Op zoek naar een bijzondere stedentrip? Bezoek dan het Venetië van Polen. In anderhalf uur vlieg je er vanaf Eindhoven naartoe en dan kan je city trip Wroclaw beginnen. Met meer dan 180 bruggen, 100 kerken en 450 kabouters is deze stad een echte must see!

Yes! Zo leuk, ik (Sabina) mag voor OHIMP vier dagen naar het Poolse Wroclaw. Mijn eerste kennismaking met Polen, ik kan niet wachten. Ik lees dat de stad in 2016 culturele hoofdstad van Europa was, dus dat belooft wat. Wroclaw – spreek uit als Vrotswaf – is de historische hoofdstad van de oostelijke provincie Silezië. De Oder stroomt er dwars doorheen en door de ruim honderd bruggen en twaalf eilanden wordt het terecht het Venetië van Polen genoemd.

Hoe kom ik er?

Voor een citytrip is de stad ideaal! Je vliegt er namelijk vanaf Eindhoven Airport in anderhalf uur naartoe. Hoewel Schiphol bij mij om de hoek ligt, is Eindhoven prima te doen. Relaxed ritje met de trein en een stukje met de stadsbus. Heel gemakkelijk check ik zelf m’n koffertje in en in know time ben ik door de douane. Tijd voor koffie met m’n reisgenootje Esmar, waar ik de komende dagen mee op stap ga. Zij blogt voor Girls run the World en tipte me vooraf om vooral m’n hardloopschoenen mee te nemen. Check: in de koffer.

Hier slaap je prima

Na een prima vlucht pinnen we op het vliegveld nog gauw wat Poolse Zloty’s en pakken we een taxi. In iets meer dan een half uur staan we in de lobby van het Novotel city center. Wanneer ik even later op de 10eetage in de prachtige kamer m’n koffertje uitpak, zie ik op m’n bed een oranje kabouter liggen. Leuk voor thuis! Wat ik dan nog niet weet, is dat het niet bij deze ene kabouter blijft (wel in mijn bed hoor). Wroclaw is beroemd om zijn kabouters. Hoe dat zit vertel ik je zo … En helemaal top: er ligt een mobiele telefoon voor me klaar. Service van de zaak! Deze mag ik tijdens m’n verblijf gratis gebruiken. Zo staan er bijvoorbeeld een paar leuke rondleidingen op!

wroclaw kabouter

Onze city trip staat op het punt van beginnen, want beneden wacht gids Monika. Een Poolse dame die Nederlands spreekt. Zo bijzonder. En daarom is zij meteen mijn eerste tip van deze trip!

6 x tips voor een city trip Wroclaw

Tip 1: Met gids Monika door de stad

Monika studeerde Nederlands aan de universiteit van de Wroclaw en spreekt onze taal vloeiend. Geweldig dat ze in het NL háár stad kan laten zien. We starten de tour bovenop warenhuis Renoma, het vroegere Wertheim. Vanaf hier hebben we een prachtig uit- en overzicht. Monika vertelt ons dat de stad pas na de 2Wereld Oorlog de naam Wroclaw kreeg. Ruim 200 jaar lang heette het Breslau en hoorde het bij Duitsland. Ondertussen wordt het blik informatie verder opengetrokken. Gelukkig heb ik de cijfertjes opgeschreven: 650.000 inwoners, 100 kerken, 180 bruggen, 5 rivieren, 12 eilanden, 5 kathedralen. Tijd om de stad te ontdekken.

kathedraaleiland Wroclaw

Tip 2: Ritje met de tram

Dat gaat super gemakkelijk per tram en het kost bijna niks. Via een automaat in de tram kies je een kaartje voor bijvoorbeeld een kwartier of een half uur. Betalen door je contactloos met je pinpas. Voor een kort ritje betaal je 0,40 en voor een langere 0,71 cent.

Tip 3: Marktplaats Rynek

De grote markt – Rynek – is het centrale plein van Wroclaw. Hier vind je allemaal gekleurde geveltjes van prachtig gerestaureerde huizen. Veel ging er verloren in de Tweede Wereldoorlog, maar de Polen zijn meesters in renovatiewerk. Midden op het plein staat het laatgotische stadhuis, een pronkstuk waar je helemaal omheen kunt lopen. Ervoor staat de schandpaal, die vroeger veelvuldig werd gebruikt om iemand openbaar terecht te stellen. Aan het plein lunchte ik op het terras bij Pod Fredra. Probeer vooral de Pierogi! Een soort dumplings gevuld met groente en aardappel. Heerlijk.

citytrip polen Rynek plein

Tip 4: Ostrów Tumski

Als je vanaf Rynek doorloopt langs de Kuznicza-straat, kom je uit bij de universiteit van Wroclaw. Het is net of de tijd heeft stilgestaan. Bij de naastgelegen mensa doen studenten zich te goed aan een betaalbare maaltijd. Je rekent hier af per kilo! Als je doorwandelt kom je uit bij de Oder, waar verschillende eilandjes opdoemen. Hier steek je de brug over naar Piasek island en wandel je rechtsom langs het water richting Ostrów Tumski, het kathedraaleiland en tevens het oudste deel van de stad. Heel bijzonder: hier worden de lantaarns elke avond nog handmatig aangestoken en in de ochtend weer gedoofd.

kathedraal eiland Wroclaw Polen

Tip 5: Speuren naar kabouters

Het geheime wapen én symbool van Wroclaw zijn de kabouters. In totaal vind je er wel 450 verspreid – soms verstopt – door de stad. Ze zijn zo grappig! En allemaal beelden ze wat anders uit. Er is er een met een laptop, eentje die pint, een studerende kabouter, een koekjes bakkende kabouter. Verzin het maar. Het verhaal achter de kabouters is de studentenbeweging het Oranje Alternatief uit de jaren tachtig. Zij wilden het communisme belachelijk maken met humor en kabouters. Verkleed in een oranje outfit gingen ze toentertijd de straat op om te demonsteren. Met krantenkoppen als ‘Demonstrerende oranje kabouters opgepakt’ kregen ze de lachers wel op hun hand. Het communisme hield niet stand, de kabouters wel!

kaboutertocht wroclaw

Tip 6: Dineren bij Lwia Brama

Midden op het kathedraaleiland vind je restaurant Lwia Brama. Wat een aanrader! Je eet in de kelder van dit sfeervolle plekje. De opgemaakte borden zijn een waar kunstwerk. Ik had de supreme z kurczaka zagrodowego, een heerlijk stukje kip. Vega en vis kan hier ook. Na het eten wandelen we terug richting de grote markt. De stad is prachtig verlicht en overal zijn de terrasjes gevuld. Na een heerlijk Pools pilsje brengt de tram ons binnen een kwartier terug naar het hotel. Slapen! Dobranoc (welterusten), knipoogt m’n oranje kaboutervriend.

city trip wroclaw

Denk je zelf aan een  city trip Wroclaw? Kijk dan voor meer informatie ook eens op www.visitwroclaw.eu