De gezelligste dag van de week vind ik… Maar wat voor mij gezellig is, kan een ander juist verschrikkelijk vinden. En andersom. Wat gezelligheid betekent en waarom zaterdag mijn favoriete dag van de week is? Lees verder…

Ik hoor het vriendin X nog zeggen: “Zaterdag hebben we het hele huis vol en dan ga ik gezellig koken voor 15 man!” Koken, voor 15 man… dat kan ik niet helemaal met gezellig rijmen. Als ze zegt: “Wat ga jij zaterdagavond doen dan?” en ik antwoord: “Lekker met een verse kom soep bij het haardje een serietje kijken.” dan zie ik aan haar gezichtsuitdrukking al dat zij andere ideeรซn bij gezelligheid heeft. Snel begin ik over iets anders, voordat ik me in allerlei bochten moet wringen om een uitnodiging af te slaan. Zo zie je maar, gezelligheid betekent voor iedereen iets anders.

Wat is gezelligheid eigenlijk?

Wikipedia zegt het volgende:

“Gezelligheid geeft een bepaalde aangename omstandigheid of gevoel weer, een vorm van knusheid, vriendelijkheid, huiselijkheid, vertrouwdheid, kneuterigheid enzovoort. Meestal heeft gezelligheid te maken met anderen samen te zijn (in goed gezelschap). Het kan ergens gezellig zijn (de sfeer), iemand kan gezellig zijn, maar bijvoorbeeld ook een interieur kan gezellig zijn.”

Wist je dat gezelligheid eigenlijk een een typisch Nederlands woord is. Toch kennen ook omringende landen het concept, alleen is er niet altijd een woord voor. Het Duitse Gemรผtlichkeit (gemoedelijk) komt een aardig eind in de goede richting.ย Het Engelse cosy is slechts een halve vertaling van gezellig, omdat bij cosy het gezelschap minder centraal staat.

Zo ziet mijn optimaal gezellige zaterdag in de winter eruit

Wakker worden met yoga

Samen met vriendin Laura ga ik sinds een paar weken op zaterdagochtend naar yoga. We beginnen om 9.00 uur en stappen als herboren weer naar buiten om 10.30. Daarna drinken we ergens een koffietje of doen even wat boodschappen. Gezellie!

Naar de markt gaan

Zaterdag vind ik echt een dag om even los te gaan op de markt en in de toko. Fruit, noten, bloemen, kruiden, specerijen… dat werk. De markt vind ik een gezellige sfeer hebben. Maar ook het uitpakken thuis van al het lekkers vind ik een fijne bezigheid. De laatste tijd ga ik direct na de yoga naar de markt, op de Botermarkt in Haarlem. Die is niet zo hysterisch druk. Want een drukke markt, dat vind ik dan weer allesbehalve gezellig.

Verse soep maken

Mijn vader deed dat vroeger altijd al: op zaterdag een pan verse soep maken. Heerlijk, ouderwetse kippen- of tomatensoep. Eerst bouillon trekken en dan afmaken. Ondertussen ruikt het in huis heel… gezellig ๐Ÿ˜‰

Recept: makkelijke, gezonde kippenbouillon

Wandelen

No matter the weather, een heerlijke wandeling kan wat mij betreft altijd. Jaja, ook als het regent vind ik een wandeling erg lekker. Mia krijg ik niet mee, dus vaak wandel ik met een vriendin of in mijn uppie. Na de wandeling kom ik dan thuis, Mia ligt op de bank te chillen en de soep, die is klaar.

De haard aansteken

Oergezellig vind ik onze houtkachel. Doordeweeks brand ik hem niet/nauwelijks maar in het weekend gaat hij – vooral in de koudere maanden – eind van de middag aan. Ik heb een klein houtkacheltje die onze huiskamer heerlijk verwarmt. Het dansende vuur, de warmte die er vanaf komt, heerlijk. Hetzelfde kun je trouwens ook bereiken met een gashaard. Voordeel daarvan is dat je niet met hout hoeft te slepen en dat je haardje brand met een druk op de knop. Ik vind de Faber gashaardย erg mooi maar ook de Dru gashaard mag er wezen.

favoriete dag van de week

Bij de warmte van het haardje is het heerlijk lezen. Het linkerboek – het Puberbrein binnenstebuiten – zie ik meer een noodzakelijk kwaad. Maar de rechter is er eentje om je helemaal in te verliezen. Ik ben een groot fan van de boeken van John Irving.

En dan kan het grote genieten beginnen

Met een kom soep, stukjes stokbrood (belegd met dik kruidenboter), wat drinken en een dekentje kruipen Mia en ik weg op de bank. We zijn er klaar voor… Netflix time!!!

En de zondag dan?

Volgens onderzoekers van de universiteit van Vermont staat de zondag met stip op รฉรฉn als favoriete dag van de week van de meeste mensen. Geen sportclubgedoe met de kinderen, lekker uitslapen, gezellig met het gezin zijn… De onderzoekers hebben het online gedrag van mensen op verschillende dagen van de week onderzocht en wat blijkt; op zondag worden het grootste aantal positieve woorden in mails en posts gebruikt.

Ik vind de zondag hartstikke lekker, maar omdat het de volgende dag alweer maandag is en ik vanaf een uurtje of 14 al denk: “#$%^ morgen begint het gewone leven weer“, geef ik toch de voorkeur aan de zaterdag.

En jij, wat is jouw favoriete dag van de week?