Als je net als ik een liefhebber bent van Duitsland en van een rijke, industriële cultuur, nou… dan ben je in het Ruhrgebied aan het goede adres. Samen met vriendin Saskia doe ik een weekendje Essen en wat is het genieten! Wist je trouwens dat het hele Ruhrgebied een Unesco regio is?!

bron afbeelding

Oude fabrieken, roestige sculpturen, ijzeren kranen en schoorstenen van baksteen, ik hou er van. Velen verklaren me voor gek, maar wie weet ben je na het lezen van deze blog ook overtuigd van de schoonheid van die oude en (soms) vergeten plekken.

kaart ruhrgebied

© Cristóbal SchmalDuitsland is zo veelzijdig. Ik ga er echt heel graag naartoe. Mijn bezoek aan Slot Neuschwanstein was ook cultureel van karakter maar weer compleet anders en heel sprookjesachtig:

Slot Neuschwanstein bezoeken? Dit moet je weten

Over het Ruhrgebied

Essen is en plek midden in Das Ruhrgebiet, een regio die je misschien niet gelijk aantrekkelijk in de oren klinkt vanwege het grootse industriële verleden. Het Ruhrgebied is een regio in Noord-Rijnland-Westfalen, Duitsland. De belangrijkste plaatsen zijn Duisburg, Essen, Bochum, Dortmund en Hamm.Tot 1850 bestond het Ruhrgebied voornamelijk uit boerenland maar het werd binnen 50 jaar het hart van de zware industrie van Duitsland. De bevolking neemt in deze tijd 50 keer toe: mensen emigreerden van overal in Europa naar het gebied, vanwege de gunstige werkgelegenheid.

Tegenwoordig is het Ruhrgebied nog steeds een dichtbevolkt deel van Duitsland met ongeveer 5,3 miljoen mensen. In de laatste decennia van de 20e eeuw begon een structurele transformatie en werden de meeste mijnen en staalfabrieken gesloten. Velen zijn ontmanteld en anderen doen nu dienst als cultureel erfgoed.

Het Ruhrgebied

Een weekendje Essen

Saskia en ik verblijven in het Movenpick Hotel, handig gelegen recht tegenover het station. Van daaruit kunnen we heel goed de omgeving verkennen met bijvoorbeeld de bus en metro. Het is heerlijk weer en nadat we hebben ingecheckt pakken we de bus naar het stradsstrandje Seaside Beach, een fantastische plek om tussen de locals te ontspannen, te flirten (yesss), te eten en te drinken. seaside beach essen

Het Zollverein complex verkennen per fiets

Op onze tweede dag gaan we naar het Zollverein XII Coal Mine Industrial Complex. Dit is een heel groot, oud fabrieksterrein waar je gemakkelijke een dag(deel) zoet kunt zijn. Wij huren er terplekke fietsen om alles van A tot Z te verkennen. We fietsen langs de meest mooie oude panden, waarvan sommigen verlaten zijn maar anderen opgevuld met allerlei creatieve bureaus en kunstenaars. Compleet onder de indruk ben ik van de giga schoorstenen van baksteen, die je gewoon kunt omhelzen!!

Chimney Essen Germany

We lunchen in een meer dan hip restaurant –  de Kokerei – in het midden van het oude fabrieksterrein met uitzicht op lopende banden die allang niet meer in werking zijn maar aan schoonheid wat ons betreft niet hebben ingeboet.

Zeche Zollverein BikeNa de lunch (en de Gruner Veltliner) springen we weer op onze fietsen om nog een paar uur door Essen te touren. We zien allerlei retro schatten, die telefooncel wil ik best in mijn achtertuin!

ruhrgebiet leftovers

Een weekendje Essen… shop till you drop!

De laatste dag, maar ik weet het zeker, niet de minste dag: we gaan shoppen! Essen heeft werkelijk waar alles in zich voor een veelzijdige citytrip. Hoewel we niet heel erg veel van de winkelstraat zien, we brengen namelijk ruim 2 uur door een een gigantische Primark met maar liefst 6 verdiepingen! Lunchen doen we in een fantastisch ingerichte (oorspronkelijk) jaren vijftig lunchroom.

shopping essen

Es war ganz super!

Wij hebben 3 heerlijke dagen gehad met als hoogtepunt toch echt wel het bezoek aan Zollverein. Andere steden in dit gebied staan ook op mijn lijstje om te bezoeken. Eerder was ik zelfs al met Mia voor een paar dagen in Dortmund! (Als je deze blogs gaat lezen, schrik dan niet want ze stammen uit 2013, toen ik nog het idee had om een internationale blogger te worden ;-))

Dortmund day 2/3: industrial “beauties”?

Heb je zelf interesse om het Ruhrgebied te gaan verkennen?

Dan kun je eventueel de aanschaf van de ruhr.topcard overwegen. Hiermee krijg je gratis toegang bij veel attracties, zoals Chemiepark Marl, Deutsches Bergbau Museum, Zentrum für Int. Lichtkunst en Landschaftspark Duisburg-Nord. De kaart kun je van tevoren online kopen of bij lokale verkooppunten in het Ruhrgebied zelf.