis Healthy Water Filter?

kraanwater in Nederland