Al tijden hik ik er tegenaan om onze tuin winterklaar te gaan maken. De loungebank bijvoorbeeld, daar kun je niet eens meer veilig op zitten. De struiken, die groeien echt alle kanten op. En mede door alle bladeren op de grond zie ik gewoon door de bomen het bos niet meer. Waar moet ik in godsnaam beginnen?

rotzooi in de tuin

Het is een stralende zaterdag en terwijl ik de chaos in de tuin overzie hoor ik boven me een hoop gestommel. Het is 10.00 uur, Jelle logeert bij Mia nadat ze gister gezellig naar de film zijn gegaan.

Mia en Jelle

Er gaat een lampje bij me branden: hoe gezellig (en effectief) zou het wel niet zijn om met z’n 3-en de tuin winterklaar te gaan maken? Ik moet dat natuurlijk wel slim aanpakken:

Jongens, vinden jullie het leuk om de tuinbank in elkaar te trappen?
Jelle: “Je bedoelt dat we er echt tegenaan mogen schoppen en dat hij helemaal uit elkaar moet?
Ja, dat bedoel ik. En daarna moet hij in stukken gezaagd worden en maken we er vanavond een vuurtje van met pizza erbij.

Schoppen, zagen, vuurtje en pizza

De combinatie van het schoppen, zagen, vuurtje en pizza doen het ‘em hoor, boys will be boys. Jelle’s glundert en Mia kan niet anders dan vrolijk mee doen. Nog in pyjama’s gehuld wordt er een start gemaakt met het ontmantelen van de tuinbank.

tuinbank slopen

Het karwei gaat gepaard met een hoop gekreun en gegil. Want de tuinbank blijkt op sommige punten nog best stevig gemonteerd te zijn en op veel plekken doen spinnen en pissebedden zich tegoed aan het rottende hout. Als de bank eenmaal uit elkaar is zaagt Jelle hem in “haardklare” stukken met de decoupeerzaag, nadat hij vakkundig de Black & Decker werkbank in elkaar heeft gezet.

black and decker werkbank

Mia – alweer gillend want alweer pissebedden en spinnen – stapelt de stukken hout op en legt ze vervolgens in het houthok.

tuin winterklaar maken

Stofzuigen in de tuin

Ondertussen zijn we 2 uurtjes verder en heb ik de struiken flink gesnoeid en (gezellig met Fransje) onze nieuwe Wolfgarten bladblazer (en zuiger!) geïnstalleerd, om alle blader- en zaagseltroep op te ruimen.

wolfgarten bladblazer

Wat een geweldig ding zeg. Het in elkaar zetten is een fluitje van een cent, het meeste moeite heb ik nog met ons verlengsnoer uit de knoop halen. Als dat eenmaal gebeurd is zet ik wel een koptelefoon en bril op. Dat staat bij de waarschuwingen en ik gebruik de bladblazer voor het eerst, dus wie ben ik om er geen gehoor aan te geven.

Het apparaat zet ik eerst op blazen en zo blaas ik alle bladeren in de tuin op een hoop. Vervolgens zet ik hem op standje zuigen en daar sta ik dan. Gewoon de tuin te stofzuigen!

wolfgarten bladblazer

De bladeren worden binnenin de Wolfgarten fijngesnipperd waardoor ik zo goed als de hele tuin kan doorakkeren en de zak op het einde pas vol is. De zak hoef ik niet los te koppelen om hem te legen, dat doe ik gewoon via een handige rits. Ideale machine zeg, ook voor mensen die niet dol zijn op spinnen en pissebedden 😉

Leuk nieuws: vanaf 28 oktober kun je meedoen aan een wianctie op OHIMP, waarbij je de Wolfgarten LBV 2600 E bladblazer kunt winnen!

Als de bladeren weg zijn gaan Mia en ik nog even schrobben. Zij het muurtje en ik de tegels. Eigenlijk kan het muurtje wel een kwastje gebruiken maar dat komt van het voorjaar wel weer.

Pizza of Mac Donalds?

Nog even een beetje styling: ander bankje neerzetten, zwarte, rieten tuinstoel in de juiste hoek draaien, rotan tafel erbij, het haardje op z’n plek. En nu kan de fik erin! Weer een hoop gegil waar de oren van de buren denk ik nog van na-piepen. In het haardje zitten namelijk twee enorm grote spinnen gehuisvest, die geen zin hebben om zich uit te laten roken. Wij zijn echter onverbiddelijk (wat ons overigens duur te staan komt, maar daarover binnenkort meer) en stoken het vuurtje extra hoog op. De pizza vervangen we door Mac Donalds food (zo handig, Uber bezorgt nu gewoon eten van dit fastfoodketen aan huis!!) en dan is het chillen geblazen.

tuin winterklaar

credits: witte tuinbank  (2016 – Wehkamp), rotan tuintafel, zwarte tuinstoel met voetenbank, plantenstandaard + plant (zomer 2018 – Karwei), tuintegels (vtwonen via Kol’s Tegels). Kachel en drumvat via Marktplaats. Zie je trouwens de bank opgestapeld liggen in het houthok? Daar kunnen we weer even mee voort.

De tuin is winterklaar. Nu het weer nog!

Terwijl ik dit schrijf is het buiten nog steeds stralend weer. De vooruitzichten zijn echter niet heel lang meer zonnig, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik inmiddels ook wel winterklaar ben. Wandelingen in de kou in de natuur en vervolgens wegkruipen onder een dekentje op de bank – met Netflix uiteraard – heerlijk!

En, onze winterklare tuin, een hele verbetering toch?

voor-na tuin winterklaar