In een gezin met 2 mannen en een lekkerbek krijg ik weleens verzoekjes waar ik (Ilja) niet op zit te wachten. Zoals deze van Kiki “Mam, kunnen we een keer spareribs eten?”. Waar de mannen enthousiast reageren, heb ik zo mijn bedenkingen. Spareribs, ik vind ze vaak te vet en te taai. Maar met 3 tegen 1 verlies ik de strijd. Dan er maar het beste van maken: spareribs met een knapperig korstje en met sappig vlees dat bijna van het bot afvalt. Daarvoor heb ik het perfecte instrument in huis: de slowcooker

All American: Spare Ribs met cola

Als je het doet, doe het dan goed. Met die gedachte ga ik op zoek naar het ultieme spareribs recept. En dan kom je al snel in de Amerikaanse hoek terecht. Ik kies voor een supersimpel recept, met cola! De suiker uit deze frisdrank zorgt voor zo’n lekker sticky effect. De Amerikanen combineren dat dan vaak met BBQ saus, maar omdat ze bij mij thuis van pittig houden, kies ik voor chilisaus.Ik zet de crockpot in de buitenkeuken, dan hoeft de afzuigkap niet de hele tijd te loeien. Ingrediënten in de pot en klaar is kees.

Dit is trouwens ook nog steeds een favoriet recept bij ons thuis:

Slowcooker recept: chili met zoete aardappel en kip

Nou, hier zijn we snel klaar hoor, wat de ingrediënten betreft:

  • Olijfolie
  • 2 stuks spareribs
  • 1 blikje cola (met suiker, niet de suikervrije varianten!)
  • 1 cup (250 ml) chilisaus
  • 1 tl chilipeper (achterwege laten als je niet van pittig houdt)
Vet de slowcooker pan in met een beetje olijfolie, om te voorkomen dat de spareribs aan de pan blijven plakken. Meng de cola, de chilisaus en de chilipeper (optioneel) door elkaar en giet dit over de spareribs. Het is het lekkerst als je dit een uur (of meer) laat marineren. Dat kan gewoon in de slowcooker. Als je klaar bent met marineren zet je de slowcooker op high. Laat 5-6 uur lekker pruttelen. Nu zijn de spareribs gaar, maar mis je nog dat knapperige korstje. Hiervoor leg je de spareribs op een met bakpapier beklede bakplaat. Nog even een kwartiertje onder de grill en je kunt aanvallen. En al zeg ik het zelf: mijn missie is geslaagd. Het was een forse hoeveelheid voor 4 personen, maar ze gingen schoon op. Geen All American Doggy Bag nodig!