Hoewel vakantie vieren al snel geassocieerd wordt met lekker relaxen en je vooral niet teveel inspannen, zijn er ook genoeg mensen die op reis graag een sportieve uitdaging aangaan. Erg populair zijn natuurlijk de wandelvakantie, de fietsvakantie en – niet te vergeten – de wintersportvakantie. Ook surfvakanties en yoga retreats doen het tegenwoordig goed onder actieve reizigers. Maar er is meer! De onderstaande sportvakanties zijn (nog) niet zo bekend en misschien wel precies wat je zoekt.

De zwemvakantie

Zwemvakanties zijn een droom voor echte waterratten. Je neemt dagelijks een duik in natuurwater en ziet je vakantiebestemming daardoor van een unieke kant. Er zijn zwemvakanties voor elk niveau: je hebt beginnersreizen, waarbij je de omgeving op een ontspannen manier verkent door korte stukjes te zwemmen, maar ook uitdagende tochten voor doorgewinterde zwemmers. Qua bestemmingen is er eveneens voor ieder wat wils. Ga je voor zonnig Griekenland, exotisch Fiji of blijf je liever dichter bij huis en kies je voor Schotland?

1-daagse Loch Ness roadtrip in Schotland

Organisaties die zwemreizen aanbieden zijn onder meer Swimtrek, Strel Swimming Adventures en SwimQuest. Zij stellen een volledig programma samen en zorgen bovendien voor de nodige begeleiding; doorgaans vaart er een bootje met de zwemmers mee, waarin ze opgevangen kunnen worden als ze vermoeid zijn of geblesseerd raken.

De kanovakantie

Mia en ik trokken er in 2015 per kano op uit in Zweden. Ik zag toen met eigen ogen waarom dit land zo geschikt is om al kanoënd te ontdekken. Wil jij ook een kano-avontuur in Zweden beleven, dan kun je onder meer terecht bij het Nederlandse Moose Adventures. Dit bedrijf heeft een prachtige meerdaagse route uitgestippeld, richt voor elke reis een basiskamp in en zorgt ook voor de benodigde materialen. Andere landspecifieke organisaties die kanoreizen aanbieden zijn Wilderness Schotland en Frontier Canada. Bij Responsible Travel heb je de keuze uit kano- en kajakreizen over de hele wereld: van Kroatië tot Madagaskar. Let er wel op dat je bij kanovakanties zelf verantwoordelijk bent voor de juiste uitrusting. Met reguliere sportkleding – o.a. te bestellen bij deze webwinkel – creëer je vaak al een goede basis, maar het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat je je langere tijd op het water bevindt. Een handige paklijst voor meerdaagse kanotrektochten vind je op Kanoweb.

De tennisvakantie

Ben je in het dagelijks leven regelmatig op de tennisbaan te vinden? Dan kun je je hart ophalen tijdens een tennisvakantie. Zo’n vakantie kun je natuurlijk vrij gemakkelijk zelf creëren door met je tennismaatje een hotel te boeken dat een fijne tennisbaan (in de buurt) heeft. Maar er zijn ook organisaties die compleet verzorgde tennisreizen en adult tennis camps aanbieden; ideaal wanneer je alleen op vakantie gaat, niet alles zelf wilt hoeven regelen en/of gericht aan je vaardigheden wilt werken. Een bekende aanbieder van tennisvakanties en -kampen is World Tennis Travel, met reizen naar onder andere Spanje, Italië, Engeland en Amerika. Tennis in the Sun biedt – naast tennisvakanties naar verschillende Europese bestemmingen – een tennisreis naar India aan, Active Away is gespecialiseerd in tennisvakanties naar Kroatië, Turkije, Griekenland en Spanje en in Nederland kun je terecht bij Tennisreis.nl.