Wij hebben weer een nieuwe plant in huis, de Alocasia Zebrina. Deze exotische plant dankt zijn naam aan de bijzondere zebraprint op de stelen. Het ras staat ook wel bekend als ‘Olifantsoor’, vanwege de mooie hart-vormige bladeren die doen ook wel denken aan de flaporen van een olifant. Ik heb een aantal verzorgingstips voor de Alocasia Zebrina op een rijtje gezet, want dit luistert nog best nauw.

De Alocasia behoort tot de Aronskelkfamilie en telt maar liefst negenenzeventig verschillende soorten, waarvan de Alocasia Zebrina er eentje is. Ze komen voor in tropisch en subtropisch Azië tot in Oost-Australië. Vooral op Borneo zie je de Olifantsoor veel en kan hij wel vier meter hoog worden met bladeren van een doorsnede van 1,5 meter. Op deze manier zorgen ze voor veel beschutting en vormen ze de ideale schuilplek tegen de regen.

De Alocasia veroverde in de jaren vijftig de huiskamers in Europa, de Alocasia Zebrina is hier pas sinds een paar jaar verkrijgbaar.

Ook zo’n leuk retro plantje, is de erwtenplant. Heel makkelijk te verzorgen overigens:

15x erwtenplant inspiratie + verzorgingstips

5x verzorgingstips voor de Alocasia Zebrina

Goed verpakken

Als je de plant koopt in de koudere maanden kun je hem het beste op weg naar huis goed inpakken.

Standplaats en temperatuur

De Alocasia Zebrina staat het liefst op een lichte standplaats maar niet in de volle zon, om bladverbranding te voorkomen.  Hij komt natuurlijk van oorsprong uit het tropische regenwoud en die warme omstandigheden heeft de plant ook graag in huis. Een kamertemperatuur van 18-22 °C is ideaal, de plant mag zeker niet te koud staan.

alocasia zebrina

Water geven

Geef de plant regelmatig water, de kluit mag namelijk niet uitdrogen. Aan de andere kant wil je wortelrot weer voorkomen dus je moet voorzichtig te werk gaan. Het beste geef je hem ongeveer 2 a 3 keer per week een paar kleine scheutjes water. Het water eerder lauw dan koud, ook dit heeft weer te maken met de roots (letterlijk) van de plant. Een wekelijkse sproeibeurt, of een zomerse douche in een regenbui vind de Alocasia Zebrina ook heel fijn.

Geef je de plant teveel of juist te weinig water, dan zie je dat aan de hangende bladeren of de gele of bruine randjes aan het blad.

Snoeien

Als de plant te groot is geworden of als de onderste bladeren niet mooi meer zijn, dan kunnen je de bladeren verwijderen door ze enkele centimeters van de stam af te knippen. Het restant zal verdrogen en is op den duur gemakkelijk te verwijderen. Als er bloemen verschijnen (wat vrij zeldzaam is), dan kun je deze het beste uit de plant knippen. Zo blijft hij zijn energie in de plant zelf steken en niet in de bloemen, die overigens toch geen grote sierwaarde hebben.

alocasia giftig

!! Houd er wel rekening mee dat alle delen van de plant giftig zijn en het sap irriterend is voor de huid en slijmvliezen. Fransje was erg nieuwsgierig toen ik onze Alocasia Zebrina ging fotograferen, ik heb haar maar snel de andere kant op gedirigeerd.

Guttatie

De Alocasia wil nog wel eens vocht afscheiden, dat dan op de vloer of tafel druppelt. Dit verschijnsel heet guttatie en is voor de plant niet schadelijk, maar het kan wel vervelende vlekken op de vloer veroorzaken. Guttatie kan te maken hebben met de hoeveelheid water die de plant krijgt of door de luchtvochtigheid in je huis. Hier lees je er meer over.

Olifantsoor guttatie

Alocasia Zebrina als eyecatcher in huis

Kortom, de Alocasia Zebrina is een erg mooie plant, maar de verzorging luistert best nauw. Ze hebben het niet graag koud en houden van regelmatig een scheutje water. Maar bij de juiste verzorging heb je wel een prachtige eyecatcher in je huis. Ik ben benieuwd of het mij gaat lukken!

Olifantsoor verzorgingstips