Wist je dat… in Europa naar schatting een op de vijf vrouwen last hebben van rosacea?! En steeds meer mensen lijken te kampen te krijgen met rosacea of roodheid en gevoeligheid van de huid. Wat is nu de juiste gezichtsverzorging bij rosacea? Ik zet 6 tips op een rijtje.

De huid van rosaceapatiënten is hypergevoelig en daardoor is het vinden van de juiste gezichtsverzorging een groot probleem. Het aanbod aan gezichtsverzorging bij rosacea neemt gestaag toe maar vaak doen crèmes niet wat ze beloven. Het ontdekken van een goede huidverzorgingsroutine en het vinden van goede cosmeticaproducten is dan ook vaak een hele zoektocht. Geloof me, ik spreek uit ervaring en ben er nog steeds niet uit.

Nog even: wat is rosacea:

Rosacea is in feite een “vasculaire aandoening”: bloedvaatjes aan het huidoppervlak raken verwijd, de bloedstroom neemt toe en dat resulteert in blozen en roodheid van de huid vaak met bultjes en puistjes op wangen, voorhoofd, kin en neus. De bekendste uitlokkers van rosacea zijn de zon en alcohol.

Hoe ik rosacea (meestal) de baas blijf, lees je in onderstaand artikel:

Met deze 7 tips blijf ik Rosacea de baas

6 tips voor een goede gezichtsverzorging bij rosacea

Doordat ik zelf ook te maken heb met een huid met rosacea kom ik steeds meer te weten over wat wel en niet goed werkt voor mij. Ik ben er nog lang niet uit, want nog steeds heb ik goede maar zeker ook slechte periodes. Wat heb ik geleerd in de loop der tijd:

#1 Niet boenen en scrubben

Een huid met rosacea heeft een zachte reiniging en verzorging nodig. Een scrub of ruwe handdoek moet je daarom echt laten liggen!

#2 Probeer cosmetica te vermijden

Als je last hebt van rosacea wil je natuurlijk niets liever dan alle roodheid en bultjes camoufleren. Vaak heeft dit echter een negatief effect. De kans dat er stoffen in je make-up zitten die irriteren is namelijk best groot. Ook sluiten de meeste producten je huid af, wat de rosacea ook niet ten goede komt. Er zijn een aantal producten die wel geschikt schijnen te zijn, maar dat zal verschillen per persoon. Ik hoor goede berichten over Lycogel. Roodheid wordt ermee gecamoufleerd terwijl je huid kan blijven ademen. Je huid wordt beschermd tegen de zon met SPF 20 en je kunt er zelfs mee zwemmen.  Persoonlijk heb ik nog geen enkele foundation gevonden die mijn rosacea niet verergert.

#3 Vermijd extreme weersomstandigheden

Er is sprake van een hoop onduidelijkheid wat betreft de invloed van zonlicht op rosacea. Veel rosaceapatiënten geven aan het idee te hebben dat blootstelling van hun huid aan de zon hun rosacea verergert. Ook door kou en gure wind kan rosacea erger worden. Bij mij is rosacea in de zomer meestal helemaal weg en komt het weer terug in de winter. Sowieso is het belangrijk om altijd gezichtsverzorging te gebruiken die gelijk een factor bevat.

gezichtsverzorging bij Rosacea

#4 Gebruik milde gezichtsverzorging bij rosacea

Gebruik geen cosmeticaproducten die ingrediënten bevatten waarvan algemeen bekend is dat die een hoge potentie hebben huidirritatie te veroorzaken, zoals alcohol en parfum. Vermijd ook producten met etherische/essentiële olie en/of toverhazelaar. Kaneel, rozemarijn, lavendel en roos worden vaak gebruikt als natuurlijke geurstoffen die de huid kunnen irriteren. Koop liever ook geen huidverzorgingsproducten die citroen, limoen, menthol/pepermunt, pijnboom of ceder bevatten, deze ook kunnen ook irritatie veroorzaken.

Op dit moment probeer ik de producten van Dr. Jetske Ultee uit. Deze producten zijn mild en geschikt voor de gevoelige huid. Veel rosacea patiënten hebben er baat bij dus ik ben erg benieuwd. Ik gebruik de cleanser, toner, exfoliant, moisturizer en suncare. Met de exfoliant ben ik erg voorzichtig en ik bouw het rustig op. De producten hebben namelijk veel werkzame stoffen en dat kan in het begin juist de klachten verergeren.

dr. Jetske Ultee producten

#5 Let op je voeding

  • Hoewel de lijst met voedingsmiddelen die rosacea kunnen uitlokken, erg lang is (en vaak ook heel persoonlijk), staat pittig eten toch wel bovenaan.
  • Alcohol geeft verwijding van de bloedvaatjes. Rode wijn staat daarbij bovenaan de lijst van drankjes die voor een flare-up zorgen (bron: National Rosacea Society).
  • Ook warme dranken als chocolademelk, koffie en zelfs thee kunnen rosacea uitlokken.
  • Histamine-rijke voedingsmiddelen kunnen ook eerder kwaad dan goed doen. Lees er hier meer over.

#6 Pas op met een hete douche

Heerlijk vind ik het in de winter, om een warm bad te nemen of een lange hete douche. Bij mij is het effect direct enorme roodheid (flushing) en de volgende dag irritaties. Sauna bezoekjes zijn ook geen aanrader trouwens als je last hebt van rosacea. Grote temperatuurwisselingen zijn bovendien uitlokkers van rosaceaklachten.

Heb jij ook last van rosacea?

Dan ben ik erg benieuwd naar de producten waar jij wel of juist niet baat bij hebt.