Met pannenkoeken kun je eindeloos variëren. Niet alleen wat de toppings betreft, maar ook met het beslag. Ik maakte pannenkoeken van kikkererwtenmeel, met amandelmelk en een ei. Zo makkelijk en zo lekker!

Laatst was ik bij de Tuinen Holland and Barret (ik kan nog steeds niet wennen aan die naam) en op heel veel artikelen hadden ze 50% korting. Zo ook op allerlei soorten meel dus ik heb flink ingeslagen. Pannenkoeken maak ik het liefst zonder pakje en echt, het is zo gemakkelijk.

Zelf pannenkoekenbeslag maken (dus zonder pakje)

Wat is kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten. Het heeft een geel-achtige kleur en een fijne textuur. De smaak ik een beetje nootachtig als je het eenmaal bereid hebt. Kikkererwtenmeel is verder heel veelzijdig: je kunt er sauzen mee binden, muffins mee maken en pannenkoeken mee bakken. Het is trouwens glutenvrij!

Pannenkoeken van kikkererwtenmeel

Voor 6 pannenkoeken gebruik ik:

  • 1 kopje kikkererwtenmeel
  • een kopje water
  • 1 kopje amandelmelk
  • 1 ei
  • snufje zout en peper
  • optioneel: extra kruiden die je lekker vindt
  • olie om in te bakken (ik gebruik kokosolie)

Zo maak je het beslag:

Zeef het kikkererwtenmeel boven de beslagkom. Voeg het water en de amandelmelk toe en roer het met een garde tot een glad beslag. Kluts het ei door het beslag en breng op smaak met een beetje peper en zout. Ga je voor de hartige variant? Wat zaden en bijvoorbeeld kerrie of pizzakruiden kunnen erg lekkere toevoegingen zijn.

Ik heb ergens gelezen dat het goed is om het beslag even te laten rusten. Dat doe ik dan ook, voor 20 minuten.

Bakken:

Het bakken werkt exact hetzelfde als bij gewone pannenkoeken. Nou ja, het duurt per pannenkoek misschien wel iets langer, maar dat kan ook aan mij liggen. Ik wilde een beetje dikke pannenkoeken.

Beleggen maar!

De eerste twee gebakken pannenkoeken van kikkererwtenmeel beleg ik met:

Pindakaas! Ik heb weer een nieuwe smaak van Mister Kitchen geprobeerd, de honing-chili. Heerlijk vind ik het smaken in combinatie met de pannenkoek van kikkererwtenmeel.

De 2e pannenkoek bestrijk ik met een spread van tomaat en courgette (ook van Mister Kitchen) en garneer ik verder met wat sla, stukjes avocado en een zedenmix (die ik ook bij Holland & Barrett had gescoord). Verrukkelijk!

Na 2 pannenkoeken zat ik propvol. Het zijn enorm voedzame dingen. De overige 4 bewaar ik in de koelkast en neem ik de volgende dagen mee naar m’n werk.

Kikkererwtenmeel zelf maken

Mocht je geen kikkererwtenmeel in huis hebben maar wel gedroogde kikkererwten, dan kun je het meel gewoon zelf maken. Bijvoorbeeld in een elektrische koffiemolen of een keukenmixer. Als het een poeder is, is het klaar en kun je het verwerken of bewaren.

Eet smakelijk!

bron

Pannenkoeken van kikkererwtenmeel