Sinds 2016 heb ik mijn veilige bestaan als vaste medewerker bij een grote uitgever vaarwel gezegd. Het vrije bestaan als ZZP-er lokte: ik wilde de baas zijn over mijn eigen tijd en zelf mijn werkzaamheden kunnen indelen. Exact 3 jaar geleden begon ik aan mijn eerste klus en nog elke dag  ben ik blij dat ik de stap naar een ZZP bestaan heb genomen.

Jarenlang ben ik een trouwe werknemer geweest. Eerst 14 jaar in de entertainment branche, vervolgens 9 jaar bij een grote uitgever. Beide banen waren afwisselend, veelzijdig, betaalden goed en boden volop ruimte om mezelf te ontwikkelen. Zonder deze twee jobs had ik nooit bereikt wat ik nu ben: blogger/influencer én (marketing)communicatie professional. Toch heb ik besloten de veiligheid van deze banen achter me te laten en me te storten in het (vaak) onzekere freelance bestaan.

Geloof me, ik ben er nog elke dag blij om.

Bloggen, dat kan ik de hele dag door doen, 7 dagen per week. Ik vind altijd wel iets interessants waar ik over wil schrijven. Dat kan een recept zijn, een reisbestemming, een review voor een product of een fashionpost.Ook vind ik het leuk om zo nu en dan de verdieping op te zoeken. Dan zie ik een mooie designerstoel en dan wil ik alles weten van de ontwerper. Via Google verricht ik dan research en vervolgens heb ik veel plezier in het vormgeven van het artikel, wat eerder een werkstukje wordt.

Jean Prouvé (1901-1984) | alles over mijn favoriete designer

Alleenstaand moeder

Hartstikke leuk dat bloggen, maar het brengt (naar mijn maatstaven) nog net niet genoeg geld op. En als alleenstaand moeder van een puber van 16 is een volle koelkast onontbeerlijk. Trouwens niet alleen een volle koelkast vinden wij belangrijk, ook een goed gevulde kledingkast, maar dat terzijde 😉 Vanwege deze verantwoordelijkheid heb ik jarenlang gekozen voor de veiligheid van een vaste werkgever. En als ik de tijd kon terugdraaien had ik waarschijnlijk hetzelfde pad bewandeld. Maar naarmate Mia ouder werd en ik steeds “vakvolwassener” besloot ik dat de tijd er rijp voor was. Ik schreef me in als zelfstandig ondernemer bij de Kamer van Koophandel en toen kon het feest beginnen!

6 redenen waarom ik een HAPPY zzp-er ben

  1. Blogger of marketingcommunicatiespecialist? Waarom kiezen, als ZZP-er kan ik het allebei. Mijn freelance opdrachten zijn meestal parttime, 3,5 of 4 dagen. De overige dagen (en avonden) van de week kan ik lekker bloggen.
  2. Baas over mijn eigen agenda. Met de opdrachtgevers stem ik altijd in goed overleg af welke dag ik niet werk. Meestal is dat een dag die ik aan het weekend plak, een maandag of vrijdag. Ook stem ik van tevoren een hoge mate van flexibiliteit af. Ik begin graag vroeg en ga dan ook wat eerder naar huis. Van 8 tot 16 uur vind ik ideaal, dan ben ik ruim op tijd thuis om voor Mia te koken.
  3. Meer tijd om te reizen. Die mate van flexibiliteit bouw ik ook in omdat ik veel voor OHIMP op reis ga. De persreizen zijn vaak van donderdag tot maandag. Dit geef ik voordat ik aan een klus begin aan, zodat ik makkelijk kan schuiven met dagen. Zo komt het wel eens voor dat ik in een maand 2 weken 5 dagen werk en de andere weken minder.
  4. V R I J H E I D. Tussen twee opdrachten door plan ik altijd een paar weken vrij in. Dat zijn echt cadeautjes! In die tijd pak ik het sporten weer op, werk flink vooruit aan mijn blog, mest wat kasten uit en breng quality time met Mia door.
  5. Leerzaam. Doordat ik telkens andere opdrachtgevers heb leer ik ontzettend veel. Een gemeente bijvoorbeeld hanteert net weer andere communicatiestrategieën dan een bedrijf in de fashionbranche.
  6. Nieuwe mensen leren kennen, dat vind ik ook een voordeel aan het bestaan als zzp-er. Je ontmoet de meest uiteenlopende personen en doet heel veel mensenkennis op. Aan sommige opdrachten heb ik echt zulke leuke contacten overgehouden, die mensen spreek ik nog steeds graag.

Of er ook minder leuke kanten zijn aan een ZZP bestaan?

Uiteraard. Allereerst is de periode tussen twee opdrachten altijd best even spannend en intensief. Je moet veel netwerken (niet echt my cup of tea) en hebt ook verschillende sollicitatie- en kennismakingsgesprekken. CV updaten, sollicitatie-outfits uitzoeken, je verdiepen in de bedrijven waar je gesprekken hebt.

Outfitpost #48: solliciteren… welke jurk wordt het?

Wat verder altijd in mijn achterhoofd speelt: wat als ik ziek wordt?! Een korte ziekteperiode kan ik nog wel overbruggen. Maar wat als… je hebt het tenslotte niet voor het zeggen?! Gelukkig zijn er goede verzekeringen, zoals deze arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp, die als ZZP-er echt onontbeerlijk is.

Is het ook iets voor jou?

Een bestaan als ZZP-er, is het ook iets voor jou?