Wijn, wijn en nog eens wijn. Dat is een mooie samenvatting van mijn reisje naar de Elzas. En zo hoort het ook als je een wijnstreek bezoekt. Ik ben niet perse een kenner, maar wel een liefhebber. In beide gevallen is de Elzas een aanrader. Zelfs als je helemaal niet zo van wijn houdt is een bezoekje aan een wijngaard toch de moeite waard. Want behalve wijn proeven, valt er nog veel meer te doen. Van rondrijden op een Segway, tot een (elektrische) fietstocht met picnick. Ga je naar de Elzas? Dan zijn deze 3 wijnhuizen zeker de moeite waard.
Beroemde Elzas wijnen: Riesling en Crémant
De Elzas, of Alcase is de meest oostelijke wijnstreek in Frankrijk. Tussen de steden Straatsburg en Mulhouse vind je een keur aan wijngaarden, met voornamelijk witte wijnen en (steed meer) Crémant d’Alsace, een witte wijn met een heerlijk bubbeltje. Leuk weetje: de wijnen van de Elzas worden allemaal verkocht in een speciaal type fles: de flûte d’Alsace. En dat is geen toeval, deze fles is wettelijk verplicht! Het meest bekende druivenras van de Elzas is wel de Riesling. Maar beperk je keuze en proeverijen vooral niet tot de Riesling. Ook voor een fijne Pinot blanc of gris kun je hier terecht. Laat je vooral verrassend door al het lekkers wat de wijnhuizen in de Elzas te bieden hebben. Bij deze wijnhuizen zit je sowieso goed:

1.Maison Joseph Cattin in Voegtlinshoffen

Een wijnhuis met een rijke historie. In de 17e eeuw besloot François Cattin om, naast zijn werk als bouwvakker, wijn te gaan maken. Nu, zo’n 11 generaties verder, is het wijnhuis nog steeds in handen van de familie Cattin. Met nog steeds goede wijn, maar ook andere leuke extra’s. Zo kun je de bovenverdieping afhuren voor je droomhuwelijk of een mooie borrel. Beneden kun je wijn proeven en kopen. En het allerleukste: je kunt een rondleiding krijgen over de wijngaard op een Segway. Ook al zie ik eruit als een Willempie, ik vind dit geweldig! We crossen over de wijngaard, maar ook door dorpjes in de buurt. Om af te ronden met een wijnproeverij uiteraard. Zeker proeven hier: de Crémant. Grote verrassing vond ik hun pinot noir. Hoewel ze in de Elzas niet bekend staan om hun rode wijn, deze is fantastisch!

2.Maison Zeyssolff in Gertwiller

Met het hele gezin naar een wijnhuis, dat lijkt misschien gek. Maar naar Zeyssolff kun je je kinderen gerust meenemen. Sinds Yvan Zeyssolff hier aan het roer staat, kun je hier voor veel meer terecht dan alleen (uitstekende!) wijn. Onder het familiehuis opende hij een winkel “Au Péché Vigneron”, waar je naast wijn ook allerlei andere luxe etenswaren kunt kopen. Je bent hier ook welkom voor een high tea. Kinderen kunnen hier toch een beetje ‘proeven’ van de wijn. In het kinderhoekje leren ze met allerlei proefjes hoe wijn wordt gemaakt. Ga je hier wijn proeven? Dan kun je ook genieten van heerlijke hapjes. Worst en kaas uit de Elzas, augurkjes en meer. Zalig! Ik drink er een fantastische Riesling en neem een kijkje in de werkplaats waar de wijn wordt gebotteld. En ja hoor, ook hier gaat de wijn in de flûte d’Alsace.

3. Vincent Goessel in Dorlisheim

Een wijnmaker van een heel andere orde dan de voorgaande twee. In het piepkleine dorpje Dorlisheim wordt de wijn hier geschonken in een ultramodern gebouw. De wijn smaakt er overigens niet minder om. En ook hier kun je het proeven van wijn weer combineren met een leuke activiteit. Ik maak een fietstocht op een elektrische fiets. De route is eenvoudig te volgen, op de fiets krijg je een kaarthouder waarop de route stap voor stap is uitgestippeld. In het mandje van de fiets een koelbox met alles voor een superpicknick onderweg. Een kleedje, broodjes, fruit, salade en natuurlijk een fles wijn. Ook het serviesgoed is geregeld. De weergoden werken ook nog eens mee, dus ik zit heerlijk te genieten in het zonnetje.

Natuurlijk heeft de Elzas meer te bieden dan alleen wijn. Leuke steden, mooie hotels en heerlijk eten. Daar lees je hier meer over. Wil je nog meer inspiratie voor een vakantie naar de Elzas? Dan ben je hier aan het goede adres. Proost!