De laatste jaren heeft de bomber een serieuze comeback gemaakt. Niet alleen als oversized gabberjack, maar juist ook in vrouwelijke modellen en frisse kleuren. Een bomberjack, waar komt die naam eigenlijk vandaan?

Waarom heet een bomberjack eigenlijk bomberjack?

De naam van de jas vindt zijn oorsprong in de Engels luchtmacht. Dit type jas werd al aan het begin van de vorige eeuw gedragen door Royal Air Force piloten uit het Britse leger. Toen was hij nog van leer, gevoerd met schaapsvacht. De jas hield de piloten warm wanneer zij op grote hoogte vlogen om bommen los te laten. In de Tweede Wereldoorlog werd de leren versie vervangen door een waterdichte nylon variant, zoals we hem nu nog steeds kennen: het zogenaamde MA-1 model. Vooral beroemd zijn de zwarte en olijfgroene exemplaren met oranje voering. Ook deze opvallende binnenkant had een reden; moest een piloot een noodlanding maken op het water, dan viel de oranje kleur in ieder geval op.

bomberjack Marilyn Monroebomberjack Marilyn Monroe

Niet alleen voor piloten en gabbers

Tot in de jaren tachtig blijft de jas gelinkt  aan stoere piloten (Tom Cruise in Top Gun is het ultieme voorbeeld). Maar in de jaren zeventig werd het jack ook onderdeel van verschillende subculturen. Eerst van de Engelse punkies en skinheads. Zij combineerden het jack met hoogwater spijkerbroeken en Dr. Martens (nog zo’n trend die nu weer helemaal actueel is).

In de jaren negentig werd het bomberjack onderdeel van de garderobe van gladgeschoren gabbers. De shiny jas is onlosmakelijk verbonden met deze typisch Nederlandse subcultuur en werd gecombineerd met een even glanzend trainingspak en Nike Air Max.

bomberjack punkers

De hippe, vrouwelijke bomberjack

Tegenwoordig hoef je geen piloot of gabber te zijn om met een bomberjack weg te komen. Naast de originele modellen is de jas tegenwoordig in allerlei varianten te vinden. Zowel simpel en oversized als pastelkleurig met bloemenprint. Anna van Toor heeft op dit moment een mooie lange Bomber in haar webshop. Deze is van het merk Giacomo in een mooie grijs/blauwe kleur. Trouwens, ook als je niet dol bent op de Bomberjas trend kun je bij Anna van Toor je hart ophalen aan de andere mooie kleding ;-).

Wie had begin 1900 nou kunnen denken dat deze piloten- en gabberjas een vaste plek zou weten te veroveren in modeland. Ik vind deze geweldig, stoer maar toch vrouwelijk. De muts en broek vind ik ook top. Ik ben alleen nog niet uit over de schoenen. Misschien toch gewoon Dr. Martens of All Stars?

oversized bomber jack