Muggen, ze hebben vast een nuttige rol in ons ecosysteem… Toch ben ik ze liever kwijt dan rijk. Moeten ze jou en/of je kinderen ook altijd hebben? Dit zijn 10 tips tegen jeukende muggenbulten die jou misschien kunnen helpen.

Al van kleins af en ben ik een fanatieke muggenhater. Zodra ze mij te pakken hebben genomen krijg ik op de plek des onheils gigantische schijven en zwellingen. Of het erfelijk is, dat weet ik niet. Maar ook Mia moet het ontgelden en krijgt een Quasimodo uiterlijk zodra ze door een mug geprikt is. Een muggenbult op haar wang bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat ze een week met een opgezwollen hoofd rondloopt. De foto van het leed mag ik natuurlijk niet van haar delen. Het gebeurde ook een aantal jaren geleden gewoon tijdens het buitenspelen. Overigens hebben we beiden ook nog eens enorm in de stress gezeten in Thailand. Langs het strand hing zo’n fotogenieke houten schommel. Daar wilden we natuurlijk mooie plaatjes van schieten. Het bleek dat we ondertussen lekgeprikt werden door tijgermuggen!! Gelukkig hebben we het zika virus niet opgelopen.

Koh Samui

Hoe ontstaat een muggenbeet eigenlijk?

Een muggenbeet ontstaat als een vrouwelijke steekmug (alleen de vrouwtjes prikken dus!!) een gaatje in je opperhuid maakt met haar zuigsnuit om er bloed uit te zuigen. Als ze je steken spuiten ze een goedje in je lichaam waardoor het bloed niet stolt. Hier zitten eiwitten in die ons lichaam niet kent en deze eiwitten zien als een gif. Ons lichaam begint een afweerreactie waardoor de jeuk begint en er een bultje ontstaat.

muggenbulten

Voorkomen is beter dan genezen

Het lijkt me duidelijk dat het allemaal begint met het voorkomen van muggen in je directe omgeving. Het is natuurlijk hartstikke lekker om na een warme dag de ramen van de slaapkamers open te zetten, maar het is gelijk een open uitnodiging voor alle muggen uit de straat. Horren dus. En, wat bij ons ook heel goed helpt is een ventilator (muggen houden namelijk allesbehalve van tocht).

Lees hier mijn 10 natuurlijke tips tegen muggen

10 tips tegen jeukende muggenbulten

#1 Niet krabben

Een inkoppertje, maar probeer direct nadat je geprikt bent niet te krabben. Op deze manier voorkom je namelijk dat de irriterende stof die de mug bij jou achterlaat zich nog verder verspreid en voor meer irritatie zorgt.

#2 Sudocreme

Deze tip kreeg ik een tijdje terug via een reisgenootje in Tunesië. Aan de rand van het zwembad werden wij 2-en compleet lekgestoken en de anderen uit onze groep werden door de muggen compleet genegeerd. Zij gaf aan dat het rijkelijk smeren van sudo creme op de muggenbulten voor veel verlichting zorgt.

#3 Bananenschil

Bananen zijn natuurlijk goed voor heel veel dingen en geloof het of niet, ook de schil kan helpen bij vervelend muggenleed. Wrijf de binnenkant van een bananenschil over je muggenbult want de suikers hierin helpen het vocht uit de bult te halen waardoor de jeuk vermindert.

#4 Aloë vera

Het wondermiddel aloë vera verkoelt de huid en helpt tegen jeuk. Als je de muggenbult al hebt opengekrabd dan helpt aloë vera ook gelijk om de huid te repareren.

#5 Zout

Meng een eetlepel zout met wat water en breng dit aan op de muggenbult. Laat dit even inwerken en spoel het daarna af. Het schijnt dat de stoffen in zout ervoor zorgen dat de jeuk meteen afneemt.

#6 IJs

De kou van een ijsklontje of een icepack kunnen de zwelling van een muggenbult verminderen waardoor de jeuk ook verdwijnt.

#7 Citroensap

Natuurlijke zuren zorgen ervoor dat jeuk verdwijnt. Vers citroensap vermindert de jeuk niet alleen, maar voorkomt ook infecties. Let op: prikt wel een beetje als je de muggenbult al hebt opengekrabd.

#8 Azijn

Aan deze tip kleven bij mij niet zulke goede herinneringen. Van mijn moeder moest ik vroeger altijd azijn op de muggenbulten deppen tegen de jeuk. Het verlicht inderdaad een beetje, maar die lucht!!

#9 bakingsoda

Ook al zo’n wondermiddeltje: bakingsoda. Je kunt er mee schoonmaken, bakken, je haren wassen en zweetschoenen mee opfrissen.

Lees hier OHIMP’s 10 handige baking soda tips

Bakingsoda kun je ook inzetten tegen de jeuk van muggenbulten: meng wat bakingsoda met water en laat dit een kwartiertje intrekken op je huid. Vervolgens spoel je het af en zul je zien dat de jeuk echt minder is.

#10 Afterbite

Dit middeltje helpt bij Mia en mij echt heel goed: Afterbite. De tube met gel ligt naast het bed en als we weer eens te pakken zijn genomen smeren we dit lekker dik en verdwijnt de jeuk meteen en komen we in ieder geval de nacht door zonder te krabben.

Heb jij nog ander tips die helpen tegen jeukende muggenbulten?