Oei, ik vrees dat ik aan de beurt ben… ik heb last van overgangsverschijnselen!! Zo word ik meer dan eens badend in het zweet wakker en kan ik maar beter laagjes gaan dragen. Want op de meest onverwachte momenten verga ik van de hitte. Serieus, heb ik nou gewoon opvliegers? Ik heb het juist altijd koud. Maca poeder schijnt o.a. te helpen tegen de ongemakken van de menopauze. Maar er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen. Ik zet er 14 op een rijtje:

Maca is een plant die groeit in centraal Peru op de hoogvlakten van het Andesgebergte. Het wordt al minstens 3000 jaar in Peru als groentegewas verbouwd. Het knolgewas wordt om zijn bijzondere eigenschappen al eeuwen gebruikt. De Inca’s zagen het bijvoorbeeld als energiebooster en gaven het aan strijders om ze kracht en moed te geven. Maca is een verwant van de radijs en heeft een geur die een beetje lijkt op butterscotch. De voordelen van maca worden dus al enorm lang gewaardeerd en de laatste jaren maken wij er ook kennis mee.

Maca tegen opvliegers

Het belangrijkste kenmerk van maca is dat het een adaptogeen is. Adaptogenen zijn voedingsmiddelen of -stoffen die een uitbalancerend en regulerend effect hebben op het lichaam, waarmee het kan helpen een te hoge bloeddruk, een verhoogde bloedsuikerspiegel en een disbalans in de hormonen te herstellen (Meissner et al., 2006). Om de laatstgenoemde reden wordt maca vaak gebruikt door vrouwen die de menopauze naderen of in de menopauze zitten. Maca kan namelijk extreme wisselingen in de hormoonspiegel voorkomen en daarmee vervelende verschijnselen – zoals opvliegers – verminderen.

14 gezondheidsvoordelen van Maca poeder:

 1. Je krijgt er extra energie van. Maca heeft een reputatie voor het verhogen van het energieniveau zonder de bijnieren te benadrukken (zoals koffie dat wel doet).
 2. Maca zou het libido kunnen verhogen. In Peru wordt het daarvoor vaak ingezet. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit echter nog niet bevestigd.
 3. Verbetert de vruchtbaarheid.
 4. Vermindert depressie. Als je Maca regelmatig gebruikt, kan het werken aan het verbeteren van positieve emotionele stemmingen.
 5. Verlichting bij gevoelens van angst. Maca bevat de unieke voedingsstof macamide, deze helpt bij het verminderen van depressie en angst.
 6. Helpt bij menopauze. Veel Maca gebruikers melden een significante afname van opvliegers na gebruik van Maca-poeder.
 7. Maca heeft een grote verscheidenheid aan aminozuren, die bekend staan ​​als de bouwstenen van hormonen en reguleert zo de hormonale balans.
 8. Verbetert de bloedsomloop.
 9. Vermindert prostaatklachten.
 10. Helpt bij acne: wanneer acne gerelateerd is aan hormonale disbalans kan Maca heel effectief zijn.
 11. Verbetert spieropbouw. Om deze reden gebruiken steeds meer atleten Maca-poeder.
 12. Voor sterke tanden en botten.
 13. Bevordert een gezonde huid.
 14. Verbetert de haargroei. Maca wordt van oudsher gebruikt om de haargroei te stimuleren en haaruitval te voorkomen.
 15. Maca zou antikanker eigenschappen hebben en bij kunnen dragen het risico op kanker te verkleinen.

Maca is verkrijgbaar in tabletvorm maar er is ook maca poeder dat je kunt gebruiken in bijvoorbeeld smoothies. Bij Holland & Barret zijn heel veel maca producten verkrijgbaar.

Maca latte met cacao

In het kader van baadt het niet dan schaadt het niet…

Ik heb in ieder geval een grote pot maca poeder in huis gehaald (bij Marqt, maar het staat vaak ook in de bio schappen van de supermarkt) en doe ongeveer om de dag een theelepeltje door mijn smoothie. Onlangs maakte ik deze superlekkere Maca latte met cacaopoeder. Net even wat gezonder dan de gewone cappuccino en ook nog eens met veel meer gezondsheidsvoordelen.

Kickstart van je dag: Maca latte met cacao

Maca poeder kun je in principe dagelijks gebruiken. Als je elke dag maca eet kun je het beste één week per maand geen maca nemen, want op die manier wordt de werking van dit superfood uit de Andes verbeterd en geïntensiveerd.

15 health benefits of Maca Powder