Mijn oren beginnen te klapperen als Mia mij vraagt of ze een legpuzzel mag maken. Het zijn de tijden van de coronacrisis en ook de puber zit noodgedwongen thuis. Ze verdeelt haar tijd over de Playstation, iPhone en MacBook. Het laatste met de nodige tegenzin, om toch nog af en toe in te loggen voor schoolprojecten. Haar vraag om te mogen puzzelen juich ik dan ook van harte toe!

“Wij hebben toch nog van die Van Haasteren puzzels liggen?”
“Ja bovenop de kast in het kleine kamertje!”
“Ze liggen er niet hoor mam.”

%^&* balen! Die heb ik tijdens de vorige lenteschoonmaak naar de 2-hands winkel gebracht. Ik bestel er gelijk via Bol.com eentje en die wordt de volgende dag keurig bezorgd.

“Maaam, hij is niet compleet hoor!”

Mia en Jelle zoeken verwoed naar hoekjes en randjes en hebben er in het begin een beetje moeite mee. Natuurlijk is de puzzel wel compleet en gelukkig geven ze niet op. Na alle kantjes te hebben gevonden en te hebben gelegd gaan ze door met de binnenkant. Het leuke aan de Jan van Haasteren puzzels is dat ze zoveel details bevatten en ook erg grappig getekend zijn.

Ondertussen ben ik thuis aan het werk voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ik kan het niet laten om af en toe ook een stukje van de legpuzzel aan te leggen. En zo verstrijkt de dag. En de avond. En zelfs de nacht. Mia en Jelle puzzelen door tot 02.00 uur!

 

Drie redenen om ook te gaan puzzelen:

#1 Wist je dat het maken van een legpuzzel heel goed voor de hersenen is?!

Bij het maken van een legpuzzel, gebruik je zowel de rechter als de linker hersenhelft. De linker helft is onze analytische kant, die de verschillende puzzelstukjes op een logische manier probeert te sorteren. De rechter hersenhelft is de creatieve kant van ons brein, die het grote plaatje ziet en intuïtief werkt.

Om de puzzel te kunnen leggen, heb je beide kwaliteiten nodig en dus worden zowel de rechter als de linker hersenhelft aan het werk gezet. Daarmee creëer je niet alleen verbindingen tussen de twee hersenhelften, maar ook tussen de individuele hersencellen. Deze verbindingen verhogen je vermogen om te kunnen leren, te begrijpen en te onthouden. Puzzelen schijnt vooral voor je korte termijn geheugen heel nuttig te zijn.

#2 Van een legpuzzel maken worden we blij!

Een legpuzzel maken helpt bij het aanmaken van dopamine, het geluksstofje dat een belangrijke rol speelt bij het beloningssysteem in je hersenen. Het succesvol plaatsen van zelfs maar één passend stukje werkt al. Daardoor kunnen we al blijdschap ervaren.

#3 Minder stress door puzzelen

Naast dat we blij worden van legpuzzels, zorgt het ook voor een lager stressniveau. Hoe moeilijk een puzzel ook is, ze helpen ons te ontspannen. Als je een puzzel legt, gaan je hersenen namelijk in de alfa-staat, een staat waarin we alert zijn maar toch ontspannen.

Aan de ene kant activeert een legpuzzel dus onze hersenactiviteit, aan de andere kant helpt het ons juist om te ontspannen. Alleen al het grasduinen door de verschillende puzzelstukjes lijkt onze geest te stimuleren om tot rust te komen, zodat we in feite in een meditatieve staat terecht komen. Dit resulteert vaak in beter stressmanagement en leidt tot meer productiviteit en meer (zelf)vertrouwen.

Wist je trouwens dat het lezen van een boek hetzelfde effect heeft als het maken van een legpuzzel? Hier lees je er meer over.

bron

legpuzzels maken

Klaar!

De volgende dag is de puzzel af. Hij blijft nog 2 dagen op tafel liggen en ik ben al bang dat het een kortdurende bevlieging was. Maar nee hoor, op de derde dag krijg ik de vraag: “zullen we nog maar een puzzel bestellen?” En dat doe ik met plezier 😉