Deze slowcooker linzensoep maak je super eenvoudig klaar. Ik gebruikte een verspakket maar de ingrediënten zijn natuurlijk ook los heel gemakkelijk verkrijgbaar.

De slowcooker gebruikers onder ons weten het al: het grootste gemak van de slowcooker is dat je de ingrediënten morgens in de pot doet en dat je er de rest van de dag geen omkijken naar hebt. Voor deze linzensoep uit de SC is het niet anders want het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten te snijden. Dit kun je op de dag zelf doen – bijvoorbeeld in de ochtend – maar van tevoren is natuurlijk ook prima. Veel mensen bereiden hun slowcooker maaltijden zelfs al weken van tevoren en doen de gesneden ingrediënten in een ziplocker in de vriezer om ze er op de dag van bereiding weer uit te halen.

Linzen zijn goed voor de darmen

Deze slowcooker rode linzensoep smaakt niet alleen hartstikke lekker. Hij is ook nog eens heel erg gezond. Met name de spijsvertering en darmen krijgen een opkikker van deze soep. Het gehalte vezels dat in linzen zit is namelijk ongekend hoog, zelfs vier keer zo hoog als in zilvervliesrijst. En die vezels zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking. Verder zijn linzen een perfecte bron van eiwitten en ijzer en bevatten ze daarnaast nog fosfor, magnesium, foliumzuur en verschillende B-vitamines.

In dit artikel met ook al zo’n lekker recept voor een linzensoep uit de slowcooker (maar dan met bruine linzen) vertel ik nog veel meer over de gezondheidsvoordelen van linzen.

Vegetarische linzensoep uit de slowcooker

Linzen voorweken of niet?

Linzen kunnen voorgeweekt worden maar dat is eigenlijk niet eens nodig, ze zijn namelijk vrij snel gaar. Zo kunnen gele linzen al na 10-15 minuten koken gaar zijn. Voor deze soep hoef je in ieder geval geen linzen voor te weken.

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • een rode paprika
  • 2 flinke wortelen
  • 5 stengels bleekselderij
  • 2 rode uien
  • 5 tomaten
  • stukje gember (2 cm)
  • 3 teentjes knoflook (meer mag altijd)
  • wat takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 groentebouillonblokjes
  • zakje rode linzen (200 gram)
  • 1 liter water
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je de rode linzensoep

  1. Maak de groenten schoon. Snijd de tomaten, wortel, bleekselderij en paprika in stukjes. Pel en snipper de uien en knoflook.
  2. Doe groenten en de linzen in de slowcooker en giet hier 1 liter water overheen.
  3. Verkruimel hier de bouillonblokjes boven en roer even door.
  4. Schil de gember en snijd in stukjes. Doe de gember, de takjes tijm en het laurierblad in een thee-ei of theezakje. Ik gebruik daarvoor altijd dit soort zakjes. Leg dit zakje bovenin de slowcooker.
  5. Zet de slowcooker voor 5 uur op low.
  6. Verwijder het theezakje met de gember, tijm en laurier. Pureer de soep en breng desgewenst nog op smaak met peper en zout.

rode linzensoep uit de slowcooker

Variatietips: garneer met wat koriander of roer er nog wat bosui en/of bloemkoolrijst door voor een extra bite. Sommigen vinden een klein rood pepertje door de soep ook erg lekker.

Eet smakelijk!

En wil je meer slowcookerrecepten en inspiratie? Word dan lid van onze slowcooker recepten groep op Facebook. (Deze groep heeft trouwens al bijna 20.000 leden!!)