Of amandelmeel gezond is? Jazeker, het is zelfs supergezond en staat bovenaan de superfood lijsten. In dit artikel alle voordelen op een rij.

Meestal maak je een taart voor een vrolijke gebeurtenis. Maar het bakken van de taart zelf is natuurlijk ook al een feestje, of het nou een zoete taart is voor bijvoorbeeld een kinderfeestje. Of een net wat gezonder baksel voor de leesclubavond. Met de vorm van je taart of koekjes kun je natuurlijk ook nog alle kanten op. Ik heb een aantal bakvormen waar ik heel graag in bak. Ze zijn van het merk Bitossi maar helaas niet meer te koop. Moet je zien hoe mooi ze zijn! Maar ik moet eerlijk bekennen, het is nog best lastig om bijvoorbeeld de cake “schadevrij” uit de vorm te krijgen. Dat heb ik trouwens minder vaak met muffins. Die zijn wat kleiner en letterlijk behapbaarder. Muffins bakvormen heb je trouwens ook in allerlei leuke soorten en maten.

Bitossi bakvormen

Bakken met amandelmeel

Heb jij al eens gebakken met amandelmeel? Je kunt er heerlijk taarten en cakes mee maken, zoet of hartig. Amandelmeel is erg gezond en een goede vervanger voor andere meelproducten. Amandelmeel bestaat enkel uit gemalen amandelen. Hoe gezond die zijn, dat heb ik hier beschreven.

10x gezondheidsvoordelen van amandelmeel:

  1. Amandelmeel is zeer rijk aan vitaminen en mineralen. Het is rijk aan vitaminen B1, B2, B6.
  2. Het bevat veel mineralen: calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom.
  3. Amandelmeel bevat minder koolhydraten dan tarwemeel. Per 200 gram bevat amandelmeel 10 gram en tarwebloem 92 gram netto koolhydraten.
  4. Amandelmeel bevat veel goeie vetten. Zowel de onverzadigde als de verzadigde vetten zijn vertegenwoordigd. Samen zorgen ze voor een goede balans aan vetten in het product.
  5. Amandelmeel is rijk aan vitamine E. Vitamine E wordt ingezet om de weerstand te verhogen, is een natuurlijke vochtafdrijver en beschermt tegen hart- en vaatziekten.
  6. Amandelmeel is geheel glutenvrij en kan in principe zonder problemen gegeten worden door mensen met darmklachten.
  7. Baksels op basis van amandelmeel drogen minder snel uit taart en cakes gemaakt van tarwe- of speltmeel.
  8. De vetten in amandelmeel blijven vrijwel stabiel tijdens het bakken, dat wil zeggen dat ze vrijwel niet zullen oxideren. Amandelmeel kun je niet al te heet bakken (verbrandt snel), bij lagere temperaturen (max. 180◦C) blijven de vetten stabiel.
  9. Hoewel amandelmeel duurder is dan andere soorten meel, doe je er vrij lang mee. Je hebt er namelijk minder van nodig dan andere meelsoorten.
  10. Amandelmeel heeft een zeer hoge voedingswaarde. Na het eten van een baksel met amandelmeel heb je dus eerder een verzadigd gevoel.

amandelmeel gezond

Amandelmeel gezond?

Amandelmeel is dus ontzettend gezond. Het is geheel glutenvrij en bevat veel vitamines en mineralen. Toch is er ook een nadeel aan amandelmeel. Het is namelijk wat duurder dan ander meelsoorten. Maar goed, van amandelmeel heb je dan ook wel minder nodig tijdens het bakken. Maar of amandelmeel nou gezond of ongezond is, het is natuurlijk altijd een persoonlijke keuze waar je mee bakt. Er zitten altijd wel goede en minder goede kanten aan bepaalde ingrediënten.

Verschil amandelmeel en tarwemeel:

Passen koolhydraten of gluten niet in jouw dieet? Dan is amandelmeel waarschijnlijk een betere optie dan tarwemeel. Let jij juist op het aantal calorieën of vetten dat je eet? Dan past tarwemeel beter bij jou.

Lekkere recepten met amandelmeel:

Een clafoutis met banaan
Een Paleo bananenbrood

amandelmeel bananenbrood