Cornwall ligt in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië en is niet alleen populair vanwege het aangename klimaat en de prachtige zandstranden. Maar ook vanwege het lekkere eten en de vele bezienswaardigheden. Ik kan het weten, want ik was er een tijdje geleden! Ben jij wel toe aan een paar toffe UK vakantietips? Dit zijn een aantal Cornwall hoogtepunten.

Wandelparadijs langs de kust: South West Coast Path

Het langste wandelpad van het land strekt zich uit over meer dan duizend kilometer langs de kusten van Cornwall en Devon tot in Dorset. Het werd oorspronkelijk aangelegd zodat kustwachters konden patrouilleren en uitkijken naar smokkelaars. Tegenwoordig is het echter een populaire toeristische attractie, want het pad is geschikt voor zowel ontspannen wandelingen als serieuze trektochten. Door zijn lengte en de verscheidenheid aan plaatsen die het passeert, is het South West Coast Path het hele jaar door een bestemming die de moeite waard is. www.southwestcoastpath.org.uk
Cornwall

Trekpleister: het kunstenaarsdorp St Ives

Met Trip Advisor’s nominatie tot topbestemmingen voor 2021, staat de vissershaven en badplaats St Ives in het middelpunt van de belangstelling tijdens de G7 top.Schitterend wit zand en kristalhelder water vind je niet alleen in de Caraïben, maar ook op de stranden van deze kunstenaarskolonie in Cornwall. De stranden hier hebben verschillende prijzen gewonnen en bieden, dankzij een uitgebreide milieucampagne, enkele van de schoonste zwemwateren van West-Europa. Je kunt hier niet alleen zwemmen en zonnen, maar ook zeehonden, dolfijnen en reuzenhaaien spotten. Na een dag op het strand trekken vele bezoekers naar de nabij gelegen cafés en pubs. Ooit was dit de belangrijkste vissershaven van de streek, veel restaurants hier bieden plaatselijke visspecialiteiten.
dorpje in Cornwall

De bezienswaardigheid: St. Michael’s Mount

St. Michael’s Mount is zoiets als het herkenningspunt van Cornwall. De weg er naartoe is al een avontuur. Bij eb kun je het eiland te voet bereiken via een brug. Bij vloed nemen boten de overtocht over en in de winter brengt een amfibievoertuig bezoekers naar het eiland.
Tegenwoordig wonen er nog zo’n 30 mensen op het eiland, waaronder de familie St. Aubyn, die het kasteel bewoont, dat ook open is voor bezoekers. Vanaf de kantelen van het kasteel zijn er fantastische uitzichten over de kust. De historische kasteeltuin profiteert van het milde klimaat van de Golfstroom, zodat, zoals typisch is voor de streek, zuidelijke planten en kruiden goed gedijen.

De kust: een paradijs voor surfers

De noordkust van Cornwall is het mekka voor surfers in Engeland. Stranden als Fistral Beach of Watergate Bay zijn beroemde surf-hotspots, niet alleen voor de plaatselijke bevolking. Internationale evenementen en festivals trekken elk jaar surfers uit heel Europa. Wie niet surft kan nieuwe sporten als SUP of coasteering uitproberen. Dankzij het milde klimaat groeien er zelfs palmbomen in Cornwall, de beste voorwaarde voor een ontspannen vakantiegevoel op de brede stranden.
Check ook dit artikel voor de mooiste Cornwall roadtrips:

Meer UK vakantietips?

Heb jij nog niet-te-missen UK vakantietips? Laat ons dan meegenieten en deel ze bij de comments.

O ja, hoe zit het ook alweer met de UK… welk land hoort erbij en welke niet? Je leest het hier:

Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië, Engeland… hoe zit dat?