Vergeet Londen, Parijs en Berlijn. Jouw volgende city trip gaat naar Polen! Naar Wroclaw om precies te zijn. Laat je verrassen door deze gezellige en gastvrije stad vol historie. Met deze tien tips kom je zeker tijd te kort!

Wauw! Een uitnodiging van OHIMP voor een paar dagen Polen. Daar heb ik (Sabina) zeker wel oren naar. Ik merk dat ik wel een beetje bevooroordeeld ben. Ik denk aan grauw en saai. Maar als ik google op Wroclaw – waar ik nog nooit van gehoord heb – zie ik foto’s van prachtige gevels in de mooiste kleurtjes. Bovendien is het gekozen tot beste Europese bestemming van 2018. Hoezo ken ik deze stad niet? Ik zeg Wroclaw: here I come!

Wat een geschiedenis

Vanaf Eindhoven is het maar anderhalf uur vliegen. Perfect. Ik heb nog net tijd om wat meer over de stad te lezen. Niet alleen de huizen zijn er gekleurd, de geschiedenis ook. De afgelopen duizend jaar drukten Tartaren, Bohemen, Habsburgers, Pruisen, Nazi-Duitsers en Russen hun stempel op deze stad. Lange tijd maakte Breslau, zoals het toentertijd heette, deel uit van Duitsland. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog maakten zij van de stad één groot fort om zich te verdedigen tegen de Sovjettroepen. De verwoesting was gigantisch. Gelukkig hebben de Polen de stad daarna met zorg gerestaureerd en kreeg het z’n huidige naam die je uitspreekt als Vrotswaf. Daarom kunnen wij nu genieten van een van de sfeervolste steden van Polen.

Lees ook mijn andere blog over Wroclaw:

City trip Wroclaw (in Polen): 6 x zeker doen!

10 uitstapjes in en rondom Wroclaw

  1. Rynek

De pittoreske marktplaats in het oude centrum van de stad heet Rynek. Een toeristische trekpleister met kleurrijke gevels, koffietentjes, restaurants en in het midden het gigantische stadhuis in laatgotische stijl. Kijk ook even op het naastgelegen Plac Solny, het ‘zoutplein’. Vroeger met handel in zout, nu kun je er 24/7 bloemen kopen. De smoes dat de bloemenwinkel al dicht was gaat hier niet op!

Rynek plein citytrip Wroclaw

  1. Kathedraaleiland

Wanneer je vanuit het historische centrum over een van de bruggen over de Oder wandelt kom je in het oudste deel van Wroclaw: Ostrów Tumski, oftewel kathedraaleiland.

kathedraaleiland Wroclaw

Nonnen die onderweg zijn over de klinkertjes, lantaarns die nog handmatig ontstoken en gedoofd worden, de imposante kathedraal van Johannes de Dooper; wat is het bijzonder om hier te lopen. Je voelt de geschiedenis. Er zit trouwens ook een juweeltje qua eten. In de ul. Katadralna vind je restaurant Lwia Brama. Een aanrader!

Lwia Brama Wroclaw Polen

  1. Bootje huren

Wroclaw heet ook wel het Venetië van Polen! De stad aan de Oder kent verschillende eilandjes en meer dan 150 bruggen. Pak de solarboot of waan je kapitein op je ‘eigen’ motorbootje. Vanaf het water ziet alles er weer heel anders uit. Mijn boot bracht me in een half uur bij de Zoo!

rivier in Wroclaw

  1. Dagje dierentuin

Hoewel ik maar anderhalf uur de tijd heb voor Zoo Wroclaw met Africarium, loont een langer verblijf zeker de moeite. In deze oudste dierentuin van Polen (1865) wonen meer dan 1.100 verschillende diersoorten. Mijn rondleiding ging door het nieuwe Africarium, een uniek ‘oceanarium’ die heel veel dieren uit Afrika laat zien. Bij koude dagen is het hierbinnen heerlijk warm!

zoo wroclaw polen

  1. Koepel en koffie

Tijd voor koffie! Buiten de hoofdingang van de Zoo wandel je via een loopbrug naar de Centennial Hall (Hali Stulecia), een gigantische betonnen koepel die inmiddels op de UNCESCO-werelderfgoedlijst staat. Wat een kunstwerk! Deze dôme, ontworpen door architect Max Berg, werd ruim 100 jaar geleden gebouwd als gemeenschapsruimte voor de inwoners van Wroclaw. Die functie heeft het nog steeds met z’n tentoonstellingen, concerten en sportevents. Wandel beslist om de koepel heen richting het water. Ga liggen in het gras of bestel een kop koffie op het terras en geniet van de fonteinenshow.

  1. Wat een kunst

Wat indruk maakte was het paviljoen met de vier koepels(Pawilon Czterech Kopuł /Four domes Pavillon), dat naast de Centennial Hall staat. Dit museum met tijdelijke kunst is een oase van rust. Het gebouw is vooral van binnen prachtig! Alles is wit, waarbij het licht door de daken van glas als een schijnwerper de kunstwerken verlicht. Laat je vooral rondleiden door een gids. Wat een enthousiasme en passie. Je gaat daardoor echt anders naar de werken van deze Poolse kunstenaars kijken.

Museum de 4 koepels Polen

  1. Waterweetjes

Hoewel ik heen met het bootje ging, pak ik terug de tram naar het centrum. Snel en spotgoedkoop. Ik ga naar Hydropolis, een modern multimedia kenniscentrum waar ik van alles te weten kom over water op onze planeet. Ook erg leuk voor kids. Lekker interactief!

  1. Kabouters spotten

Wat je zeker moet doen als je met kinderen de stad verkent, is de kabouterspeurtocht. Zo’n 450 kleine kabouterbeeldjes – Rodzinnie – staan verstopt door de hele binnenstad. Elke kabouter beeld iets anders uit: de koekjes bakker, de studiebol, de geldpinner, de fotograaf … Lees in mijn blog 6 x zeker doen in Wroclaw hoe deze kleine wezentjes hier toch terecht zijn gekomen.

kaboutertocht wroclaw

  1. Bierproeverij

Kun je de dag beter afsluiten dan met een bierproeverij bij Browar Stu Mostów? Nee!  Polen heeft heerlijke pils, maar deze brouwerij heeft Craft beer! Heerlijk ambachtelijk gebrouwen bier, waarvan ik zes soorten mocht proeven. Schops, Hefeweizen, Roggenbier, Pils, Salamander Black Ipa en Aipa; gelukkig kreeg ik er heerlijke hapjes uit eigen keuken bij. Want het hakt er best in! Mijn favoriet? De gewone pils. Met op het etiket? Juist, een kabouter!

bierproeverij Wroclaw

  1. Dagje buiten Wroclaw

Heb je tijd om iets meer van het land te zien, pak dan de trein (of huurauto) richting Walbrzych in de regio Dolny Slask. Hier staat namelijk het prachtige kasteel Ksiaz dat heel wat geheimen kent! Zelf vond ik vooral de soap rondom de Von Hochberg’s – de bewoners rond eind 1800 – met intriges en liefdesbaby’s interessant. Indrukwekkend waren ook de verhalen over Hitler. Het kasteel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog voor hem helemaal verbouwd, met schuilkelder en gangenstelsel en al. Toch is hij hier nooit geweest. Het kasteel ligt er nu vredig bij!

kasteel Wroclaw Polen

Meer weten over Wroclaw? Kijk dan op PolenTravel en VisitWroclaw.