Een tijd geleden verscheen er op One Hand in my Pocket een DIY plantenpotjes schilderen. Dat was toen al super leuk en het is nu weer helemaal in! Op TikTok en Instagram zijn er regelmatig video’s te zien van potten, vazen en andere decoratie stukken die gepimpt worden. Heel interessant zijn de video’s waarin verf gemengd wordt met baking soda. Dat hebben wij geprobeerd en wat een succes! Voor minder dan vijftien euro heb je vier DIY terracotta decoratiestukken! En het is nog makkelijk ook 😉

benodigdheden terracotta decoratie

Wat heb je nodig:

  • Vazen of potten
  • Acryl verf
  • Baking soda
  • Kwasten
  • Kranten voor op tafel
  • Bakje om verf te mengen
  • Optioneel: acryl markers

Waar haal je het

Vazen en potten kan je vaak goedkoop scoren bij de kringloop. Je kan ook kijken wat je nog in huis hebt. Misschien heb je wel een oude geurkaars in een glazen pot. Of een vaas die je niet meer mooi vindt. De kleur, print of het materiaal maakt niet uit. Daar blijft niks meer van over. In dit voorbeeld wordt alleen glas gebruikt. Maar volgens andere video’s kan het ook met aardewerk en zelfs tin. Kwasten en acrylverf haal je voor een prikkie bij de winkel die alles heeft: de Action. Daar verkopen ze tegenwoordig ook acrylstiften. Die zijn leuk om op het einde kleine tekeningen mee te maken.

Stap 1

Voordat je begint met het leuke werk moet je de vazen goed schoonmaken. Als er stof of vet op zit pakt de verf niet goed. Goed boenen met afwasmiddel dus. Check ook even of er geen stickertjes op zitten. Als alles helemaal schoon is kan je beginnen met het echte werk!

Stap 2

Bedenk eerst welke kleur je wil gebruiken. Voor de terracotta kleur op de foto meng je rood, oranje, bruin en wit. Dan meng je de verf met wat baking soda. Pas op dat je niet te veel gebruikt. Dan pakt de verf niet en wordt het een streperig geheel. Zie de foto en leer van onze fouten ;). Begin met een ratio van 1 deel verf en 1/2 deel baking soda. Het mengsel moet nog goed vloeibaar zijn. Voeg op gevoel meer verf of baking soda toe. Wij kiezen voor terracotta, die kan je trouwens ook gewoon kant en klaar kopen.

Kannetje
terracotta potje

Stap 3

Breng de verf aan op de hele vaas. Pak ook alle randjes mee maar laat de binnenkant lekker zitten. Veel gedoe en je ziet het toch niet. Laat de laag heel goed drogen! Omdat het een vrij korrelig geheel is beschadigd het makkelijk. Als de eerste laag goed droog is kan je er nog een keer overheen gaan. Voor een dekkend resultaat heb je twee of drie lagen nodig.

Stap 4

Als laatste stap kan je nog wat tekeningen maken op de vazen en potten. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wat organische lijnen en vormen werken super goed! Denk wel goed na over de kleurencombinaties. Wij begonnen met groen en geel, maar die heeft de woonkamer niet gehaald… Het is een DIY met up’s en downs. Maar, het blijkt wel dat er makkelijk overheen te verven is. Weten we dat ook weer.

diy decoratie
terracotta decoratie_

Hoe gebruik je ze

Nou, dat kan je natuurlijk helemaal zelf bepalen! Maar hier wat inspiratie. Je kan sommige stukken prima zo neer zetten, mooi genoeg! Of zet er twee naast elkaar. Je kan ze ook, en dat is onze favoriet, als bloempotten of vazen gebruiken. Te leuk! Door de textuur in de verf zijn ze wel wat kwetsbaar, voorzichtig mee omgaan dus. Dan komt het helemaal goed. Je kan er nog voor kiezen om ze te vernissen, maar dan gaat de matte look er vanaf. Wat vind jij van deze DIY? Wij zijn fan!

diy potjes
diy terracotta decoratie_