Een mugcake is – zoals de naam misschien al doet vermoeden – een kleine cakeje uit een mok. Je maakt het heel eenvoudig en het is een lekker gerechtje om te nemen als ontbijt.

In principe heb je voor het bereiden van een eenvoudige mugcake maar drie ingrediënten nodig: banaan, ei en havermout. Maar goed, dan is hij wel een tikkeltje saai en ontbreekt het aan wat pit.

Een groot voordeel aan de mugcake is dat hij snel klaar is. Je prakt de ingrediënten, doet ze in de mok en zet het even in de magnetron. Geen excuses dus meer om het ontbijt over te slaan!

Waarom is banaan gezond?

Ik moet wel iets bekennen… een mugcake kun je natuurlijk ook gewoon in een kommetje maken. En dat is precies wat ik gedaan heb, want ik had geen goede mok paraat 😉

Ingrediënten (voor 1 mok)

  • 1 rijpe banaan
  • 1 ei
  • 3 a 4 eetlepels havermout

Ik voeg verder nog toe:

  • 1 eetlepel zadenmix
  • 1 theelepel honing
  • een snuf zout

magnetron mug cake maken

De variaties die jeukt bedenken zijn eindeloos. Denk aan noten, cacaopoeder of gehakte chocolade stukjes, wat pindakaas. Een tijd terug maakte ik een mugcake met citroen en kokosmeel. Aan dit recept is ook bakpoeder toegevoegd, waardoor het cakeje ook gaat rijzen. Het bereiden is net wat meer werk maar de smaak is ook erg lekker.

Recept: zomerse citroen mugcake

Bereiding van de mugcake

Prak in een kommetje de banaan fijn met een vork. Doe vervolgens de overige ingrediënten erbij en roer alles goed door elkaar. Schep het mengels in een mok en doe deze vervolgens voor ongeveer 2 minuten in de magnetron op 900 watt.

Op mijn magnetron is de stand een stipje en staan er geen watt eenheden bij. Ik heb dus een beetje gegokt. Na 2 minuten was het nog te vloeibaar naar mijn zin en deed ik er nog een halve minuut bij.

Eet smakelijk!

Sunday morning breakfast

PS: op dit moment wordt ons huis verbouwd en woon ik tijdelijk in een piepklein appartementje in het centrum van Haarlem. Qua kookvoorzieningen is het ronduit belabberd dus heb ik een magnetron aangeschaft. Zodoende ben ik volop aan het experimenteren met magnetronmaaltijden. Mocht je nog tips hebben, die zijn van harte welkom!!