We hebben er allemaal wel eens last van, stinkschoenen. Maar wat kun je ertegen doen? Ik heb 6 huis-, tuin en keukenoplossingen, die jouw schoenen weer als nieuw maken.

De laatste hockeywedstrijd is gespeeld en terwijl ik Mia’s tas openrits voor een “end-of-season uitruimsessie” sla ik steil achterover van de penetrante geur die mij tegemoet komt. Wat is er hier aan de hand? Een oude boterham, een dode muis? Nee, deze vreselijke walm komt rechtstreeks uit haar hockeyschoenen!

Je kunt het misschien al raden, zweet is de boosdoener als het om stinkschoenen gaat. Het vocht dat vrijkomt hoopt zich op in je schoenen en in sommige gevallen kan dat zelfs oplopen tot een halve liter! In zweet zitten bacteriën die de veroorzaker zijn van de nare luchtjes. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je hele leven op sandalen rond te lopen. Daar hebben de bacteriën veel minder kans. Maar coole sneakers of leuke enkellaarsjes en veterboots – schoenen waar de bacteriën blij van worden – willen we ook gewoon frisriekend in onze kast hebben staan.

Nieuwe kopen of door voor een volgende ronde.

Als armzalig (maar o-zo gelukkig) bloggertje is de keuze snel gemaakt: deze schoenen gaan we oplappen. Een paar nachten in de buitenlucht zal bij dit formaat geur geen zoden aan de dijk zetten, maar deze 5 tips tegen stinkschoenen doen dat wel:

1 – Theezakjes en koffiepads

Stop een hand met theezakjes (gewone goedkope variant) in de stinkschoenen en laat ze een nachtje staan.  De theezakjes absorberen de nare geurtjes en zorgen ervoor dat de schoenen weer schaamteloos gedragen kunnen worden. De theezakjes gooi je daarna natuurlijk weg.

Hetzelfde geldt voor de welbekende koffiepads (nee, niet de koffiecups). Koffie staat bekend om z’n geur absorberende werking en de filter versterkt dit alleen maar.

2 – Baking soda

Baking soda gebruik ik nog wel eens om groente en fruit te ontdoen van pesticiden, voordat ik ze door de juicer gooi. Hier lees je er alles over. Maar wat ook handig is: gebruik baking soda om geurtjes te neutraliseren. Pak een sok of pantykousje en doe daar een paar lepels baking soda in. Je kunt ook zo een leeg theezakje gebruiken. Laat een paar dagen staan en snuif vervolgens de frisse geur van een schone schoen op.

3 – Vriezer

Een nacht je wollen trui in de vriezer stoppen zou helpen tegen kriebel. Nou laat me je verklappen, dat is klinkklare onzin. Maar deze tip schijnt echt te werken en het klinkt ook logisch: stop de stinkschoenen in een afsluitbare plastic zak en leg ze een nacht in de vriezer. Dit doodt de bacteriën en zo heb je de volgende dag weer frisse schoenen.

4 – Kattenbakkorrels

Je leest het goed, kattenbakkorrels. Deze zijn niet alleen goed voor de toiletgang van je katten, ze kunnen ook helpen bij het verwijderen van de nare luchtjes in je schoenen. Gebruik weer een sok of pantykousje, doe er wat kattenbakkorrels in en leg in in je schoen. Na een paar dagen of misschien zelfs een nachtje zul je zien dat de geur veel minder is geworden.

5 – Waspoeder

Een oude vertrouwde manier is om stinkschoenen gewoon in de wasmachine te stoppen voor een schoonmaakronde. Canvas, katoenen of synthetische (sport)schoenen kunnen in de regel wel gewassen worden in de wasmachine, maar bij leren schoenen doe je dit natuurlijk niet. Ik heb vroeger een paar keer mijn All Stars gewassen, maar mijn ervaring is daar niet heel goed mee. Ik vond dat na een paar keer dragen de stinkgeur alleen maar erger werd. Andere mensen hebben weer hele andere ervaringen en vinden deze tip juist top.

Deze tip met waspoeder vind ik ook interessant: Je kunt een koffiefilter vullen met waspoeder in deze in je schoen stoppen. Het koffiefilter absorbeert het vocht en waspoeder zorgt voor een lekkere geur.

6 – Rijst

Als je mobiel in het water is gevallen dan leg je hem in een bak rijst. Die tip ken je vast al, maar goed, we hebben het nu over stinkschoenen. Het komt erop neer dat rijst vocht absorbeert en dus ook het vocht in jouw schoenen. Je doet gewoon een lading ongekookte rijst in je schoenen en laat dit een paar dagen staan. Na gebruik de rijst weggooien!

Heb jij nog tips tegen stinkschoenen?

Zoals je kunt lezen is er best veel te doen tegen stinkschoenen. Geen ingewikkelde oplossingen met allerlei dure middeltjes, maar juist met huis-,tuin- en keukenmiddelen die gemakkelijk uit te voeren zijn en die je gewoon in de kast hebt staan. Het kan natuuurlijk zo zijn dat de gouden tip niet tussen de 6 tips hierboven staat. Mocht jij een andere tip hebben, dan lees ik die heel graag!