Maak je binnenkort een roadtrip maar voel je er weinig voor om om de haverklap te moeten tanken? Samen met autohuurspecialist Sunny Cars zet ik voor jou de handigste brandstoftips op een rij. Alles begint met de juiste huurauto en een gunstige tankregeling, maar ook onderweg zijn er wat trucjes waarmee je op je tankkosten kunt besparen.

Tip 1: Een kleine auto betekent niet altijd goedkoper

Ga je op vakantie naar een bergachtig gebied? Dan kies je maar beter niet voor de kleinste en/of goedkoopste huurauto. Een auto met meer power rijdt niet alleen veel vlotter de steile hellingen op, hij is ook veel zuiniger. Zo ben je aan het einde van de rit minder kwijt aan benzine dan wanneer je voor een kleine huurauto gekozen zou hebben.

Road trip Highway 1: San Francisco – Bixby Bridge

Tip 2: reserveer een auto met een eerlijke tankregeling

De meeste autoverhuurders hanteren een of meerdere van deze drie tankregelingen:

  • Een FF-regeling (Full-Full) – daarbij lever je de auto in met dezelfde benzinestand als waarmee je hem ophaalde.
  • Een FP-regeling (Full-Paid) – daarbij haal je de huurauto met een volle tank op en lever je hem niet-afgetankt weer in. Zo is er een gratis tank in de huurprijs inbegrepen.
  • Een FE-regeling (Full-Empty) – ook bij deze tankregeling haal je de auto met een volle tank op en lever je hem ‘leeg’ weer in. Alleen is de gevulde brandstoftank hier niet gratis en vindt er geen restitutie plaats van niet-gebruikte brandstof. De benzine betaal je ter plekke aan de autoverhuurder.

Bij verhuurders die de FE-regeling hanteren betaal je niet alleen een hogere prijs voor de benzine dan aan de pomp, maar word je vaak ook opgezadeld met extra servicekosten. Je bent namelijk verplicht om de hele tank benzine af te rekenen, of je die nu leeg hebt gereden of niet. Opletten dus! Bij mijn favoriete autoverhuurbedrijf Sunny Cars huur je bijna altijd een auto met een Full-Full regeling, de meest transparante en eerlijke tankregeling.

Roadtrip door Ierland: Ring of Beara

Tip 3: ga van de snelweg af om te tanken

Tankstations langs de snelweg zijn duurder dan die waarvoor je een kleine omweg moet maken. Vaak verschillen de prijzen zo enorm, dat je ondanks de omweg voordeliger uit bent dan wanneer je langs de snelweg zou tanken. Verder zijn tankstations bij een landgrens vaak een stuk goedkoper omdat de uitbaters daar ook met de buurlanden concurreren.

Roadtrip door Zweden? Bezoek Wallander spots in Ystad

Tip 4: gebruik cruise control

Als je huurauto cruise control heeft, gebruik die dan ook. Als je met een constante snelheid rijdt, verminder je namelijk het brandstofgebruik met 4 à 10% (afhankelijk van de wagen en de snelheid). Zeker op de snelweg kan dit algauw wat euro’s schelen. Wist je trouwens dat je tot 25% aan brandstof bespaart wanneer je 100 km/u rijdt in plaats van 130 km/u?

Florida Keys roadtrip for dummies

Wat is jouw ultieme bespaartip op brandstofkosten? Ik ben benieuwd!