Toen ik in 2014 met OHIMP startte deed ik dat in de eerste instantie omdat ik schrijven en fotograferen zo leuk vond (vind!). Dat je met bloggen ook geld kunt verdienen, is een mooie bijkomstigheid. Maar kun je eigenlijk ook rijk worden van bloggen?

Een blog is in feite een persoonlijke website, waarop de eigenaar artikelen publiceert die gaan over zijn/haar leven. De laatste jaren zijn het aantal blogs de pan uit gerezen en zijn ze in de meeste gevallen ook almaar commerciëler geworden. Daar is op zich niets mis mee, een blogger is ook maar een mens en in veel gevallen is het bijhouden van een blog eigenlijk zelfs een baan. En hoe fijn is het wel niet als je geld kunt verdienen met datgene waar je blij van wordt?

Geld verdienen met bloggen?

Ik heb er voor gekozen om het bloggen naast mijn werk te doen. Sinds een paar jaar ben ik freelancer en zet ik mij 3 a 4 dagen per week in als marketing/communicatie/influencer specialist voor verschillende opdrachtgevers. Leuk vind ik dat ik op deze manier toch in verschillende teams werkzaam ben en zo een paar dagen per week structureel onder de mensen ben. Bloggen is net een wat ‘eenzamer’ bestaan, waarbij ik aan de eettafel de verschillende content uitwerk, de mailbox bijwerk, social media updates verricht en samenwerkingen uitrol. Heerlijk! Maar dan wel vooral de combinatie van werken ‘voor een baas’ en het zelfstandig zijn.

Met bloggen kun je dus geld verdienen

Vaak vragen mensen mij: hoe verdien je eigenlijk geld met bloggen? Nou, dat kan op verschillende manieren en eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos en teveel om op te noemen. In de meeste gevallen krijg je eigenlijk niet eens betaald voor een samenwerking, maar wordt een reis, product of dienst gesponsord.

Op reis voor OHIMP

Voor OHIMP ga ik bijvoorbeeld best wel vaak op reis. Daar krijg ik geen geld voor, maar wordt de reis vergoed. Dit heet een persreis en die maak je in de meeste gevallen vaak samen met andere bloggers en journalisten. Overigens is zo’n persreis geen vakantie vieren. Je wordt van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds (meestal) laat aan een programma onderworpen waar je U tegen zegt. Ondertussen schiet je foto’s en video’s en ben je continue bezig met hoe je het uiteindelijke artikel gaat insteken en publiceren. Begrijp me niet verkeerd, dit is ENORM leuk om te doen. Je leert een bestemming heel goed kennen, krijgt vaak een kijkje achter de schermen, leert heel veel leuke mensen kennen. Maar het is in feite niet zo dat het de koelkast thuis vult 😉

5-daagse mini-cruise over de Middellandse Zee | mijn 6 highlights

“Oh, dat heb je zeker weer gratis gekregen?”

Ook dit is een veelgehoorde opmerking en niet geheel onwaar. Maar een kleine nuance is hier wel noodzakelijk. Bloggers krijgen producten toegestuurd en van hun wordt vervolgens verwacht dat ze er op hun blog en/of social media kanalen aandacht aan besteden. Hierover maak je van tevoren afspraken met de ‘adverteerder’. Het product (denk aan een föhn, stofzuiger, horloge, shampoo) probeer je vervolgens uit en dan ga je aan het werk: de contentcreatie (foto’s maken, artikel schrijven, delen op social media). Overigens doe ik – en met mij de meeste bloggers – dit alleen als het product bevalt en ik er 100% achter sta. Kijk, dit is een voorbeeld van een dergelijke samenwerking waarbij ik dus geen geld heb verdiend maar het product gesponsord heb gekregen:

Mama Mia test: snoerloze Dyson stofzuiger

Het product krijg je dus (wat op zich echt wel een feestje is! Nog steeds gebruik ik de Dyson stofzuiger met veel plezier), maar hiervoor moet je als blogger wel aan het werk. De ‘adverteerder’ vindt de laatste jaren deze vorm van ‘reclame maken’ steeds fijner omdat hun product op een hele mooie en relevante manier onder de aandacht wordt gebracht. Ideaal zijn natuurlijk de samenwerkingen waarbij je het product mag uitproberen en ook nog een vergoeding krijgt. Want eerlijk is eerlijk, voor de blogger zit er veel werk in, maar het horloge of de stijltang kan ik niet bij de bank inleveren om de hypotheek te betalen.

De zogenaamde affiliate linkjes

Misschien heb je er wel eens van gehoord, van affiliate linkjes? Ik zal het uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Als ik voor OHIMP een recept uit een kookboek maak, dan deel ik in het artikel ook een linkje waar je het kookboek kunt kopen. Dit zal in de meeste gevallen op bol.com zijn. Via het ‘partnerprogramma’ van bol.com maak ik van het linkje naar het kookboek een zogenaamde affiliate link. Dat betekent dat bol.com de clicks en aankopen via dit linkje kan bijhouden en mij zodoende een heel klein percentage van het uiteindelijke verkoopbedrag uitbetaalt. Hier hoef ik me echt niet rijk mee te rekenen overigens, maar het is weer een mooie bijdrage voor de maandelijkse serverkosten van mijn website, het onderhoud of bijv. een nieuw design.

Handlettering tips + fijne kerstinspiratie

Maar goed, rijk worden van bloggen?

Rijk worden van bloggen, dat doe ik financieel gezien dus niet. Uiteraard zou ik er meer effort in kunnen steken en bijvoorbeeld commerciëler aan de slag kunnen gaan. Meer betaalde samenwerkingen doen, banners op OHIMP plaatsen en meer met affiliate doen. Maar op dit moment vind ik het goed zo en voel ik me vooral rijk door alle ervaringen die ik op doe door te bloggen. Het reizen, de nieuwe mensen leren kennen, af en toe een succesvolle samenwerking uitrollen en vooral ook het vrije bestaan.  Dit alles tezamen geeft mij in ieder geval een heerlijk, rijk gevoel.

paardrijtocht Zweden