Er schijnen mensen te bestaan die niet van de feestdagen houden. Daar hoor ik dus niet bij! Sinterklaas is nog maar net vertrokken, of de kerstkookboeken en -tijdschriften liggen al op tafel. Heerlijk, dagenlang koken met kerstmuziek op de achtergrond. Kerstboom en veel lampjes en kaarsen, open haard. Tegelijkertijd is het ook een mooi moment om even stil te staan bij wat we hebben. Want wat zijn wij rijk en wat mogen we daar dankbaar voor zijn! Het kan echt veel slechter. 

Op mijn playlist voor Kerstmis staat uiteraard ook het nummer Do they know it’s Christmas van Band Aid. Als jonge puber was ik daar nogal van onder de indruk. Wist ik veel dat er ook arme kinderen (en volwassenen) zijn? Sinds dat moment vind ik dat er tegenover onze Westerse kerstbeleving ook wel een goede daad mag staan. En dit jaar komt hij vanzelf op me af. Of ik voor OHIMP een kerstrecept wil maken met een link naar 1 van de werelddorpen voor Kinderen. Dat is 2 vliegen in 1 klap: lekker koken en gelijkertijd iets doen voor het goede doel.

Papaya Creme Brulee

Als recept kies ik voor een variant van papaya creme, een traditioneel Braziliaans recept, maar ik geef er wel een twist aan Over de traditionele papaya creme giet je namelijk een scheut creme de cassis, maar dat lijkt me minder geschikt voor kinderen. Daarom maak ik een papaya creme brulee, zonder drank, maar wel met zo’n heerlijk, knapperig suikerlaagje.

Omdat ik met kerst meestal voor veel personen kook, is dit een recept voor 8 bakjes crème brulee. Je kunt het natuurlijk prima halveren als je met minder mensen aan tafel gaat.

Voor het suikerlaagje

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje

Voor de papaya creme brulee

  • 2 kleine papaya’s
  • 750 ml slagroom
  • 5 eidooiers
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • een bosje munt

Ook nodig

  • Een creme brulee brander en 8 ovenvaste schaaltjes (ik kocht beide bij de Action)

Voor het suikerlaagje

Schraap de zaden uit de vanilleboon en meng deze in een blender met de kristalsuiker. Zet dit apart, je hebt dit pas nodig vlak voor het serveren.

Voor de Papaya Creme Brulee

Schil de papaya’s, verwijder de zaden en snijd ze in blokjes. Houd een paar blokjes apart voor de garnering. De rest pureer je in de blender. Verwarm de oven voor op 160°C. Mix de eidooiers met de kristalsuiker totdat het mengsel lichtgeel wordt. Verwarm de slagroom met de papayapuree in een pan met dikke bodem. Zorg ervoor dat het net niet gaat koken. Haal de pan dan direct van het vuur. Giet nu langzaam de eidooiers in de pan, terwijl je voortdurend roert met een garde. Er mogen geen klontjes in het mengsel zitten. Gebeurt dat toch? Geen paniek, dan giet je het mengsel door een zeef om de klontjes te verwijderen.

Giet het mengsel in 8 ovenvaste schaaltjes. Zet deze in een grote ovenschaal of diepe bakplaat en vul deze met water, tot ongeveer halverwege de schaaltjes. Zet dit in de oven en bak de creme brulee totdat het mengsel stevig is, maar je het wel nog heen en weer kunt schudden. Dit duurt ongeveer 35 minuten. Laat eerst 10 minuten afkoelen in de oven en zet ze daarna op een afkoelrek. Laat ze nu tenminste 1 uur in de koelkast staan, maar liever langer (ik liet ze een dag helemaal afkoelen). Haal de bakjes ongeveer een half uur van tevoren uit de koelkast. Snijd de achtergehouden papayablokjes klein. Bestrooi de creme brulee met de vanillesuiker en gebruik een creme brulee brander om het laagje te karameliseren. Leg de papayablokjes er op en maak het af met een klein takje munt.

papaya creme brulee branden

Vrolijk kerstfeest en eet smakelijk!

Doneer eenmalig 12 euro en bezorg een kind een onvergetelijke kerst

Wil jij ook iets doen voor Stichting Werelddorpen voor Kinderen? Graag! Dat kan super eenvoudig, met een Tikkie. Voor maar 12 euro kan Wereld Dorpen voor Kinderen een kind een onvergetelijke kerst bezorgen. En ook heel leuk: als dank krijg je een uniek digitaal receptenboek, waar je dit recept ook weer in terug zit!

Wereld Dorpen voor Kinderen zet zich jaarlijks in voor meer dan 20.000 kinderen in Brazilië, de Filipijnen, Guatemala, Mexico, Honduras en Zuid-Korea die vanuit arme en wanhopige situaties bij hen komen. Deze kinderen krijgen een veilig onderdak, liefdevolle verzorging, voldoende te eten, goed onderwijs en een beroepsopleiding die is afgestemd op de behoeften van het lokale bedrijfsleven en economische ontwikkelingen.