Confession time: ik weet heel weinig van de Griekse keuken. En dat is best gek voor iemand die graag kookt. Als ik er over nadenk, kom ik niet verder dan veel met feta, tzatziki en moussaka. En daarmee doe ik het eten op Samos echt te kort! Je kunt op dit eiland heerlijk eten. De grootste eye-opener voor mij: de Griekse keuken heeft heel veel vegetarische recepten. Het barst er van de moestuinen, dus varieren met groente, daar zijn ze heel goed in. Op zoek lekkere plekken om te eten op Samos? Hier komen ze!

AAA Restaurant: een kijkje in de keuken van de chef

Om maar met een hele goeie te starten: AAA Restaurant in Platanakia. Platanakia is een prachtig groen dorp. Dat zie je ook terug in AAA restaurant. Het terras hangt  en staat vol met planten. De tafeltjes zien er uitnodigend en knus uit. Hier wil ik wel even blijven. En dat is ook de bedoeling. Ik mag hier niet alleen lunchen, ik krijg ook een workshop chef Pantelis! Daar ben ik natuurlijk voor te porren. We beginnen met een klassieker: tzaziki. Grote scheppen volle Griekse yoghurt, komkommer en prachtig verse dille. Leuk om te doen, maar ik wil natuurlijk ook wel wat anders. Geen probleem. We flamberen plakken kaas in Griekse zoet wijn, maken vegetarische groenteballetjes, een heerlijke salade met fruit en nog veel meer. De chef is net zo enthousiast als ikzelf, dus de sfeer zit er goed in.

En na het koken komt het beste deel: eten! De geflambeerde kaas is een verrassende combinatie van hartig en zoet. En die groenteballetjes, wat een feest. Gek genoeg mis je het vlees helemaal niet. En dat voor een (voormalig) carnivoor als ik! Leuk weetje: de moestuin van het restaurant ligt direct naast het terras. Je ziet dus echt wat je eet! Ik ga weg met het recept voor tzaziki en de groenteballentjes op zak. Kan ik thuis nog even nagenieten. 

 

Eten op Samos 2: Oi nostimies tis Ouranias in Ano Vathi

Van hele andere orde is de traditionele Griekse taverne ‘Oi nostimies tis Ouranias’. In deze traditionele Griekse taverne zwaait mama de scepter in de keuken. Zoonlief is dan wel de eigenaar, maar alles valt of staat met de kookkunsten van zijn moeder. En die zijn goed! Hier krijg ik, naast de vegetarische lekkernijen, ook vlees geserveerd. En wat voor een vlees! Mals gestoofd rundvlees met gesmolten kaas (ja, de kilo’s vlogen er aan). Een stuk varkensvlees met bot, met een sinaasappelmarinade. Weer zo’n heerlijke combinatie van hartig en zoet. Maar het allerleukste aan dit restaurant is misschien wel de locatie en de aankleding. Het restaurant ligt wat hoger, in het oude deel van Samos stad (Ano Vathi). De tafels op het terras zijn sfeervol, traditioneel opgedekt en mijn tafel ligt onder een grote boom. Ik eet er met een prachtige zonsondergang als voorafje. Daarna gaan de sfeerlichtjes aan en zit ik tot de kleine uurtjes te smullen. 

Eten op Samos 3: Orizontas in Platanos

Last, maar echt totaal niet least: Orizontas in Platanos. Een restaurant met een moderne uitstraling, qua interieur, maar ook qua gerechten. Hier eet je traditionele Griekse gerechten met een eigentijdse twist. En nog even los van het eten: wat een uitzicht! Niet voor niets heet dit restaurant Orizontas. Want zicht op een prachtige horizon heb je hier zeker. Grote glazen wanden zorgen ervoor dat je tijdens het eten naar buiten blijft kijken. Niet te lang, want het eten is ook het bekijken en vooral het eten waard. Een tomatensalade, met tomaten zo rood en zo zoet, echt niet normaal. Een hummustaartje met rode biet, bijna te mooi om op te eten (maar ook te lekker om te laten staan). Pikantje loempiaatjes met een zoete salsa. En heel bijzonder: gevulde gourgettebloemen met rijst. Tonnetje rond ga ik hier vandaan. Om nog 1 afzakkertje te nemen: een wijnproeverij.

 

Drinken op Samos: een zoet toetje

Ik weet het, ik had beloofd het over eten te hebben. Maar de wijnproeverij bij Vakakis wijn in Karlovasi kan ik niet onbesproken laten. Deze wijngaard kent een lange historie. De superlieve gastvrouw vertelt me in goed Engels hoe de druiven hier vroeger werden gestampt: op een vloer in de piepkleine woonkamer bij de wijngaard! De tijden zijn veranderd, tegenwoordig gaat het er een stuk moderner aan toe. Met 9 mooie wijnen als resultaat. Iedere wijn heeft zijn eigen naam en etiket, allen met een link naar Pytahgoras, de beroemde wiskundige die op Samos is geboren. Ik proef ze allemaal (hik), oplopend in zoetheid. Een liefhebber van zoete wijn ben ik nog steeds niet, maar de Pythagorean Cup van dit wijnhuis smaakt me prima. 

Eten op Samos: laat, later, laatst

Goed om te weten over uit eten gaan op Samos, zeker voor ons Nederlanders: de Grieken hebben een nogal ander ritme dan wij. De avondmaaltijd wordt hier laat genoten. En dan bedoel ik ook echt laat. Om 21 uur aan tafel gaan is hier echt niet raar. Gevolg is dat ook het uitgaansleven echt laat op gang komt. Dus wil je Griekse gezelligheid, ga dan niet om 19 uur naar het restaurant. 

Eten op Samos: courgetteballen van AAA restaurant

Ook benieuwd naar de keuken van Samos? Ga er naar toe en ervaar het zelf! Zoover heeft leuke en goede tips voor reis en verblijf naar Samos (en trouwens ook naar andere bestemmingen), dus kies hieronder je favoriete reis en eet smakelijk!

Wil je vast een voorproefje? Hier het recept van chef Pantelis van AAA restaurant voor zijn courgette ballen.

Griekse courgetteballen

 Ingredienten:

  • 4 grote courgettes
  • 2 wortels
  • 2 eetlepels dille
  • 1 eetlepel munt
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 500 gr zelfrijzend bakmeel
  • 3 el bruisend mineraalwater

Rasp de courgette en de wortel. Doe in een grote kom en voeg de andere ingredienten toe. Roer dit door tot een compacte massa. Vorm met 2 lepels ballen van deze massa en bak deze in frituurpan of koekenpan met ruim (olijf)olie.