Vakantie in Frankrijk, ik word er blij van. Maar in de Elzas ben ik nog nooit geweest. Ik ben inmiddels terug en ik kan je vertellen: de Elzas bruist! En dan heb ik het niet alleen over de heerlijke wijnen. Het is een topbestemming voor een lang weekend weg. En met deze 5 Elzas tips zit je zeker goed.

De Elzas is een regio in het Noordoosten van Frankrijk. De hoofdstad van de regio is Straatsburg, ook wel bekend als de hoofdstad van Europa. De Elzas ligt in het Noordoosten van Frankrijk en grenst aan Zwiterland en Duitsland. Dat laatste zie je vooral terug in de keuken, vullende maaltijden, vaak met zuurkool. De Elzas staat natuurlijk ook bekend om zijn heerlijke wijnen. Beroemd is de wijnroute, een route van 170 km van de noordelijke naar de zuidelijke wijnheuvels van de Elzas.

5 x Elzas tips voor een (lang) weekendje weg

Tip 1: Kies je vervoer naar de Elzas

De Elzas ligt op zo’n 6 uur rijden vanaf Utrecht. Dat is voor de autoliefhebber best te doen en fijn, want je hebt je eigen vervoer. Maar wat blijkt: vliegen is goedkoper en zelfs vele malen sneller dan een reis met de auto. De prijs voor een retourtje Straatsburg, mijn eerste bestemming in de Elzas, ligt gemiddeld rond de 100 euro. Gewoon via de KLM. En die eigen auto is fijn, maar het treinverkeer in de Elzas is zo goed geregeld dat je ook best zonder kunt. Mijn reisschema: een uurtje vliegen vanaf Schiphol naar Straatsburg. Vanaf vliegveld Straatsburg loop je zo het station in. Met de trein zit je in no time in het centrum van Straatsburg. Met mijn rolkoffertje naar het hotel was een wandeling van 10 minuten. Helemaal prima! Dus ik laat de auto thuis en vlieg comfortabel de Elzas in.

Tip 2: Eerste kennismaking met de Elzas

Omdat de Elzas lekker dichtbij ligt, is het een mooie bestemming voor een (lang) weekend weg. Maar maak het dan niet te gek. De Elzas heeft zoveel moois te bieden, dat red je echt niet in 1 weekend. Ik ga voor 2 grote Elzas trekpleisters: Straatsburg en Colmar. Naast deze 2 bestemmingen bezoek ik een aantal wijnhuizen in de omgeving. En qua tijdsbesteding is dat echt voldoende voor een eerste kennismaking met deze streek.

Tip 3: Sightseeing in Straatsburg

Straatburg is een heerlijke stad voor de cultuurliefhebber, de Bourgondiër en de shopper. En voor de hipperdepippe mensen onder ons: Lifestyle Hotel Boma is een aanrader! Ook voor niet hipperdepippe mensen trouwens. De inrichting heeft een Afrikaans tintje en ik vind echt alles op mijn kamer leuk. Van de knalgele beker in mijn badkamer, tot de ouderwetse telefoon. En het bed, zalig!

Een koffietje met lekkers haal je bij patisserie Christian. Ook al is het terrasweer, loop toch even naar binnen. Om je te vergapen aan het prachtige gebak, maar ook om het wenteltrapje omhoog te nemen. Wat een prachtig gebouw! Christian ligt in de wijk La Petit France, de oudste wijk van Straatsburg. Hier kun je slenteren door kleine straatjes en genieten van terrasjes op gezellige pleintjes.

Daarna kun je de kathedraal van Straatsburg niet missen, hij is zichtbaar vanaf het terras van Christian. Deze Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg heeft een toren van maar liefst 142 meter hoog!

cathedraal van Straatsburg Elzas

Wil je je verblijf in Straatsburg optimaal benutten? Huur dan een fiets. Straatsburg heeft het grootste fietsnetwerk van Frankrijk. Er zijn allerlei leuke fietsroutes, langs het Europees Parlement, de universiteit en kriskras door de stad. Een hapje eten doe je bij Les Chauvins. Tapas, maar dan uit de Elzas. Bijzonder en lekker!

Tip 4: Sightseeing in Colmar

Colmar verdient echt het etiket pittoresk. Gekleurde vakwerkhuizen, bootjes in de grachten en sfeervolle straatjes kriskras door de stad, dit moet je gewoon een keer gezien hebben. Toegegeven, het is er wel een tikkeltje toeristisch. Maar als je in de Elzas ben mag je een wandeling door ‘Klein Venetië’ gewoon niet overslaan. Echt, dit is een van de niet te missen Elzas tips.

Colmar Elzas

 

Ook hier zit ik weer in een heerlijk hotel: het James Boutique hotel. Prachtige entree, een fijne Nespresso op de kamer, ruime badkamer en wederom een heerlijk bed. De dag afsluiten met een lekker etentje? Ga dan naar Le Quai 21. Heerlijke gerechten en een lekker ontspannen sfeertje.

James hotel Colmar

Colmar is de derde stad van de Elzas, maar wordt ook wel de ‘wijnhoofdstad’ van de Elzas genoemd. Ook ik bezocht drie wijnhuizen in de omgeving van Colmar. Daarover vertel ik je binnenkort meer.

Tip 5: Verwennerij in Barr 

Na al dat sightseeing ben je natuurlijk wel aan een oppepper toe. Mijn laatste tip is zeker niet de minste. Boek een overnachting in het 5 Terres Hotel en Spa in Barr. Barr is een klein, lieflijk dorpje met een werkelijk fantastisch hotel. Mooie kamers, met lekkere verwenproducten in de badkamer. Maar allerbelangrijkste: een heerlijke spa! Naast een sauna, Turks stoombad en zwembad, kun je hier terecht voor allerlei behandelingen. Van facials tot massages. Een heerlijk hotel om je weekendje Elzas af te sluiten. En dan uitgerust weer naar huis. Klaar voor de volgende ontdekkingsreis. Wie weet door andere delen van de Elzas. Want dat er nog genoeg te zien is en te proeven, dat weet ik wel zeker!

spa hotel 5 terres elzas

En, heb je al zin gekregen in een weekendje Elzas?

Ik vind het een meer dan heerlijke bestemming. Ja, in de zomer, maar zeker ook in de winter kan je hier goed terecht. In december vind je er zelfs maar liefst 120 kerstmarkten! Inspiratie voor jouw reis en meer Elzas tips vind je hier.