Ga jij op vakantie naar Mallorca? Dan heb ik toch zo een leuke tip voor je: het historische treinritje van Palma naar Soller. En stel dat je geen Mallorca vakantieplannen hebt, dan zou dit uitstapje je zomaar over de streep kunnen trekken…

Samen met Mia en Jelle vier ik vakantie op Mallorca. Op alle fronten zijn wij aangenaam verrast door dit eiland. Had ik eerst nog een beeld van een schreeuwerig vakantieoord, voornamelijk in trek bij badgasten die de dag het liefst beschonken doorbrengen, na onze vakantie kom ik daar helemaal van terug.

Op alle fronten hebben wij een TOP tijd gehad op Mallorca. Het chillen bij het zwembad was fantastisch, en ook de geweldige roadtrip die we maakten, over de westelijke zijde van het eiland.

Mallorca roadtrip over de MA10

Treinritje van Palma naar Soller

De kers op de taart was toch wel het superleuke ritje in een historische trein, die je van de hoofdstad Palma de Mallorca naar Sóller brengt. De 27 kilometer lange rit leidt je langs het platteland, groene valleien en veel citrusfruit boomgaarden. De treinverbinding werd in 1914 gebouwd, vooral om de grote hoeveelheden citrusfruit en olijven te vervoeren van Sóller naar de grotere haven van Palma de Mallorca.

Tren de Soller map

Na ongeveer een uurtje kom je aan in Sóller. Een heel leuk plaatsje waar je makkelijk een dag kunt vertoeven. Wij kiezen er echter voor om vanaf Sóller de tram naar Port de Sóller te nemen, het havenplaatsje 5 kilometer verderop. Ook dit tramritje is hartstikke leuk en duurt zo’n 20 minuten.

In deze video krijg je een hele goede indruk van ons treinreisje:

Wat moet je weten:

Opstappen: in het centrum van de hoofdstad, Palma de Mallorca bij het station aan de Plaça d’Espanya.

Tickets: die kun je kopen op het station in Palma. Een trein/tram combinatieticket kost zo’n 32 euro. De trein rijdt op vaste tijden en tickets koop je dan ook voor een bepaald tijdstip. Hier vind je meer informatie.

Duur: de treinrit naar Sóller duurt ruim een uur. Het tramritje van Sóller naar Port de Sóller zo’n 20 minuten.

Terugweg: je kunt op dezelfde manier weer terugreizen. Let er goed op dat je het trammetje vanuit Port de Sóller op tijd neemt, om niet de laatste trein naar Palma te missen, die in de zomerperiode (apr-okt) om 18.30 gaat. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik niet meer weet of de 32 euro die ik betaald heb voor de tickets een enkele reis betrof of een retour…

Fun fact

De Tren de Sóller – zoals het treintje in het Spaans genoemd wordt – rijdt al sinds 1912. De aanleg van het spoor heeft bloed, zweet en tranen gekost, vooral omdat er destijds geen machines voorhanden waren en het hele spoor met de hand moest worden aangelegd. Aanvankelijk waren de spoorwegbouwers het niet van plan, om het spoor door te trekken van Sóller naar Port de Sóller. Maar toen bleek dat de rails tussen Palma en Sóller net te kort bleek om voor staatssubsidie in aanmerking te komen, hebben ze de rails doorgetrokken tot aan Port de Sóller.

Heb jij nog Mallorca tips?

Ben jij al eens op Mallorca geweest en heb je nog fijne tips? Ik lees ze graag, in een reactie onder deze blog. Want… wij willen terug! En ben je zelf nog op zoek naar Spaanse vakantietips, kijk dan vooral even op de website van het Spaanse Verkeersbureau, daar vind je ontzettend veel leuke inspiratie.