Ken jij het Griekse eiland Naxos al? De prachtige zandstranden, de schilderachtige dorpjes, de ongerepte natuur en het grote aantal bezienswaardigheden maken dit eiland een ideale vakantiebestemming. Lees verder voor een aantal hele fijne Naxos vakantietips.

Veel vakantiegangers bezoeken Naxos als tussenstop tijdens een eilandhop vakantie. Maar Naxos leent zich perfect voor een langere vakantie. Het is het grootste eiland van de Cycladen. Naxos is het grootste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen. Met velden die uitlopen naar eindeloze zandstranden, pittoreske dorpjes en kustlijnen met rotsen die in de zee lijken te zinken, is het niet moeilijk om verliefd op dit eiland te worden. Naxos staat bekend om zijn marmer en de speciale citroenlikeur Kitron. Er wonen 25.000 inwoners op het eiland, waarvan 15.000 in de hoofdstad (Naxos Stad). Het is er behoorlijk bergachtig maar leent zich mede door de grootte (448 km2) perfect voor verschillende tochtjes met de auto.

Naxos Roadtrip 2

Naxos vakantietips – 3x fijne stranden met restaurantjes

Mijn broer Wouter en zijn vriendin Nicole genieten samen van een heerlijke vakantie op Naxos. Hun beste tips delen ze natuurlijk graag op OHIMP. Aan het woord, Wouter & Nicole ->

Strand 1: Agios Prokopios

Dit zandstrand is ongeveer anderhalve kilometer lang. Je kunt er strandbedjes en parasols huren, als je dat wilt. Ook zijn er verschillende restaurants (een aanrader vinden wij Avali!). Het noordelijke gedeelte van Agios Prokopios Beach heeft geen faciliteiten en wordt vnl. gebruikt door naturisten.

Prokopios Avali

Wij startten de dag meestal bij het café Kahlua Beach waar de verse croissants en koffie heerlijk zijn.

Kahlua beach cafe

Strand 2: Plaka Beach

Het grootste deel van dit strand is ongerept en zonder faciliteiten. Op sommige plekken vind je achter de zandduinen nog wel een taverna of accommodatie, maar het grootste deel van dit strand is ongerept en zonder faciliteiten. Op dit strand geldt: vrijheid/blijheid. Niemand trekt zich iets van elkaar aan, en als je topless (of naakt!) wilt rondlopen, dan kijkt niemand daar gek van op. Een aanrader vinden wij Cedar Café, een plekje met een bohemien uitstraling onder een dak van ceder bomen. De bediening is heel goed en de gerechten zijn net even anders en supervers.

Plaka beach

Strand 3: Agia Anna

Op dit strand zijn ligbedden en parasols verkrijgbaar. Je kunt er ook voor kiezen om een plekje in de schaduw onder de tamarisken te zoeken. Die groeien hier volop en geven het strand een mooie, exotische uitstraling. Het strand heeft een kleine aanlegsteiger voor visserskaïki’s en jachten en er zijn watersportfaciliteiten. Ga zeker eten bij Taverne Paradiso. Het eten is hier heerlijk en het uitzicht prachtig, vooral rond zonsondergang. Extra fijn is dat je eet met je voeten in het zand en de Cedars zijn gezellig versierd met lampjes.

Agia Anna - Naxos

Meer restauranttips

Tijdens onze vakantie zijn we op heel veel lekkere eetplekken geweest. Wij vinden het heel prettig om aan het strand te eten. Maar dit zijn ook hele lekkere en gezellige restaurantjes:

  • Bij Agios Prokopios, restaurant Giannoulis. Het kan hier wel druk zijn maar laat je er niet door afschrikken!
  • Naxos stad: restaurant Apostolis. Dit restaurant is gelegen op een heel klein pleintje middenin Naxos. Je loopt er zo voorbij maar als je het eenmaal hebt gevonden zul je er geen spijt van hebben. Het eten is er net wat culinairder dan het algemene aanbod. Erg leuk is dat je zit op een prachtig pleintje versiert met lampionnen en bomen.
  • Richting Alyko bij restaurant Faros Tou Alykou. Wij aten er meerdere keren rond een uurtje of 3, dan is het lekker rustig en voel je een heerlijke zeebries.

Naxos vakantietips

2x Naxos roadtrips

Vind jij het ook prettig om dagjes aan het strand af te wisselen met tochtjes met de auto? Dit zijn 2 routes die wij op Naxos gereden hebben. Beiden kun je – door het toevoegen van verschillende stops – zo lang maken als je zelf wilt. Wij maakten er uitgebreide dagtochtjes van.

Roadtrip op Naxos – route 1

Onze huurauto huurden wij via Sunny Cars. Met name hun all-in concept vinden we heel erg prettig. Dit houdt in dat je terplekke geen enkele extra verzekering hoeft af te sluiten en dat je dus gewoon lekker zorgeloos kunt rijden. Wat Sunny Cars sinds een tijdje ook biedt, is een hele gemakkelijk manier om je CO2 uitstoot te compenseren. Bij een gemiddelde huursom van €350 kost een Sunny Cars GreenSeat €1,75. Het minimum bedrag is €1,50. Met jouw bijdrage compenseer je de CO2-uitstoot van jouw Sunny Car via klimaatprojecten elders op de wereld en draag je bij aan betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking.

Naxos roadtrip – route 2

Meer Naxos vakantietips?

Kijk dan vooral even op deze site, boordevol informatie en inspiratie over Griekenland.