Als je contactlenzen draagt, dan weet je dat je daar tijdens de vakanties zorgvuldig mee om moet springen. Deze 3 tips kunnen lensdragers helpen om probleem te genieten tijdens de zomervakantie.

Zelf heb ik ook te maken met “slechte” ogen. Net als Mia overigens, haar ogen zijn zelfs nog slechter. Ik draag brillen maar Mia – ijdel als ze is – hoort bij kamp lensdragers. Met onze strandvakantie naar Mallorca in het vooruitzicht, heb ik voor haar vast wat tips opgezocht, zodat ze ook op onze vakantiebestemming haar lenzen kan dragen. Maar… de bril gaat ook mee hoor!

  1. Zwem niet met lenzen

Lenzen staan hoog op de vakantie inpaklijst, dat is zeker! Ook voor dagen aan het strand of zwembad zijn ze geschikt. Maar let wel op! Zwem nooit onder water met contactlenzen in. Er komen namelijk tijdens het zwemmen vaak ziektekiemen en bacteriën in de lenzen en de ogen en die kunnen voor allerlei ontstekingen zorgen. Om dit te voorkomen kun je overwegen om in ieder geval tijdens het zwemmen een duikbril op te zetten.

Daarnaast heb je tijdens een strandvakantie nog te maken met de nodige stof- en zanddeeltjes. Wanneer deze in jouw lenzen terecht komen, kunnen ze de ogen irriteren en onaangenaam rood maken. Wanneer je niet met je hoofd onder water wilt en verdere irritatie probeert te voorkomen, zijn daglenzen een goede optie. Deze draagt Mia, met als voordeel dat ze schoongemaakt hoeven te worden en gewoon aan het eind van de dag weggegooid kunnen worden.

Ook kun je kiezen voor maandlenzen met een Aquaform-technologie die jouw ogen in de zomer net dat extra comfort biedt. Een voorbeeld hiervan zijn de biofinity lenzen van Lensplaza.

  1. Bewaar je lenzen op kamertemperatuur

Bewaar contactlenzen nooit in de koelkast of in de zon! Te veel zonlicht is net zo schadelijk als teveel kou. Contactlenzen worden snel poreus bij de koude temperaturen die bijvoorbeeld door jouw koelkast worden gegenereerd. De beste plaats om lenzen op te bergen is bij kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht. De badkamer is vaak de beste plek om dit te doen. Soms is het ook mogelijk om de lenzen gewoon in de koffer te laten zitten als je ze niet nodig hebt, mits deze dus niet in de zon staat.

  1. Reizen met contactlenzen

Sommige mensen – net als Mia – geven de voorkeur aan contactlenzen boven een bril. Toch mag je bril in de bagage niet ontbreken. Vooral als je lang onderweg bent kunnen je ogen moe worden. Bijvoorbeeld tijdens een lange vlucht met een niet al te beste luchtkwaliteit. Gun jouw ogen dan een pauze en zet lekker je bril op. Als je dat niet wilt, kan een hippe zonnebril op sterkte een optie zijn.

Heb jij nog tips voor lensdragers?

Samenvattend komt het erop neer dat lenzen op vakantie prima kunnen, maar dat je ze wel het beste kunt afwisselen met je bril. Behoor jij ook tot de lensdragers en heb je nog goede tips? Ik lees ze heel graag!

Tips voor lensdragers

© Alex Perez / Unsplash

Hoofdafbeelding Drew Graham / Unsplash