Voeten hebben in de zomermaanden veel te verduren… Zijn jouw voeten al winterklaar? Met deze 5 tips bereid je ze voor op de koude dagen.

Ik vind het altijd jammer, als m’n gezellige slippers en sandalen weer in de kast opgeborgen moeten worden omdat de warme dagen voorbij zijn. Niet dat ik een hekel heb aan de winter overigens, en zeker ook niet aan winterschoenen. Maar het rondlopen op blote voeten en het sokloos door het leven gaan voelt nou eenmaal zoveel fijner.

De afgelopen zomer had ik wel wat voetproblemen. Het leven bij het strandhuisje en het struinen door het zand zorgt voor behoorlijk wat extra eelt. Ook had ik te kampen met een aantal kalknagels (ja, iel, maar ik ben vast niet de enige) en daardoor gebruikte ik geen nagellak (en dat staat best ongezellig).

Appelazijn tegen kalknagels

Inmiddels gaat het met mijn nagels stukken beter en heb ik me afgelopen zomer heel bewust beziggehouden met een goede voetverzorging. Nu is het natuurlijk makkelijk om dit in de winter te laten varen (je voeten zitten immers toch in sokken, dus why bother). Maar je voeten vormen letterlijk de basis van je hele lichaam, je loopt er de hele dag op. Als je “niet lekker in je voet zit”, betekent dit dat een spier of bot het ergens anders in je lichaam moet opvangen. Overigens is een goede voetverzorging helemaal niet zo moeilijk hoor.

Maak je voeten winterklaar met deze 5 tips

#1 Droog je voeten goed af

Droog je voeten goed af na het douchen, vooral tussen de tenen. Dit voorkomt dat je last krijgt van een schimmelinfectie.

#2 Voeten crèmes en sprays

Een verzorgende voetencrème helpt om de huid zacht te maken. Door de voeten regelmatig in te smeren worden ze weer mooi egaal. Ik smeer ’s avonds voor het slapengaan mijn voeten altijd in met een lekkere voetencreme. Eens in de zoveel tijd doe ik dat extra dik en dan trek ik er katoenen sokjes overheen, vervolgens laat ik het een hele nacht intrekken.

pedicure Nanda

#3 Voeten winterklaar met een bezoek de pedicure

Wil je je voeten eens flink verwennen, breng dan eens een bezoekje aan de pedicure. De pedicure weet als geen ander waar goede voetverzorging aan moet voldoen. En ik kan het weten, ik bracht laatst mijn allereerste bezoekje aan een pedicure! Nanda gaf mij een tijdje terug de gouden tip om kalknagels aan te pakken met appelazijn. En nadat ik een aantal maanden met heel veel succes, volgens haar formule, mijn teennagels hiermee heb behandeld, besloot ik dat het tijd was voor een bezoekje aan haar salon. En wat was het genieten!

Je voeten zien er goed verzorgd uit, maar je hebt wel een serieus eeltprobleem.” En dus ging Nanda aan de slag om de boel weg te snijden. Pijnlijk? Allerminst.

voetmassage

En de voetmassage aan het einde van de behandeling was echt een kers op de taart.

Wat ik opmerkelijk vond, was dat mijn beide schoenen tijdens de behandeling een speciale bacterie-bestrijdende UV-lamp ingestopt kregen.

schoenen UV lamp

De tips in nummer 4 heb ik via Nanda:

#4 Verzorg je teennagels op de juiste manier

  • Knip je nagels niet te kort. Je nagel vormt namelijk een bescherming over je nagelbed, dat heel kwetsbaar is en ontvankelijk voor bacteriën.
  • Een vrolijk kleurtje op je nagels staat natuurlijk hartstikke gezellig. Maar bedenk je dat 9 van 10 nagellakjes vol met chemische stoffen zitten, wat niet zo goed is voor je nagels. Omdat je voeten in de winter toch minder zichtbaar zijn kun je overwegen om je teennagels in de winter ongelakt te laten. Wil je toch lakken, gebruik dan een nagellak met zo min mogelijk toevoegingen, deze vind ik erg goed en mooi. Lak je nagels ook niet als je net onder de douche uitkomt. Je nagels zijn dan namelijk nog vochtig (ook al heb je ze afgedroogd) en daardoor kunnen de stoffen makkelijker indringen. De bekende verkleuring van je nagels komt vaak hierdoor.
  • Gebruik een goede nagel(riem)olie om je nagels te voeden. Ook als je nagellak draagt. Masseer deze in je nagelwal, -riem en beetje onder de vrije uitgroei. Zo voed je je nagelbed en ook je nagelplaat.

#5 Verwen je voeten met lekkere sloffen

Dit is mijn persoonlijke tip: laat je tenen lekker jubelen in een paar heerlijk sloffen. (Deze zijn van de Action, 2,99 euro) 🙂

nieuwe sloffen

Heb jij nog tips om je voeten winterklaar te maken?