Skiën maakt hongerig. Dus zorg ik op wintersport voor een stevig ontbijt, geniet ik van een uitgebreide lunch op de piste en vooruit, eet ik ’s avonds gewoon nog een keer. In het gebied Ski amadé in Oostenrijk is 3x uitgebreid eten geen straf. Hier kun je culinair wintersporten! Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Dat eten en drinken in Ski amadé bijzonder lekker is, is geen toeval. Het gebied heeft plezier tijdens het skien hoog in het vaandel staan. Om te zorgen dat je geen smakelijk hapje of drankje mist, kun je via de Ski amadé app een culinaire skiroute vinden. Dat wil je toch? Ik in ieder geval wel! Mijn lekkerste smulpartijen op een rij: 

Ontbijten op grote hoogte

Van je ontbijt kun je in Ski amadé met recht een hoogtepunt maken! Op 2.686 meter hoogte, echt het hoogste punt van het skigebied, kun je een ontbijtje reserveren in de Kreuzkogel. In deze aluminium bol heb je een fantastisch uitzicht. Als het weer tenminste een beetje meezit. In mijn geval sneeuwt het behoorlijk, wat eigenlijk ook best spectaculair is. Ontbijten in een gigantische sneeuwbal. Het ontbijt arrangement is niet zomaar een paar broodjes. Ik geniet van een uitgebreide maaltijd met uitsluitend regionale producten. Op een gaspit maakt onze ontbijtkok ook nog eens vers roerei en dikke ontbijt pannenkoekjes. En natuurlijk is er champagne. Even bijkomen dus voordat ik weer de piste op ga!

Whats for lunch? Kaiserschmarrn naturlich!

Eten op de piste, in het hele gebied van Ski amadé vind je de typisch Oostenrijkse berghutten. Hier eet je de welbekende Wiener schnitzel, een Germknödel, Keiserschmarrn en andere Oostenrijkse specialiteiten die zo typerend zijn voor de wintersport. Met 1 verschil: de kwaliteit is hier echt top! En dat is niet zomaar. Of je nu eet op de piste of in de vallei, overal wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale en met zorg gemaakte producten. Dus de kaas die jij eet op de piste, komt van de melk van de koe die daar in de zomer graast. Je kunt hier trouwens niet alleen eten in een berghut, maar ook dineren in een gondel! Ik zelf krijg maar geen genoeg van de Kaiserschmarrn. Dus 3x raden waar ik voor ga. En echt, succes gegarandeerd. Kijk hoe lekker dat er uit ziet!

Dineren: van zeer smakelijke eenvoud….

Echt goede ingrediënten, die hebben niet veel tierlantijnen nodig. Dat weten ze als geen ander bij  Schmaranz in Bad Hofgastein, een restaurant in een 500 jaar oude boerderij. Het interieur is net zo eenvoudig als het eten. Maar vergis je niet, deze eenvoud is echt goddelijk. Hier eet je een goed stuk vlees, van eigen koeien. Dat goede stuk vlees wordt gebakken op een open vuur, midden in het restaurant. Daar naar kijken is al een feest op zich. Hier voel je je echt onder de Oostenrijkers. En dan die steak! Man, wat lekker. Daarmee ga je de volgende dag weer als een speer de piste af. Vergeet ook niet een biertje te bestellen bij de heerlijke maaltijd. Ze brouwen hier ook hun eigen bier! De liefhebbers van zoet komen hier ook aan hun trekken. De toetjes zijn net zo lekker als de rest.

..tot culinaire hoogstandjes

Wil je na deze authentieke ervaring ook een keertje chique uit eten? Dan moet je naar Ginger n’ Gin in Bad Gastein. Kijk eerst eens even goed of je het gebouw herkent. Dit restaurant zit in het gebouw van Grand Hotel de l’Europe, een gebouw waar je keizerin Sissi zo ziet rondlopen. Het heeft een filmische schoonheid. En dat klopt ook wel, want het verhaal gaat dat onder andere dit hotel model heeft gestaan voor het de film The Grand Budapest Hotel. Maar goed, nu dus even naar Ginger n’ Gin. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier ook terecht voor een cocktail. Maar bereid je goed voor, want de Gin kaart is heel uitgebreid. Keuzestress dus. Hoewel, ieder cocktail wat voorbij komt ziet er lekker uit. Na je cocktail is de kaart het volgende lastige keuzemoment. De gerechten zijn Aziatisch en niet alleen heel erg lekker, maar ook prachtig opgemaakt. Ze laten zich goed wegspoelen met een Oostenrijkse wijn. Want ja, ook de wijnkaart is hier heerlijk uitgebreid. Uitgegeten? Dan hoef je nog lang niet naar huis. Na 22 uur wordt het restaurant omgetoverd in een bar, waar je tot de late uurtjes terecht kan. Misschien mis je dan de eerste skilift de volgende dag, maar het is de moeite waard!

Het moge duidelijk zijn, Ski amadé is een gebied voor skiënde smulpapen. En ik ben zeker fan! Wil je meer weten over het skigebied en andere leuke activiteiten? Dat kan hier:

Ski amadé Oostenrijk, 5 wintersport tips